Alle domeinen

2024 - September

AUTOBELASTINGEN - 13.09.2024

Zichtbaar zijn bij het betalen van parkeerbelasting?

Parkeerbelasting moet u altijd direct na aankomst betalen. Maar is daarbij ook vereist dat u zichtbaar moet zijn bij een eventuele controle? Wat vond Hof Den Haag hiervan en wat speelde er?

ONDERNEMERSCHAP - 13.09.2024

Belastingdienst voert controle schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025 weer op

Zoals u wellicht hoorde, wordt het handhavingsuitstel per 1 januari 2025 opgeheven en gaat de Belastingdienst weer handhaven op schijnzelfstandigheid. Wat moet u weten als u een zzp’er wilt inhuren of als u als zzp’er ingehuurd wordt?

URENCRITERIUM - 13.09.2024

Telt scholing mee voor urencriterium, wat vindt de rechter?

Ook als ondernemer ontkomt u er meestal niet aan regelmatig opleidingen en cursussen te volgen. Maar tellen de hiermee gemoeide uren ook mee voor het urencriterium? Wat besliste de rechter voor de zoveelste keer?

OUDEDAGSVOORZIENING - 13.09.2024

Wat is het afkoopmoment van uw lijfrente?

Wie een pensioenbreuk heeft, compenseert dit veelal met de aankoop van een lijfrente. Maar wat als deze voortijdig wordt afgekocht wegens arbeidsongeschiktheid? Wat is dan het afkoopmoment?

PERSONEEL - 13.09.2024

Werknemer vaste kostenvergoeding geven, zoals ambtenaar?

Voor zakelijke verblijfskosten onderweg binnen Nederland - het gaat dan om kosten van overnachting, maaltijden, e.d. tijdens een zakentrip - mag u een gericht vrijgestelde vergoeding geven. Wanneer is dat interessant voor u?

ERFBELASTING - 13.09.2024

Door partnerschap minder erfbelasting betalen

Bij het verkrijgen van een erfenis, wordt er erfbelasting betaald over de waarde van het verkregene. Een huwelijk kan ervoor zorgen dat er minder (of misschien zelfs helemaal geen) erfbelasting hoeft te worden betaald. Hoe werkt dit?

ERFBELASTING - 13.09.2024

Waarom wordt er eigenlijk erfbelasting geheven?

Erfbelasting wordt vaak als onrechtvaardig beschouwd, omdat er al meerdere malen belasting over het vermogen is betaald door de overledene en het nu nogmaals wordt belast. Wat zit er achter de heffing van erfbelasting?

EIGEN WONING - 13.09.2024

Startersvrijstelling bij koop huis zonder makelaar?

Onder voorwaarden kan een koper van een huis, als deze 18 jaar maar nog geen 35 jaar oud is, aan de overdrachtsbelasting ontkomen door de startersvrijstelling. Wat als u zonder makelaar van een kennis koopt? Wat besliste de rechter hierover?

AUTOBELASTINGEN - 13.09.2024

Twijfel over bpm plug-inhybrideauto’s


INKOMSTENBELASTING - 13.09.2024

Brief fiscus gehad: box 3-aanslag 2021?

In een brief van de fiscus staat dat in de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2021 de uitspraken van de Hoge Raad nog niet verwerkt zijn. Wat kunt u doen?

TOESLAGEN - 13.09.2024

Proef met aanpassen van toeslagen

De Dienst Toeslagen is onlangs gestart met een proef waarbij zij zelf de toeslagen gaan aanpassen. Hiermee wil men voorkomen dat toeslaggerechtigden later alsnog geconfronteerd worden met een hoge terugvordering. Hoe zit dit?

PERSONEEL - 13.09.2024

Compensatie voor onnodig toegebracht leed onbelast

Nederland kent een zogeheten ‘ruim loonbegrip’. Kort gezegd: dit betekent dat alles wat door een werkgever aan een werknemer wordt betaald, in principe loon is. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Een recente procedure ter illustratie.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 13.09.2024

Is uw BV nog wel zo fiscaal voordelig als u denkt?

U heeft er lang geleden voor gekozen om van uw eenmanszaak een BV te maken, omdat u destijds is voorgerekend dat er het nodige fiscale voordeel te realiseren was door deze keuze te maken. Maar is dat nog steeds zo?

BTW - 13.09.2024

In 2023 in de EU betaalde btw voor 1 oktober 2024 terugvragen

Als uw BV in 2023 in de EU goederen en diensten heeft gekocht waarop buitenlandse btw drukt, kunt u deze via de Nederlandse Belastingdienst terugvragen.

EIGEN WONING - 13.09.2024

Bezwaar maken tegen villataks?

Er zijn de laatste tijd steeds meer belastingadviseurs die namens hun cliënten bezwaar maken tegen het toptarief van het eigenwoningforfait, de zogenoemde ‘villabelasting’. Hoe zit dat? Wanneer krijgt u met deze villataks te maken?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 13.09.2024

Leidt het verstrekken van een onzakelijke lening tot een schenking?

Onlangs heeft de Kennisgroep successiewet van de Belastingdienst vragen beantwoord over wie de schenker is als uw BV een onzakelijke lening verstrekt aan een BV van uw kinderen en wanneer de schenking plaatsvindt. Wat speelde er?

FISCOTIP - 13.09.2024

Plan uw verhuizing fiscaal optimaal

Als u uw woning verkoopt en een andere terugkoopt, heeft u tijdelijk voor beide woningen recht op aftrek van de hypotheekrente. Maar hoe zorgt u zowel voor zo veel mogelijk aftrek van hypotheekrente als het innen van een maximaal bod?

BTW - 13.09.2024

Hoe kunt u een al ingediende btw-aangifte corrigeren?

Het komt voor dat er op basis van gemaakte fouten, vergissingen en onjuiste boekingen btw-correcties gemaakt moeten worden. Deze correcties worden meestal pas bij het opmaken van de jaarstukken bekend. Hoe verwerkt u deze btw-correcties?

PERSONEEL - 13.09.2024

Vaste reiskostenvergoeding stopzetten?

De zomervakantie ligt weer achter ons. Een periode waarin veel werknemers voor langere tijd niet naar uw bedrijf of kantoor komen. Dit roept de vraag op hoe u moet omgaan met hun vaste reiskostenvergoeding. Mag deze gewoon doorlopen?

SUBSIDIES - 12.09.2024

Subsidie MDIEU om oudere werknemers met zwaar werk eerder te laten stoppen?

Met de tijdelijke Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) kunt u subsidie krijgen voor activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers. Wat nog?

BEWINDVOERING - 12.09.2024

Machtiging door rechter voor geldlening aan zoon nodig bij bewindvoering

Als een persoon onder bewind staat, wordt zijn vermogen beheerd door een bewindvoerder. Voor handelingen die niet tot de dagelijkse gang van zaken behoren, is machtiging vereist van de kantonrechter. Ook bij een geldlening?

SUBSIDIES - 12.09.2024

Nieuw: subsidie voor laadpaaladvies onderneming

Meer en meer ondernemingen/ondernemers overwegen om laadinfrastructuur aan te leggen op hun bedrijfsterrein. Daarvoor is er tussen 24.09.2024 en 31.12.2024 subsidie mogelijk. Zowel voor de aanschaf als voor het advies.

INTERNET EN RECHT - 12.09.2024

Nieuwe regels: AI-verordening 1 augustus 2024 ingegaan

Vanaf 1 augustus 2024 is de AI-verordening, de AI-act, van toepassing. Deze nieuwe Europese regels beschermen mensen en bedrijven. Waar gaat het om?

GIFTEN - 12.09.2024

Gift als voorschot op erfenis?

In de praktijk kan het voorkomen dat een erfgenaam bij leven een gift krijgt, waarbij wordt bepaald dat deze gift een voorschot op de erfenis is. Hoe werkt dit bij overlijden?

PACHT - 11.09.2024

Pachtnormen 2024: in alle gebieden forse stijging

De pachtnormen voor 2024 zijn in alle pachtprijsgebieden fors gestegen. Afhankelijk van het gebied bedraagt de stijging 16 tot 65%! Deze normen gelden voor het pachtjaar dat begint vanaf 1 juli 2024. Welke pachtnormen kunnen voor u van belang zijn?

BOER EN BEDRIJF - 11.09.2024

Elektronisch mestregister: vanaf 2025 moeten alle bedrijven aanvullende gegevens aanleveren

De aanvullende gegevens voor het elektronisch mestregister moeten door een aantal bedrijven nu al worden aangeleverd. Vanaf 2025 wordt het aanleveren van de aanvullende gegevens voor alle bedrijven verplicht. Hoe zit dat?

BOER EN BEDRIJF - 11.09.2024

GLB: vanaf 2025 geen 4% niet-productief areaal meer

Ontvangt u GLB-subsidies, dan moet u zich houden aan de conditionaliteiten. Een aantal van deze conditionaliteiten wordt versoepeld. Zo vervalt per 2025 de verplichting om minimaal 4% van uw bouwland als niet-productief areaal aan te merken.

PERSONEEL - 11.09.2024

Hoe zit het ook alweer met het calamiteitenverlof?

Het Nederlandse arbeidsrecht kent vele verschillende (wettelijke) verlofvormen waar uw medewerkers gebruik van kunnen maken. Hoe zit het ook alweer met het calamiteitenverlof? Waar moet u rekening mee houden?

PACHT - 11.09.2024

Geen verlenging van geliberaliseerde pachtovereenkomst

Als een geliberaliseerde pachtovereenkomst langer dan zes jaar duurt, moet de pachtprijs door de grondkamer worden getoetst. Is er dan sprake van een nieuwe pachtovereenkomst? Wat zegt de hoogste rechter? Waar moet u dan op letten?

ONDERNEMERSCHAP - 11.09.2024

Ook bij bescheiden winst kan er fiscaal sprake zijn van een onderneming

Om in fiscale zin een onderneming te zijn, moet er sprake zijn van een objectieve winstverwachting. Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt, anders dan de inspecteur, dat hiervan nog steeds sprake is. Hoe zit dit en wat betekent dit?

BOER EN BEDRIJF - 11.09.2024

GLB-conditionaliteit: bedekking kleigrond in het najaar vervalt

Om GLB-subsidies te ontvangen, was u tot dit jaar verplicht om op kleigrond minimaal 80% van uw bouwland in het najaar gedurende minimaal acht weken bedekt te houden. Vanaf dit jaar komt deze verplichting volgens de minister te vervallen.

LANDBOUWMAATSCHAP - 11.09.2024

Rechter zegt: “Meerwaardeclausule geldt ook bij overlijden”

Als er bij ontbinding van een maatschap een meerwaardeclausule is overeengekomen, moet de voortzettende ondernemer de meerwaarde van onroerende zaken verrekenen als deze binnen een bepaalde termijn worden overgedragen. Waar moet u op letten?

INCASSO - 11.09.2024

Invoering cumulatieregeling incassokosten per 1 oktober 2024

Om cumulatie bij incassokosten bij kleine vorderingen tegen te gaan, wordt per 1 oktober 2024 de cumulatieregeling incassokosten ingevoerd. Wat betekent dit voor u?

SUBSIDIES - 06.09.2024

SDE++ subsidie vanaf 10 september 2024 weer opengesteld

Vanaf 10 september 2024 kunnen bedrijven en non-profitorganisaties weer SDE++ subsidie aanvragen. Deze is ervoor bedoeld om grootschalig hernieuwbare energie op te wekken en uitstoot van CO2 te verminderen.

PERSONEEL - 05.09.2024

Zo stelt u een arbobeleid op, ook als kleine werkgever

In de Arbowet staat dat uw werknemers in een gezonde en veilige omgeving moeten kunnen werken. Volgens de voorschriften in de Arbowet bent u verplicht een goed arbobeleid op te stellen. Maar hoe pakt u dat aan?

RECHTSVORM - 05.09.2024

Van eenmanszaak of Vof naar BV?

Het kan onder meer fiscaal interessant zijn om bij een flinke winst met uw niet-BV over te stappen naar een BV. Waar ligt dat omslagpunt?

INTERNET - 05.09.2024

Pas op voor frauduleuze domeinnaamverkopers

Ook als het gaat om domeinnamen, kunt u te maken krijgen met oplichters. Waar moet u voor waken? Wat kunt u doen?

PERSONEEL - 05.09.2024

Reizen tussen woning van vriendin en arbeidsplaats is woon-werkverkeer

Hof Den Haag heeft recentelijk geoordeeld dat ook een ander adres een verblijfplaats kan zijn voor woon-werkverkeer. Wat moet u weten?

PERSONEEL - 05.09.2024

Is schadevergoeding werknemer belast als loon?

Als een werknemer door uw toedoen schade ondervindt, kunt u veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding. Maar is zo’n vergoeding belast en zo ja, tot welk bedrag? Wat vond de rechter hier onlangs van?

EIGEN WONING - 05.09.2024

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting ook bij woning in aanbouw?

Er geldt onder strenge voorwaarden een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt. Maar geldt deze vrijstelling ook als er een andere woning in aanbouw is? Waar hangt dit van af volgens de rechter?

CORONAMAATREGELEN - 05.09.2024

Geen kwijtschelding coronaschulden Belastingdienst

Een fors deel van alle coronaschulden is nog steeds niet terugbetaald. Er zijn ook al 54.000 betalingsregelingen beëindigd. Coronaschulden zullen echter niet generiek worden kwijtgescholden, aldus staatssecretaris Van Rij.

AUTOBELASTINGEN - 05.09.2024

Geen naheffing wegenbelasting bij schorsing kenteken auto?

Als u het kenteken van uw auto laat schorsen, hoeft u geen mrb te betalen. Rijdt u dan echter toch, dan krijgt u een naheffing. De Belastingdienst heeft aangegeven in welke uitzonderingsgevallen u geen naheffing krijgt.

VEILIGHEID - 05.09.2024

Op uw hoede voor voice cloning


RECHT - 05.09.2024

Het gebruik van een zwarte lijst voor klanten, werknemers?

Als organisatie kunt u personen aanmerken waar u niets meer mee te maken wilt hebben vanwege overlast, fraude of diefstal. Zo’n lijst wordt gezien als een zwarte lijst. Maar mag dit zomaar en zo ja, onder welke voorwaarden?

E-AUTO - 05.09.2024

Elektrische auto toch goedkoper?

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) onderzocht de totale kosten van een elektrische auto. Wat is interessant voor u om te weten?

SUBSIDIES - 04.09.2024

Extra budget voor subsidie aanschaf gebruikte elektrische auto

Als u een gebruikte volledig elektrische personenauto koopt, kunt u de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) aanvragen. Het budget voor deze subsidie is nu verhoogd met € 23,1 miljoen. Het extra budget komt boven op het eerdere budget voor gebruikte elektrische auto’s van dit jaar (€ 29,4 miljoen) dat medio juli al op was.

Cookiebeleid