2022 -
December
RUIMTELIJKE ORDENING - 23.12.2022
Bouwen door ergens anders een bedrijf te laten stoppen?
Stikstof is een hot item in het omgevingsrecht. De natuur is ernstig geschaad en moet hersteld worden. Bouwen kan, maar dan moet het project stikstofneutraal zijn of de stikstofruimte moet van elders komen. Wat besliste de Raad van State onlangs?
WOZ - 23.12.2022
Meer succes bij aanvechten WOZ-beschikking
Als uw cliënt zijn WOZ-beschikking wil aanvechten, heeft hij een deugdelijk taxatierapport nodig. Waar moet zo’n rapport aan voldoen om met succes in bezwaar te gaan bij de gemeente en zo nodig in beroep te gaan bij de rechter?
UW RAADSMAN - 23.12.2022
Belastingdienst geeft duidelijkheid over VvE-vermogen
In de praktijk zijn er regelmatig onduidelijkheden over het fiscaal verantwoorden in box 3 van lidmaatschapsrechten in een Vereniging van Eigenaars (VvE). De Belastingdienst geeft nu duidelijkheid over een door een VvE aangegane verplichting.
VERKOOP - 23.12.2022
Hoever gaat de mededelingsplicht van de verkoper?
Zoals bekend, rust bij de verkoop van een woning op de verkoper een mededelingsplicht. De verkoper kan hieraan onder meer voldoen door de vragenlijst van de makelaar nauwkeurig en volledig in te vullen. Is dat genoeg voor de rechter?
IN DE KIJKER - 23.12.2022
Windmolens en de gevolgen voor de woningmarkt
Veel woningbezitters schrikken ervan als er een windmolen in de buurt wordt geplaatst. Overlast door geluid en slagschaduw en de waarde van de woning daalt erdoor. Wat u van windmolens moet weten …
VERKOOP - 23.12.2022
Handmatige aanpassing van de koopovereenkomst, kan dat?
Het komt in de praktijk weleens voor dat er na het tekenen van de koopovereenkomst nog wijzigingen worden aangebracht. De rechter moest zich onlangs buigen over de vraag of er dan een nieuwe koopovereenkomst tot stand komt.
VERZUIM - 23.12.2022
Verminder werkdruk, voorkom ziekteverzuim
Door de krappe arbeidsmarkt neemt bij medewerkers de werkdruk flink toe met als gevolg een hoog ziekteverzuim, vaak vanwege mentale klachten die te maken hebben met hun werk. Hoe deze burn-outgolf in te dammen?
AUTO VAN DE ZAAK - 23.12.2022
Bijtelling auto van de zaak voorkomen
Als een werknemer de auto van de zaak privé minder dan 500 km per jaar gebruikt, voorkomt hij fiscale bijtelling. Waar moet hij op letten bij de registratie?
LOONHEFFINGEN - 23.12.2022
Belangrijke wijzigingen van het loonbelastingjaar 2023
Het belastingjaar 2023 brengt wat de loonheffingen betreft enkele belangrijke wijzigingen met zich mee. Om overzicht te houden inzake uw loonadministratie en de verwerking van loonheffingen, hierbij een overzicht. Wat moet u in 2022 nog doen?
PERSONEELSADMINISTRATIE - 23.12.2022
Het identiteitsbewijs in het personeelsdossier: wat te doen?
In het personeelsdossier hoort een kopie van het identiteitsbewijs van de werknemer, maar dat is nog niet zo simpel. Is het wel echt? Hoe bewaart u het? Wat ermee te doen als de werknemer uit dienst gaat?
EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 23.12.2022
Variabele bonus meenemen in transitievergoeding?
Stel, een werknemer heeft als beloning niet alleen salaris, maar ook een variabele bonus. Hoe bepaalt u dan de hoogte van een transitievergoeding (vergoeding als compensatie voor ontslag) en moet u de variabele bonus daarin meenemen?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 23.12.2022
Nog extra loon of dividend in 2022?
Stel, u wilt uzelf in 2022 nog een extraatje geven. U kunt natuurlijk uw salaris verhogen, maar ook het uitkeren van dividend is mogelijk. Wat is de beste optie?
FISCOTIP - 23.12.2022
Vier uw personeelsfeest fiscaalvriendelijk
Nu de coronacrisis weer voorbij lijkt te zijn, organiseren veel bedrijven aan het eind van het jaar weer eens een personeelsfeest. Zorg wel dat u dit zo veel mogelijk belastingvrij houdt, anders betaalt u zomaar 80% belasting. Welke opties zijn er?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 23.12.2022
Dividend uitkeren om heffingskorting partner te benutten
Heeft u een partner die geen of een laag inkomen heeft, dan kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om uw BV over 2022 nog een interim-dividend uit te laten keren. Hoe zit dat? Waar moet u dan rekening mee houden?
HOLDINGSTRUCTUUR - 23.12.2022
Fiscale eenheid vennootschapsbelasting vormen of juist verbreken?
Met ingang van 2023 verandert het tarief in de eerste schijf van de vennootschapsbelasting en wordt deze schijf een stuk korter. Het individueel laten belasten van BV’s, levert dan minder voordeel op. Moet u nu weer een fiscale eenheid vormen?
PRIVÉ - 23.12.2022
Een periodieke gift geeft meer fiscaal voordeel
Door de terugtredende overheid zijn steeds meer instanties afhankelijk van giften. Als u dergelijke organisaties wilt ondersteunen, dan betaalt de Belastingdienst hieraan mee. Giften zijn namelijk aftrekbaar van uw inkomen.
WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 23.12.2022
Generaal pardon voor zwartspaarders?
Er is onlangs commotie ontstaan over een artikel in het Financieele Dagblad: zwartspaarders zouden de dans ontspringen als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Wat is er aan de hand?
rekening-courant - 22.12.2022
Onbelast wegstrepen rekening-courant?
Kan een dga zijn rekening-courantschuld aan zijn vennootschap niet meer voldoen? Dan neemt de Belastingdienst nog weleens het standpunt in dat er sprake is van een verkapte winstuitdeling. Daartegen is een verweer mogelijk.
omzetbelasting - 22.12.2022
De eerste btw-aangifte van 2023
Aan het begin van het nieuwe jaar moet de ondernemer diverse btw-correcties verwerken die betrekking hebben op het afgelopen jaar.
belastingrente - 22.12.2022
Geen belastingrente als de fiscus al over het bedrag beschikte
Op 18 november 2022 heeft de Hoge Raad een belangrijk arrest gewezen over de belastingrenteregeling. De Belastingdienst mag geen belastingrente meer berekenen over de periode dat de Belastingdienst al over het bedrag beschikte.
personeel - 22.12.2022
Werkkleding
Een werknemer draagt soms voorgeschreven kleding tijdens het werk: werkkleding. Er is een verschil in belastingheffing tussen het ter beschikking stellen van de kleding en het vergoeden of verstrekken van de kleding.
PERSONEEL - 19.12.2022
Werkkostenregeling per 1 januari 2023
U kunt uw werknemers onbelaste uitkeringen doen uit de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Voor 2023 is de vrije ruimte verhoogd. Wat kunt u daarmee?
ZAKELIJK - VERZEKERING - 19.12.2022
Uw bedrijf optimaal verzekerd
Bent u als ondernemer wel voldoende verzekerd, of eerder oververzekerd? Deze websites vertellen u welke verzekeringen verplicht en welke verstandig zijn.
BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 19.12.2022
Zo maakt u uw werklaptop kindvriendelijk
Brengt u uw laptop van het werk ’s avonds of tijdens de vakantie mee naar huis, dan bestaat de kans dat uw kinderen deze weleens ter hand nemen. Hoe zorgt u er dan voor dat zij tijdens het surfen geen ongepaste inhoud terugvinden?
E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 19.12.2022
Zeg eens nee
Veel mensen hebben moeite om via e-mail iets af te slaan of een moeilijke boodschap over te brengen. Hoe pakt u dat het beste aan?
COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 19.12.2022
Hoe stelt u uw computermuis nauwkeurig af?
U gebruikt uw computermuis intensief en toch heeft u wellicht nog niet gekeken naar de opties om het gebruik van de muis te personaliseren. Op welke manieren kunt u het muisgedrag aanpassen aan uw wensen?
ZAKELIJK - JOBS - 19.12.2022
Hoe test u de soft skills van kandidaten?
WeSuggest is een online platform voor het evalueren van sollicitanten. Daarbij ligt de focus op het inschatten van hun soft skills. Wat mag u daarvan verwachten?
BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 19.12.2022
Is dat bestand wel veilig genoeg om te downloaden?
Bestanden die gratis worden aangeboden om te downloaden, kunnen spyware of andere vormen van malware met zich meedragen. Waar moet u op letten bij het binnenhalen?
FINANCIëLE CIJFERS 2022 - 19.12.2022
Zo kijkt de bank als financier naar uw financiële cijfers 2022
Als administrateur bent u verantwoordelijk voor het opstellen van de tussentijdse cijfers en de jaarrekening. Daarbij houdt u zich natuurlijk aan de wettelijke voorschriften. Maar hoe kijkt de bank eigenlijk naar uw cijfers?
ADMINISTRATIE - 19.12.2022
Van een A4’tje met handtekening naar declaratiesoftware
Vaak worden uitgaven nog gedeclareerd door bonnen op een A4’tje te nieten en bij de baas in te leveren. Handtekening erop en hup naar de administratie om uit te betalen. Hoe verbetert declaratiesoftware dit proces?
SUBSIDIES - 19.12.2022
Emissieloos bouwen: kan dat?
Na de uitspraak van de Raad van State van 2 november 2022 komt de bouwvrijstelling te vervallen en dient er bij de bouw rekening gehouden te worden met de stikstofdepositie. Is emissieloos bouwen een optie?
OVEREENKOMSTEN - 19.12.2022
Voorkom boetes bij te late oplevering!
U bent een aannemer en u laat uw opdrachtgever weten dat de opleveringsdatum niet gehaald gaat worden. Leg dit schriftelijk vast!
AANSPRAKELIJKHEID - 19.12.2022
Uw werknemer is voor u op pad en dan ...
Diverse uitspraken in de afgelopen jaren van de rechtbank en de Hoge Raad bevestigen de vergaande bescherming van de werknemer wanneer deze voor u op pad is. Hoe zit dat?
BANK - 16.12.2022
Welk beeld heeft de bank als financier van uw financiële cijfers?
Heeft u een bankkrediet, dan zal de bank uw financiële situatie blijven monitoren en mag deze ook jaarcijfers en tussentijdse cijfers over uw onderneming opvragen. Op basis daarvan vormt de bank een oordeel van uw onderneming. Hoe doet deze dat?
ADMINISTRATIE - 16.12.2022
Schijnwinst op voorraad belastingvrij houden
Een jaarlijks terugkerend euvel is de eindejaarsvoorraad. Door de inflatie kan het zijn dat u voorraad duurder moet aanvullen dan de prijs die u betaalde voor de verkochte voorraad. Wat is goed om te weten?
BTW - 16.12.2022
Wat betekent 0% btw op zonnepanelen vanaf 2023 voor u?
Het btw-tarief op zonnepanelen voor woningen gaat op 1 januari 2023 omlaag naar 0%. Welke gevolgen heeft dat voor u als u zonnepanelen koopt? Hoe zit het precies met de factuur en wat nu als u al een aanbetaling heeft verricht?
BTW - 16.12.2022
Btw nog terugvragen over oninbare vorderingen?
Als u het factuurstelsel toepast, is de factuurdatum bepalend in welk btw-tijdvak u de btw moet afdragen. Dat uw klant de factuur op dat moment nog niet of niet volledig betaald heeft, doet niet ter zake. Wat is er dan wel van belang?
FINANCIERING - 16.12.2022
Is factuurfinanciering de nieuwe factoring?
Traditioneel biedt factoring voorfinanciering van openstaande facturen aan grotere ondernemingen. Nu is er een gebruiksvriendelijk alternatief voor factoring voor het MKB: factuurfinanciering. Wat moet u daarvan weten?
PERSONEEL - 16.12.2022
Kerstdiner of nieuwjaarsborrel met uw werknemers?
Veel werkgevers sluiten de dagen voor kerst graag af met een gezamenlijk kerstdiner of kiezen liever in het nieuwe jaar voor een dinertje of borrel. Maar wat is vanuit fiscaal oogpunt wijsheid en waarom? Waar moet u op letten?
BTW - 16.12.2022
Btw over privégebruik in de laatste btw-aangifte 2022
Zoals u weet, moet u afgetrokken btw over het privégebruik terugbetalen. Dat ligt in de horeca doorgaans wat hoger. Dit moet via de laatste btw-aangifte over 2022. Uw boekhouder weet daar alles van. Maar wat moet u zelf ook weten?
AUTO VAN DE ZAAK - 16.12.2022
Exacte rittenregistratie vereist voor ontlopen bijtelling?
Heeft u een auto van de zaak, dan krijgt u met de bekende bijtelling te maken. Deze kunt u ontgaan door te bewijzen dat u met de auto niet meer dan 500 km privé heeft gereden. Maar is daarvoor een exacte rittenadministratie vereist?
PERSONEEL - 15.12.2022
WerkgeversServicepunt helpt bij personeelskrapte
Het WerkgeversServicepunt (WSP) is bij veel werkgevers nog niet bekend. Zeker in deze tijd waarin veel werkgevers met een personeelstekort kampen, kan het WSP helpen. Wat moet u weten?
TOESLAGEN - 15.12.2022
Voorwaarden toeslag kinderopvang versoepeld per 2023
Als ondernemer met kleine kinderen kunt u gebruikmaken van de kinderopvangtoeslag. Een belangrijke voorwaarde voor deze toeslag wordt vanaf 2023 versoepeld. Wat betekent dit en wat heeft u eraan?
BOER EN BEDRIJF - 15.12.2022
GLB: wijziging aanmeldperiode en punten ecoregeling
Voor 2023 is de periode voor aanmelden voor GLB-subsidies gewijzigd. Daarnaast is er binnen de ecoregeling een wijziging doorgevoerd in de benodigde aantal punten. Waarom deze wijzigingen? Wat wordt het nu? Wat is er verder belangrijk?
SUBSIDIE - 15.12.2022
Subsidie niet-productief areaal landbouw- en veengebied
Wilt u investeren in landschapselementen (bijv. natuurvriendelijke oever, poelen of houtige elementen)? U kunt hiervoor tot en met 30 december subsidie aanvragen. Ook is er subsidie voor het aanleggen van peilbuizen en onderwaterdrainage. Hoe dat?
RECHT - 15.12.2022
Samen eigenaar van de landbouwmachines: wat bewijzen?
Om kosten te delen worden landbouwmachines vaak samen gebruikt. De gebruikers nemen dan ieder een gelijk deel van de kosten voor hun rekening. Maar wie is er eigenaar van de machines? Wat is beslissend? Wat moet er worden bewezen?
RECHT - 15.12.2022
UBO-gegevens niet voor iedereen in te zien, wat nu?
Volgens Europese regelgeving moet het UBO-register openbaar zijn voor iedereen. Dat is een inbreuk op de privacy van iedere UBO. Wat heeft de rechter hierover beslist? Wat heeft dat in Nederland tot gevolg? Wat is goed om te weten?
BELASTINGEN - 15.12.2022
Onjuiste belastingaangifte: strafrechtelijke gevolgen?
In de praktijk komt het nog weleens voor dat een adviseur namens een belastingplichtige onjuiste belastingaangiften indient. Indien dit opzettelijk gebeurt, kan dit strafrechtelijke gevolgen hebben. Ook voor de adviseur!
ENERGIETRANSITIE - 13.12.2022
De toekomst van waterstof
De energietransitie blijft de gemoederen bezighouden, zeker ook in de vastgoedsector. Hoe ver staan we eigenlijk met de energietransitie van gas naar waterstof? Is dit nog een ‘ver-van-ons-bedshow’?
LOONKOSTENSUBSIDIE - 13.12.2022
Lage-inkomensvoordeel (LIV) 2022 en 2023 hoger of niet?
Er is de laatste tijd veel te doen geweest over het lage-inkomensvoordeel (LIV). Het zou verhoogd worden, maar toen opeens weer niet. Ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Maar hoe zit het nu precies?
RECHTSVORM - 13.12.2022
Is omzetting naar een BV nu wel of niet aantrekkelijk?
Veel ondernemers vragen zich op dit moment af of ze moeten overstappen naar een BV. Het antwoord op deze vraag is helaas niet eensluidend. U zult moeten bekijken hoe dit uitpakt in uw situatie. In dit artikel geven wij u enkele richtlijnen.
INVESTEREN - 13.12.2022
Investeringsaftrek nog in 2022 pakken of wachten tot 2023?
Zoals u weet, kunt u onder voorwaarden Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) claimen als u investeert in bedrijfsmiddelen. Maar is het slim om dat nog in 2022 mee te pakken of kunt u beter wachten met investeren tot in 2023?
PRIVACY - 13.12.2022
Loonbeslag en privacy, hoe gaat u daarmee om?
De kans dat u als werkgever te maken krijgt met een loonbeslag bij een van uw werknemers, is er de laatste tijd niet minder op geworden. Dat roept ook vragen op over het toepassen van de privacyregels. Wat moet u hiervan weten?
ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN - 13.12.2022
Hoe optimaal thuis en op kantoor werken?
Sinds corona werken veel medewerkers regelmatig deels op kantoor en deels thuis. Er wordt wel gezegd dat voor veel beroepen de toekomst van werken hybride is. Hoe kunt u als werkgever het hybride werken inrichten?
LOON - 13.12.2022
Het loon van de zieke medewerker tijdens vakantiedagen
Uw zieke medewerker krijgt in het tweede ziektejaar 70% van zijn loon. Maar geldt dat ook als hij tijdens deze ziekte met toestemming van de bedrijfsarts op vakantie gaat? Hoe pakt dat uit bij de eindafrekening bij het einde van het dienstverband?
PENSIOEN - 13.12.2022
Pensioenleeftijd opnieuw verhoogd
De AOW-gerechtigde leeftijd gaat in 2028 omhoog naar 67 jaar en drie maanden. Welke vragen worden er in de praktijk vaak gesteld? Hoe nu daarop inspelen?
LOONHEFFING - 13.12.2022
Ook kerstpakket voor de uitzendkracht?
Stel, u had een goed jaar mede door de inzet van uitzendkrachten. Daarom wilt u hen net zoals uw eigen werknemers belonen met een kerst- of nieuwjaarspakket. Maar hoe zit dat fiscaal? Kan dat zomaar?
een SOCIALE ZEKERHEID - 13.12.2022
Ziek uit dienst of ziekmelding binnen 28 dagen na dienstverband
Stel, een werknemer werkt bij u met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en als het contract eindigt, is hij ziek. Hij ontvangt dus een ZW-uitkering. Deze uitkering wordt aan u doorbelast waardoor uw premie stijgt. Wat te doen?
ARBEIDSOVEREENKOMST - 13.12.2022
Overeenkomst van opdracht of arbeidsovereenkomst?
Het is een veelvoorkomende discussie: worden de werkzaamheden gedaan door een zelfstandige of een werknemer? Daarbij is vaak doorslaggevend of de inhuurder of werkgever bepaalt hoe het werk moet worden gedaan. Wat speelde er onlangs?