BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 19.12.2022

Is dat bestand wel veilig genoeg om te downloaden?

Bestanden die gratis worden aangeboden om te downloaden, kunnen spyware of andere vormen van malware met zich meedragen. Waar moet u op letten bij het binnenhalen?

Liefst van een officiële website

Als u een update van aangekochte software of van een stuurprogramma van uw hardware wilt binnenhalen, dan kunt u dat het beste doen van de officiële website van de maker of leverancier. Het risico om daar malware te downloaden is immers het kleinst. Meestal heeft zo’n officiële website ook een aparte sectie waar u gemakkelijk updates en andere bestanden vindt (bijv. https://www.microsoft.com/nl-nl/download ). Let op.  Kijk wel uit dat u de officiële website met de juiste domeinnaam gebruikt. Een website zoals microsoft.biz is niet noodzakelijk van Microsoft, terwijl de website microsoft.com dat wel is. Hackers kunnen proberen een officiële website na te bootsen, om u zo te verleiden tot het downloaden.

Of anders: vind een betrouwbare website

Als u het bestand niet van een officiële website haalt, probeer dan in te schatten hoe betrouwbaar deze andere website lijkt. Ga na hoelang de website al bestaat. Via who.is ( https://who.is ) ziet u wanneer de website geregistreerd werd en of deze registratie recentelijk geüpdatet werd. Hackers zetten vaak slechts heel tijdelijk een website op.

Zoek of er gunstige besprekingen van de website te vinden zijn of kijk of de website eventueel een forum heeft waar mensen hun ervaringen met programma’s uitwisselen.

U kunt de website ook ingeven bij GoogleSafe Browsing ( https://transparencyreport.google.com/safe-browsing/search ) om na te gaan of deze veilig is.

Ten slotte is ook de aard van het bestand dat u downloadt van groot belang. Downloadt u een gekraakt commercieel programma (zogenaamde ‘warez’) of een mediabestand (film, tv-serie) waarvan de auteursrechten geschonden worden? De kans dat een dergelijk illegaal bestand ongewenste inhoud bevat, is groter. Zorg dat uw antivirusprogramma dan zeker aan staat.

Onderzoek het bestand grondig

Voer indien mogelijk voor de download eerst een online virusscan uit op het bestand. Ga naar de webpagina met de download, klik met de rechtermuisknop op de downloadlink en kies de optie Linkadres/koppeling kopiëren . Ga dan naar VirusTotal ( https://www.virustotal.com/gui/home/url ) en geef daar de net gekopieerde URL in. Als VirusTotal een probleem rapporteert, kunt u de download maar beter niet doen.

Als u het bestand toch gedownload heeft, behandel het dan met de nodige voorzichtigheid. Kijk goed naar de bestandsextensie alvorens het bestand te openen. Als u deze bestandsextensie niet ziet in uw Windows Verkenner, klik dan op het tabblad Beeld bovenaan en vink de optie Bestandsnaamextensies aan. Als u bijv. dacht een afbeelding binnengehaald te hebben, kijk dan of het bestand wel de extensie .jpg of .png heeft. Ziet u een extensie die u niet meteen herkent, kijk dan op https://filext.com welk programma erbij hoort. Let op 1.  De gevaarlijkste bestanden om te openen zijn natuurlijk de bestanden met de extensie .exe of .com, omdat het uitvoerbare programma’s zijn. Ook gecomprimeerde bestanden (.zip of .rar) kunnen onaangename verrassingen bevatten. Let op 2.  Kijk uit met misleidende dubbele extensies, zoals .gif.exe. Het bestand is dan wel degelijk een .exe en geen .gif.

Gebruik bij voorkeur een officiële website van een software- of hardwareleverancier om programma’s en drivers te downloaden. Kan dat niet, ga dan na of de download van een betrouwbare website komt en bekijk of het bestand zelf mogelijk gevaarlijk is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01