2022 -
November
ERFRECHT - 29.11.2022
Erfgenaam niet in privé aansprakelijk na onverwachte schuld
Een nalatenschap kan zuiver of beneficiair worden aanvaard of worden verworpen. Dat is afhankelijk van de hoogte van de bezittingen en de schulden van de erflater. Wanneer wordt iemand geacht zuiver te hebben aanvaard?
omzetbelasting - 29.11.2022
Toepassing medische vrijstelling btw
Er zijn al diverse rechtszaken geweest over de toepassing van de medische btw-vrijstelling. Eind september is er bij Hof Amsterdam weer een uitspraak gedaan over de toepassing van deze vrijstelling.
eigen woning - 29.11.2022
Wanneer is een woning in aanbouw?
Het uitzetten van bouwlijnen en het afgraven van een perceel zijn voorbereidende werkzaamheden, geen bouwkundige werkzaamheden van een woning in aanbouw.
navordering - 29.11.2022
Controleer altijd de navorderingstermijn
De Belastingdienst moet zich houden aan de wettelijke termijnen. Navorderen mag een inspecteur alleen als hij over een nieuw feit beschikt, maar dan wel binnen vijf jaar.
woon-werkverkeer - 29.11.2022
Fiets van de zaak
Onlangs is er een update van de Handreiking fiets van de zaak verschenen. Een mooie aanleiding om de loonbelasting- en btw-regelgeving nog even op een rij te zetten, uiteraard inclusief de recente update.
herinvesteren - 29.11.2022
Herinvesteringsvoornemen
De Hoge Raad heeft nader aangegeven aan welke voorwaarden een herinvesteringsvoornemen moet voldoen.
afschrijven - 29.11.2022
Geen toekomstige waardestijgingen in berekening afschrijving
Op 14 oktober 2022 heeft de Hoge Raad beslist dat er bij de bepaling van de restwaarde van bedrijfsmiddelen geen rekening mag worden gehouden met waarschijnlijke, maar nog niet zekere, toekomstige waardestijgingen.
IN DE KIJKER - 24.11.2022
Wie is er aansprakelijk voor de aanwezigheid van boktor?
U heeft een recent gebouwd huis in de verkoop waarin boktor is geconstateerd. Aan deze boktor moet wat gebeuren, zoveel is wel duidelijk. Maar wie draait er dan op voor de kosten en wie bepaalt hoe het herstel moet plaatsvinden?
RUIMTELIJKE ORDENING - 24.11.2022
Voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein?
Bij een nieuwbouwontwikkeling moet de projectontwikkelaar zorgen voor voldoende parkeerplaatsen in overeenstemming met de Nota parkeernormen van de betreffende gemeente. De Raad van State deed hier onlangs weer een uitspraak over.
FINANCIERING - 24.11.2022
Energiebespaarlening 0% per 1 november 2022
Met de Energiebespaarlening van 0% kunt u wellicht potentiële kopers een laatste duwtje in de rug geven. De regeling geldt voor verzamelinkomens tot € 45.014. Wat moet u nog meer weten?
VERKOOP - 24.11.2022
Inspelen op verhoging overdrachtsbelasting
Het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting wordt per 2023 verhoogd. Zorg daarom zo mogelijk voor overdracht in 2022, eventueel met een Groninger akte.
UW RAADSMAN - 24.11.2022
Maak nog in 2022 gebruik van de jubelton
Het zal u niet ontgaan zijn dat de mogelijkheid om belastingvrij een ton te kunnen schenken voor de eigen woning binnenkort vervalt. Wat verandert er precies? Hoe zit de overgangsregeling in elkaar?
APPARTEMENTSRECHTEN - 24.11.2022
Mag een berging gebruikt worden als verblijfsruimte?
In een zaak die speelde voor Rechtbank Amsterdam was een woning gesplitst in vier appartementen. Eén appartementseigenaar wilde de berging permanent gebruiken als verblijfsruimte. Een andere eigenaar ging hier niet mee akkoord.
BTW - 24.11.2022
Vakantiewoningen voor de verhuur, wat met de btw?
Met de lage rente op spaarrekeningen kan de aanschaf van een vakantiewoning voor de verhuur een aantrekkelijke optie zijn. Een aspirant-koper kan daar de nodige vragen over hebben, ook hoe hij moet handelen ten aanzien van de btw.
VERKOOP - 24.11.2022
Het financieringsvoorbehoud en de boete
In veel koopovereenkomsten wordt een financieringsvoorbehoud opgenomen. Als het beroep op het financieringsvoorbehoud onterecht blijkt te zijn, riskeert de koper een boete die mogelijk niet wordt gematigd door de rechter.
PERSONEEL - 23.11.2022
Kunt u parkeerkosten van werknemers onbelast vergoeden?
In deze tijd van personeelskrapte wilt u natuurlijk een aantrekkelijke werkgever zijn (en blijven). Zo kunt u uw werknemers een fiscaal onbelaste vergoeding bieden voor hun reiskilometers. Maar hoe zit het met hun parkeerkosten?
FISCALE WINST - 23.11.2022
Investeren in 2022 of in 2023?
Zoals bekend, kunt u bij voldoende investeringen aanspraak maken op een extra belastingaftrek, de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Hoe profiteert u hier maximaal van? Nu het einde van 2022 nadert, is het goed hier eens naar te kijken.
ONROERENDE ZAKEN - 23.11.2022
Vakantiehuis in vereniging
Een vakantiewoning is vaak een kostbaar en fijn bezit. Maar op latere leeftijd komt bij u wellicht toch de vraag: aanhouden of verkopen?
LOONADMINISTRATIE - 23.11.2022
Opletten bij betalingen aan derden
Betalingen aan derden die geen ondernemer zijn en die niet bij u in dienst zijn, moet u doorgeven aan de Belastingdienst. Daarvoor gelden nu extra voorwaarden.
FISCOTIP - 23.11.2022
Omzeilen voortzettingsvereiste in de bedrijfsopvolgingsregeling
Als u in de erf- en schenkbelasting van de bedrijfsopvolgingsregeling wilt profiteren, moet de onderneming wel worden voortgezet. Soms is dit echter onmogelijk. Is hier een mouw aan te passen? Welke verruiming biedt een recente uitspraak?
PRIVÉ - 23.11.2022
De jubelton wordt afgeschaft
De mogelijkheid om belastingvrij een fors bedrag te schenken in verband met financiering ten behoeve van de eigen woning, wordt volgens plan in 2023 flink beperkt en zelfs helemaal afgeschaft. Wat kan er (nu) nog wel?
JAARRAPPORTAGE - 23.11.2022
Bent u al klaar voor de CSRD-rapportage per 2024?
Levert uw bedrijf direct of indirect diensten of goederen aan grote bedrijven of beursgenoteerde MKB-bedrijven? Houd er dan rekening mee dat u vanaf 2024 extra informatie moet aanleveren. Hoe bereidt u zich voor? Waarom nu al?
DEBITEUREN - 23.11.2022
De factuur als marketinginstrument inzetten
U levert een product of dienst en stuurt hiervoor een factuur die (tijdig) betaald moet worden. Dat is niets nieuws. Maar deze factuur kunt u ook als marketinginstrument gebruiken. Wat zijn de mogelijkheden?
RECHT - 21.11.2022
Schenking of legaat van een patiënt, is dat rechtsgeldig?
Als een patiënt iets schenkt of nalaat aan een beroepsbeoefenaar of andere zorgverlener, kan er een ongemakkelijke situatie ontstaan als er vragen komen over de schenking of het legaat. Wat zijn de regels voor u als zorgverlener?
BELASTNGEN - 21.11.2022
Giftenaftrek nog dit jaar goed benutten
Zeer vermogende personen misbruiken de giftenaftrek om via een eigen goeddoelinstelling (ANBI) geen inkomstenbelasting te betalen. Maar hoe zit het eigenlijk met de giftenaftrek voor ‘gewone’ belastingbetalers?
E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 21.11.2022
Verstuur uw marketing-e-mails op het juiste moment
Of mensen uw marketing-e-mails wel zullen lezen en er ook op zullen reageren, hangt sterk af van het moment waarop u deze verstuurt. Wanneer en hoe kunt u deze het beste versturen?
VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 21.11.2022
Hoe vindt u de optimale route?
Wanneer u of uw medewerker op één dag meerdere adressen (bijv. van klanten of prospecten) bezoekt, dan komt het erop aan om de meest optimale route te bepalen. Welke online tools helpen u daarbij?
EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 21.11.2022
Vermijd deze frustraties bij uw websitebezoekers
Veel websites tonen niet meteen de informatie waarnaar de bezoeker op zoek is. Dat leidt tot frustraties en gemiste commerciële kansen. U doet dit toch beter?
ZAKELIJK - E-COMMERCE - 21.11.2022
Verkopen op Amazon, nu ook in België
Amazon biedt kansen voor online ondernemers die het platform willen gebruiken als extra verkoopkanaal. Een goede start vraagt wel wat voorbereiding.
E-MAIL - WEBMAIL - 21.11.2022
Een nieuw design voor Gmail
De afgelopen maanden heeft Gmail geleidelijk een nieuw design uitgerold naar zijn webapplicatie. Wat is er veranderd?
ZOEKEN - INTERNET - 21.11.2022
Nog sneller zoeken in Google Chrome
U weet dat u de mogelijkheden van Chrome kunt uitbreiden met extensies. We bekijken enkele browserextensies om efficiënter te zoeken met Google.
PERSONEEL - 17.11.2022
Werknemer met geldzorgen helpen?
Uit onderzoek blijkt dat vier op de vijf werkgevers te maken krijgen met werknemers met geldzorgen en dat heeft effect op de werkvloer. Stel, u wilt - als u deze mogelijkheid heeft - uw werknemer daarmee helpen, wat kunt u dan bijv. doen?
HYPOTHEEK - 17.11.2022
Meer of minder hypotheek voor uw woning vanaf 2023?
De ontwikkelingen in de wereld krijgen nu ook hun weerslag op de hypotheekmarkt, als we de media mogen geloven. De overheid roert zich nu ook. Wat betekent dat voor de woninghypotheek en de leennormen vanaf 2023?
AUTO KOPEN - 17.11.2022
Is uw elektrische auto uit 2018 nog wel aantrekkelijk?
Als u een elektrische auto koopt, geniet u vijf jaar lang van een lage bijtelling. Maar wat gebeurt er na deze periode met uw bijtelling? Blijft uw elektrische auto uit 2018 dan nog wel aantrekkelijk genoeg? Wat zijn anders de opties?
CONTRACT EN VOORWAARDEN - 17.11.2022
Energiecontract loopt af, wat nu?
Veel energiecontracten met vaste tarieven lopen af. Vraagt u zich af wat dan de mogelijkheden zijn? We zetten het voor u op een rijtje. Waar moet u op letten?
BTW - 16.11.2022
Aftrek btw niet afgescheiden ruimtes, wat zei de rechter?
Als u zelf btw-belaste prestaties verricht, kunt u de btw op zakelijke uitgaven in beginsel in aftrek brengen. Maar hoe zit het als u maar deels belaste prestaties verricht en als het gaat om de btw op ruimtes die niet zijn afgescheiden?
TOESLAGEN - 16.11.2022
Voorwaarden toeslag kinderopvang versoepeld per 2023
Als ondernemer met kleine kinderen kunt u gebruikmaken van de kinderopvangtoeslag. Een belangrijke voorwaarde voor deze toeslag wordt vanaf 2023 versoepeld. Wat betekent dit en wat heeft u eraan?
PERSONEEL - 16.11.2022
WerkgeversServicepunt helpt bij personeelskrapte
Het WerkgeversServicepunt (WSP) is bij veel werkgevers nog niet bekend. Zeker in deze tijd waarin veel werkgevers met een personeelstekort kampen, kan het WSP helpen. Wat moet u weten?
BOER EN BEDRIJF - 16.11.2022
Toch ‘vrijstelling’ GLMC 7 en GLMC 8a bij ecoregeling?
Binnen het nieuwe GLB geldt voor 2023 een vrijstelling voor GLMC 7 (gewasproductie) en GLMC 8a (niet-productief areaal). Het lijkt erop dat er ook voor de ecoregeling niet aan deze GLMC’s voldaan hoeft te worden. Wat speelt hier?
ONROERENDE ZAKEN - 16.11.2022
Mag uw aannemer zonder overleg afwijken van de bouwtekening?
Als het technisch noodzakelijk is, mag er van de aannemingsovereenkomst worden afgeweken. Een wijziging mag geen afbreuk doen aan de woning. Wanneer mag de aannemer eenzijdig een wijziging doorvoeren? Wat zegt de rechter?
BURENRECHT - 16.11.2022
Overbouw is inbreuk op eigendomsrecht en moet worden afgebroken
Door overbouw wordt er een inbreuk gemaakt op het eigendomsrecht van het naburige perceel. Deze buurman kan eisen dat de overbouw wordt afgebroken. Dat is slechts anders als hij misbruik maakt van zijn bevoegdheid. Wat wordt daarmee bedoeld?
HUWELIJKSE VOORWAARDEN - 16.11.2022
Finaal verrekenbeding: wanneer onredelijk en onbillijk?
Een klant heeft in zijn huwelijkse voorwaarden een finaal verrekenbeding opgenomen bij zowel overlijden als echtscheiding. Stel, uw klant gaat scheiden, dient dan altijd het finaal verrekenbeding te worden toegepast?
INKOMSTENBELASTING - 14.11.2022
Hoe ziet de toekomst van de zelfstandigenaftrek eruit?
Voor u als ondernemer is de zelfstandigenaftrek van groot belang. Deze zorgt er namelijk niet alleen voor dat u minder inkomstenbelasting bent verschuldigd over uw winst, maar ook dat u een grotere aanspraak kunt maken op toeslagen.
BTW - 14.11.2022
Geen werkzaamheden verricht, winstcorrectie en naheffing btw
Bij Hof Amsterdam speelde onlangs een procedure over een ondernemer die een overeenkomst van opdracht had gesloten, maar die niet kon bewijzen dat er door hem werkzaamheden waren verricht. Dat betekende een forse naheffing.
PERSONEEL - 14.11.2022
Regeling fiets van de zaak werknemer, een fiscale update
Als een werknemer over een fiets van de zaak beschikt, is er een speciale fiscale regeling van toepassing. Deze regeling heeft onlangs een update ondergaan. Wat betekent dat en wat heeft uw werknemer eraan?
BELASTINGDIENST - 14.11.2022
Horizontaal toezicht door de Belastingdienst, hoe werkt dat?
Horizontaal toezicht is al een aantal jaren een vorm van samenwerking op basis van wederzijds vertrouwen tussen de Belastingdienst, adviseurs en ondernemers. Er zijn zeker voordelen, maar lang niet iedereen is enthousiast. Doet u eraan mee?
ARBEIDSMARKT - 14.11.2022
Hulp van het WerkgeversServicepunt
In deze tijd van personeelstekorten is elke vorm van hulp om personeel te werven van harte welkom. Heeft u al van het WerkgeversServicepunt gehoord? Hoe helpt dat?
ARBEIDSOVEREENKOMST - 14.11.2022
Hoe is een concurrentiebeding het beste af te dwingen?
Uw medewerker neemt zelf ontslag en tot uw verbazing treedt hij in dienst bij een van uw klanten. De omzet van deze klant verdwijnt door deze overstap helemaal! Kunt u hem nog aan het concurrentiebeding houden? Hoe dwingt u dat het beste af?
BOUWRECHT - 14.11.2022
Is de aannemer ook aansprakelijk voor ontwerpfouten?
Voor een gebrek in de uitvoering van het werk is de aannemer aansprakelijk. Zijn er gebreken in de bouwtekening, dan heeft de aannemer de plicht om daarvoor te waarschuwen. Doet hij dat niet, dan is hij hiervoor tevens aansprakelijk!
AANNEMING VAN WERK - 14.11.2022
Waarschuwingsplicht: wanneer van toepassing?
U bent een aannemer en u gaat grondboringen verrichten in de grond voor de aanleg van een aardwarmtesysteem. Heeft u een waarschuwingsplicht in verband met het wel of niet aanvragen van een vergunning voor de grondboringen?
WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 10.11.2022
Wat heeft u te winnen bij horizontaal toezicht en wat niet?
Horizontaal toezicht is al een aantal jaren een vorm van samenwerking op basis van wederzijds vertrouwen tussen de Belastingdienst, intermediairs en ondernemers. Er zijn zeker voordelen, maar lang niet iedereen is enthousiast.
PERSONEEL - 10.11.2022
Wijziging 30%-regeling per 2024, nu al actie ondernemen?
Aan werknemers die u vanuit het buitenland aanwerft, kunt u onder bepaalde voorwaarden 30% van het loon onbelast uitbetalen. In het Belastingplan 2023 wordt voorgesteld om deze regeling te beperken. Waar moet u rekening mee houden?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 10.11.2022
Box 3-bezittingen overdragen aan BV?
Sinds het zogenaamde ‘Kerstarrest’ staat de heffing in box 3 op zijn kop. Met name spaarders profiteren hiervan. Als u echter veel andere bezittingen heeft, kan de box 3-heffing wel eens hoog uitvallen. Overdracht aan een BV lijkt dan aantrekkelijk.