Wat heeft u te winnen bij horizontaal toezicht en wat niet?
Zekerheid voor alles? Voor ondernemers is het snel verkrijgen van zekerheid over aangiften of over de fiscale gevolgen van een voorgenomen beslissing soms nog belangrijker dan het maximale fiscale voordeel. Maar de fiscale molens malen meestal langzaam. Horizontaal toezicht kan hier uitkomst bieden. Dit is een samenwerking tussen de ondernemer, de intermediair of fiscaal dienstverlener (de adviseur) en de Belastingdienst.
Wat is horizontaal toezicht?
Bij horizontaal toezicht gaat de Belastingdienst ervan uit dat de adviseur werkt volgens de regels en dat de ingediende aangiften kloppen. De Belastingdienst volgt deze aangiften in principe ongezien. In principe zijn er geen controles en boekenonderzoeken achteraf. Aangiften kunnen hierdoor sneller worden afgehandeld.
Vooroverleg. De adviseur moet standpunten die tot een verschil van inzicht kunnen leiden vooraf voorleggen. Omdat meteen bekend is hoe de Belastingdienst hiermee zal omgaan, heeft u als ondernemer veel eerder zekerheid over uw fiscale positie. Als er geen overeenstemming is, kan het ‘omstreden’ standpunt alsnog in de aangifte worden verwerkt. Tip. Als de Belastingdienst afwijkt van de aangifte, blijven bezwaar en beroep gewoon mogelijk.
Convenant. Veel adviseurs hebben een convenant met de Belastingdienst over de werkwijze van horizontaal toezicht en hebben vaste contactpersonen bij de Belastingdienst. (MKB-)ondernemers doen mee aan horizontaal toezicht op basis van het convenant dat de adviseur heeft met de Belastingdienst. Grote ondernemingen hebben soms een individueel convenant met de Belastingdienst. Let op. Het blijkt dat vooral grote ondernemingen de (nieuwe) regels voor horizontaal toezicht vaak als knellend ervaren.
Voor- en nadelen horizontaal toezicht
Voordelen horizontaal toezicht:
- snel duidelijkheid over uw fiscale positie, omdat twijfelpunten vooraf zijn voorgelegd aan de Belastingdienst;
- minder lang wachten op een aanslag of teruggave;
- minder controles doordat de aangiften alleen steekproefsgewijs worden gecontroleerd;
- de kosten van vooroverleg zijn vaak lager dan bij vragen en/of correcties.
Nadelen horizontaal toezicht:
- u moet de Belastingdienst zo volledig mogelijk informeren en potentiële geschilpunten vooraf (laten) voorleggen aan de Belastingdienst;
- de Belastingdienst zal niet meewerken aan fiscale grensverkenning;
- omdat aanslagen sneller worden opgelegd, is er minder gelegenheid om eventueel gunstige rechtspraak af te wachten.
Deelnemen aan horizontaal toezicht?
Met horizontaal toezicht heeft u snel zekerheid, maar u moet de Belastingdienst al in een vroeg stadium een kijkje in uw (fiscale) keuken laten nemen. De Belastingdienst zal dan niet meewerken aan fiscale ‘grensverkenning’. Zoekt u graag de grenzen van wat fiscaal mogelijk is op, dan is horizontaal toezicht voor u waarschijnlijk niet zo’n goede keuze. Let op. U kunt alleen deelnemen aan horizontaal toezicht als uw adviseur een convenant met de Belastingdienst heeft afgesloten.