2009 - December
Als een onroerende zaak binnen zes maanden wordt doorverkocht, is er een tegemoetkoming in de overdrachtsbelasting. Hoe zit dat nu precies? Wij zetten het aan de hand van een aantal cijfervoorbeelden voor u op een rijtje.
Het belang van de WOZ-waarde neemt toe in 2010
Voor 2010 zijn er diverse fiscale wetsvoorstellen in behandeling waarbij het belang van de WOZ-waarde in andere wetten toeneemt. Hierna volgen enkele in het oog springende veranderingen.
Als het beestje maar een naam heeft
Een handelsnaam of merk heeft voor een onderneming een grote waarde. Vandaar dat veel ondernemingen hun merk beschermen. Wat nu als de gemeente die naam gebruikt voor een hele woonwijk? Wat zegt de rechter hier over?
Voorkomen is beter dan genezen
Als makelaar begeleidt u de koper of de verkoper bij de (ver)koop van een huis. Door goed te adviseren, kunt u een eventuele aansprakelijkheid van uw cliënt voorkomen. Dat is uw vak! Waar moet u daarbij in ieder geval op letten?
De eigen woning staat nooit stil
De fiscale wetgeving rond de eigen woning blijft maar in beweging. Afgelopen maanden zijn er weer verschillende voorstellen gedaan en toelichtingen gegeven. Een aantal hiervan kan van invloed zijn op het moment van aankoop.
Als je bezoek niet netjes is, dan ga je maar!
Als het bezoek van uw huurder een deur intrapt, kunt u uw huurder aanspreken voor de schade. Hij is immers aansprakelijk voor zijn bezoekers. Kunt u hem ook buiten zetten? Wat zei de rechter daar laatst over?
In de koopovereenkomst wordt vaak opgenomen dat de koper een waarborgsom moet storten of een bankgarantie moet stellen. Waar moet u dan op letten?
Mag ik even vangen nu het nog kan?
Laatst vroeg ABN AMRO één dag voor het faillissement van The Entertainment Group (van o.a. Marco Borsato) nog om extra zekerheden. Kan dat zomaar en hoe zit het als u nog snel even zorgt dat u uw rekening betaald krijgt?
Hoe berekent u algemene kosten (door)?
Wat zijn ‘algemene kosten’? Hoe worden algemene kosten zichtbaar? Welk bedrag of percentage berekent u als bouwondernemer in de begroting door? Hoe verdient u de algemene kosten terug?
Te hoge incassokosten; wat kunt u daartegen doen?
Er valt een incassobrief van een deurwaarder op de mat. U heeft een rekening niet op tijd betaald en nu wordt er 15% aan incassokosten bijgeteld. Dient u deze te betalen? Zit er een grens aan deze kosten?
Sloop voor bouwgrond; wat is nu beslist?
Recentelijk heeft het Europese Hof van Justitie (hierna: HvJ EG) een belangrijke uitspraak gedaan over of sloop van gebouwen voor bouwgrond onder de omzet- of onder de overdrachtsbelasting valt. Wat is nu beslist? Wat kunt u hiermee?
De eigenaar van een appartement eiste schadevergoeding omdat de aannemer de bouwtijd had overschreden. Wat heeft de rechter daarover nu beslist en wat is dus goed om te weten?
Niet betalen voor een gescheurde betonvloer!
Bij een onderaannemingscontract is het belangrijk dat duidelijk is wie voor welke werkzaamheden verantwoordelijk is. Die afspraken moeten schriftelijk worden vastgelegd. Wat heeft de rechter daarover nu beslist?
Vanaf 2010 gelden er andere regels voor de belasting op erfenissen. Hoe pakt dat uit als u ongehuwd samenwoont?
Sollicitanten screenen op valse diploma’s
Fraude met diploma’s komt steeds meer voor. Ook u kunt te maken hebben met sollicitanten die valse diploma’s aanschaffen en gebruiken tijdens sollicitatiegesprekken. Hoe herkent u valse diploma’s?
Dezelfde functie-inhoud onder een andere naam
Bij een reorganisatie vervalt de functie van uw werknemer. Hij meent dat u het afspiegelingsbeginsel niet goed heeft toegepast, omdat de nieuwe functie qua inhoud bijna gelijk is aan zijn oude functie. Wie trekt aan het langste eind?
Uw werknemer heeft schade veroorzaakt aan uw bedrijfsauto. Herstel kost u al gauw € 3.500,-. Mag u die schade met het loon van uw werknemer verrekenen?
Het contract loopt toch binnenkort af
Een medewerker met een tijdelijk contract meldt zich ziek. U wilt hier geen re-integratie-inspanning voor doen. Immers binnenkort eindigt het contract én u bent verzekerd tegen loonkosten bij ziekte. Doet u daar goed aan?
Laat extraatjes afdrachtvermindering niet beïnvloeden
Als u van de afdrachtvermindering voor onderwijs wilt profiteren, mag het toetsloon niet te hoog zijn. Extraatjes moet u dus bij voorkeur buiten dit toetsloon houden. Maar hoe doet u dat?
Vergoeding na ontslagvergunning?
Wat zegt de Hoge Raad nu over de vergoeding die uw werknemer kan vragen als u hem ontslaat met een ontslagvergunning? Is er nu duidelijkheid?
“Vaarwel en tot ziens! Ik ga naar de concurrent.”
Maandagmorgen 08.00 uur. Frits komt binnen en vertelt u dat hij gaat vertrekken. Hij gaat bij een concurrent aan de slag! Wat doet u? Ontsteekt u in woede, wenst u hem veel succes of nodigt u hem uit voor een goed gesprek?
Veel ouders hebben vóór 2001 het huis op naam van de kinderen gezet. De kinderen kregen dan de blote eigendom die heel voordelig aangroeit naar volledige eigendom. Helaas gooit de Successiewet per 2010 nu roet in het eten!
Mag ik je assistente even lenen?
Een abonnee is tandarts en heeft een assistente in dienst die hij nu deels uitleent aan zijn collega. Hij vraagt ons welke kosten hij mag of moet doorberekenen aan zijn collega. Gaat u er maar eens voor zitten … Wat zou u vragen?
Rechter ontziet samenwerking man/vrouw
Als u met uw echtgenoot of partner in een maatschap samenwerkt, bent u allebei ondernemer. Dit levert u de nodige fiscale voordelen op. Hier is onlangs door de rechter nog een besparing aan toegevoegd! Wat kunt u daarmee?
Wie rijdt op te brede banden, staat met lege handen …
Volgens onderzoek probeert één op de drie mensen de fiscus wel eens te tillen. Uiteraard weet de inspecteur dit ook. De fiscus bezit machtige wapens om zich niet in de luren te laten leggen. Dat bleek wel bij een collega!
Dat zei mijn adviseur, meneer de inspecteur
Vaart u blind op uw deskundige adviseur? Maakt die tóch een foutje, dan kan de belastinginspecteur u een boete opleggen. Maar dat is toch niet uw schuld, zeker? Kunt u zich verschuilen achter uw adviseur?
Een internist schrijft twee brieven aan en twee brieven over een patiënt. De ex-partner van de patiënt dient vervolgens een klacht in bij de tuchtrechter. Een casus om van te leren. Hoe zorgt u dat u niet in zo’n steekspel terechtkomt?
Eind vorig jaar verscheen een rapport van een onderzoek naar ervaringen van mensen die een klacht hadden ingediend. Wat zijn de leerpunten voor u?
Goed ‘verrekenen’ bij huwelijkse voorwaarden
In veel huwelijkse voorwaarden is afgesproken dat de inkomsten van beide echtgenoten - na aftrek van de kosten van de huishouding - jaarlijks met elkaar worden gedeeld. Wat valt hier allemaal onder? Wat heeft de rechter nu beslist?
Belegger failliet; wie draait op voor de schade?
Als uw bank op advies van een ander geld heeft gestoken in een beleggingsfonds dat daarna failliet gaat, bij wie kunt u dan aankloppen voor de schade? Wat heeft de rechter daarover gezegd, en wat is goed om te weten?
Te hoge incassokosten, wat kunt u daartegen doen?
Er valt een incassobrief van een deurwaarder op de mat. U heeft een rekening niet op tijd betaald en nu wordt er 15% aan incassokosten bijgeteld. Dient u deze te betalen? Zit er een grens aan deze kosten?
Houdt nu rekening met gewijzigde perceelsoppervlaktes
Is het u in ‘Mijn dossier’ ook opgevallen, dat uw percelen in oppervlakte zijn gewijzigd? Wat als u het niet eens bent met de oppervlaktes? Wat is raadzaam?
Enkele weken geleden heeft de Hoge Raad een belangrijke beslissing genomen over de vergoeding bij ontslag. Helaas brengt die niet de gewenste duidelijkheid. Wat moet u weten?
De meeste belastingschulden worden vrijwillig (niet altijd van harte!) betaald. Maar wordt er niet of niet op tijd betaald, dan komt er dwanginvordering. Wat nu?
Is een (bestel)auto op gas aantrekkelijk voor u?
Steeds meer particulieren en horecaondernemers stappen over op een auto op gas. Is dat alleen uit milieuoverwegingen of is het ook financieel aantrekkelijk? Waar zit hem dat voordeel dan in? De aanschafprijs is toch hoger?
Waarmee kunt u uw werknemers verrassen?
Het is voor veel werknemers een jaarlijks terugkerend extraatje, een kerstpakket. Maar ook bij een andere gelegenheid kunt u uw werknemers verrassen met een attentie. Welke mogelijkheden heeft u en wat gaat er mogelijk veranderen?
Als u uw bedrijf wilt verkopen en u heeft uw bedrijfsruimte gehuurd, wilt u dat de nieuwe eigenaar van uw bedrijf de huurovereenkomst overneemt. Kan de verhuurder nog roet in het eten gooien? Hoe pakt u dat handig aan?
Kredietdesk voor horecaondernemers van start!
Er komen steeds meer berichten binnen dat het ook voor horecaondernemers moeilijk is om bij de bank een krediet te krijgen. Heeft u daar ook last van? Er zijn nu twee initiatieven waar u in dat geval voor ondersteuning terecht kunt.
Het cao-horeca overleg tot nu: gaat u er op vooruit?
Zoals u weet, loopt de cao van KHN nog tot april 2010. Er waren echter reeds recente cao-onderhandelingen. Ondanks dat nog niets is ondertekend door werkgevers en werknemers in de horeca, is er toch al wat te melden!
Even uitblazen na invoering rookverbod?
Minister Klink heeft op 1 december jl. het rapport “Even uitblazen” aangeboden aan de Tweede Kamer en vragen beantwoord over het Besluit uitvoering rookvrije werkplek horeca en andere ruimten. Wat is de stand van zaken?
Piraten en walk-outs aanpakken
U heeft voortaan een extra rechtsmiddel om horeca- piraten en ‘weggaan zonder te betalen’ (walk-outs)strafrechtelijk aan te laten pakken. Wat kunt u doen?
Nagekomen kosten na staking onderneming
Na beëindiging van een onderneming gaan de resterende schulden in principe over naar het privévermogen. Dit betekent onder andere dat de rente op deze resterende schulden niet (meer) aftrekbaar is. Is hier nog wat aan te doen?
Bij wanbetalers tijdig btw terugvragen
Als uw klant niet of maar deels betaalt, kunt u de reeds betaalde btw bij de Belastingdienst terugvragen. Maar wanneer vraagt u de btw terug? Hoe zit dat bij een faillissement? Wat heeft de Hoge Raad nu beslist?
Renteloos geld lenen aangepakt
De Successiewet is ingrijpend gewijzigd. Door tal van mogelijkheden die de oude wet bood om heffing van schenkings- en successierecht te beperken, is een streep gehaald. Dat geldt ook voor de renteloze, direct opeisbare leningen.
Man-vrouwfirma; terug van weggeweest?
Sinds een aantal jaren gelden voor man-vrouwfirma’s strengere regels als het gaat om de vraag of de partner gebruik kan maken van bepaalde ondernemersfaciliteiten. Wat is er per 1 januari 2010 gewijzigd?
Hypotheekrenteaftrek veiligstellen bij echtscheiding
Zodra een huwelijk ontspoort en de echtelieden als ex-partners duurzaam apart gaan wonen, is het opletten geblazen. Vooral in de situatie dat de in de woning achterblijvende echtgenoot alle hypotheekrente voor zijn rekening neemt.
Wat moet uw adviseur over u vertellen?
Uw accountant of belastingadviseur is waarschijnlijk al sinds jaar en dag uw vertrouwenspersoon. Toch zijn er zaken die uw accountant en belastingadviseur liever niet van u willen weten. Wat is goed om te weten? Wat speelt er?
Per 1 januari 2010 is de teruggaafprocedure voor buitenlandse btw vereenvoudigd. Hoe werkt deze nieuwe procedure?
Factuurverzuim beboet vanaf 2010?
In het Belastingplan 2010 zit verscholen het voorstel om het niet (tijdig) uitreiken van een factuur als een verzuim aan te merken. Wat houdt het voorstel in en hoe kunt u een boete voorkomen?
Bedrijfsopvolging bij overlijden; zonder erfbelasting?
Onder de nieuwe Successiewet is verkrijging van ondernemingsvermogen in bepaalde gevallen helemaal vrijgesteld van erfbelasting. Hoe werkt dat? Wat zijn de voorwaarden en waar moet u op letten?
In de praktijk wordt vaak vergeten dat u als directeur-grootaandeelhouder ook mee kunt doen aan de levensloopregeling. Als u deze goed toepast, betaalt de fiscus een flink deel mee. Wat komt daar allemaal bij kijken?
Heeft u wel baat bij de baatbelasting?
Uw gemeente kan baatbelasting heffen als uw, in de betreffende gemeente gelegen, onroerende zaak voordeel behaalt (‘is gebaat’) door voorzieningen die met medewerking van de gemeente tot stand zijn gebracht. Wat is nu beslist?
Na verkoop nog hand- en spandiensten verrichten?
Als een directeur-grootaandeelhouder de zaak aan een opvolger verkoopt, blijft hij vaak nog enige tijd aan het bedrijf verbonden als adviseur. Heeft hij in dat geval toch nog recht op de fiscale voordelen die een werknemer geniet?
Bedrijfspand doorschuiven naar BV?
In het Belastingpakket 2010 zijn twee nieuwe doorschuiffaciliteiten opgenomen voor directeuren-grootaandeelhouders die het bedrijfspand privé verhuren aan de eigen BV. Wanneer is overdracht van het pand aan de BV interessant?
Als u het niet eens bent met een belastingaanslag, moet u binnen zes weken bezwaar maken. Anders staat de aanslag vast, met alle gevolgen van dien.
Bent u van plan om te koken tijdens de eindejaarsfeesten? Welke websites kunnen u helpen bij het voorbereiden van een lekker feestmaal? Wij zochten er enkele interessante voor u uit.
Lok bezoekers naar uw site met eigen video’s
Maandelijks worden er meer dan 10 miljard video’s online bekeken. Internetgebruikers verwachten dan ook steeds meer dat zelfs de kleinste website enkele video’s aanbiedt. Hoe verrijkt u uw bedrijfswebsite met video’s?
Sneller draadloos surfen met 802.11n
Het heeft jaren geduurd, maar eindelijk is de definitieve versie van de draadloze 802.11n-standaard klaar. Wat is precies de snelheidswinst? Waarop moet u letten als u eraan denkt om uw draadloze apparatuur te vervangen?
Overweegt u om een nieuwe desktop-pc te kopen? Of denkt u eraan om uw oude monitor te vervangen door een ‘flatscreen’? Welke mogelijkheden zijn er precies, hoeveel kosten ze en waarop moet u letten? Tijd voor een overzicht...
Interessante hulpjes voor Windows 7
Bent u al overgestapt op Windows 7? Deze nieuwe Windows biedt heel wat mogelijkheden, maar enkele softwaretooltjes kunnen u nóg beter op weg helpen. Wat moet u zeker downloaden en installeren?
Opera Unite: een server draaien in uw browser
In versie 10.10 van Opera zit de langverwachte Opera Unite-technologie. Dat maakt van uw browser een echte server waarmee u bv. rechtstreeks foto’s kunt delen. Hoe werkt dit en wat kunt u er precies mee doen?
Elk jaar rond de kerstperiode kan eBay rekenen op 50% extra bezoekers. De reden: foute cadeaus die de ontvangers opnieuw te koop aanbieden. Welke drie hulpjes maken deze veilingsite nog handiger in gebruik?
Uit de vele duizenden e-mails op uw computer zoekt u nu net dat ene bericht. Welke hulpmiddelen kunt u het best inzetten om een specifiek e-mailtje snel terug te vinden?
Sites automatisch scannen op nieuwigheden
Het web staat bol van informatie. Het is dus een hele opgave om alle adressen die u interesseren regelmatig te checken op nieuwigheden. Waarom zou u zich dus niet automatisch op de hoogte laten houden van eventuele nieuwigheden?
De kalender van 2010 op papier
Het nieuwe jaar komt eraan. Misschien gebruikt u een elektronische agenda, maar het kan ook nuttig zijn om een ‘papieren’ alternatief voor 2010 te hebben. Waar vindt u hulp?
Telewerken: werken zonder files
Veel kantoorbanen kunnen ook (deels) van thuis uit of elders vervuld worden. Waar kunt u zich informeren als u overweegt om telewerk in te voeren?
De successiewet is dood, leve de erfbelasting!
Het wetsvoorstel schenk- en erfbelasting is nu aangenomen door de Tweede Kamer. Welke tarieven en vrijstellingen gelden volgens plan?
Meet uw voorraden voor de mestwet op 1 januari
De komende maanden zitten veel veehouders met hun adviseur(s) om tafel om de bemestingsplannen voor 2010 te maken. Ook moet u de ‘Opgave aanvullende gegevens’ over 2009 indienen; nl. voor 1 februari 2010. Wat speelt er nu?
Naar aanleiding van het Belastingplan 2010 verschenen hier en daar koppen als: “Ureneis voor MKB vervalt”. Dat zette veel mensen op het verkeerde been. Hoeft een urenregistratie niet meer bijgehouden te worden?
Wanneer is uw adviseur medepleger?
Het kan zijn dat uw adviseur zich dit jaar anders gedraagt dan andere jaren. Want instanties zoals de fiscus kunnen nu niet alleen aan u - bijv. als belastingplichtige - een boete opleggen, maar ook sneller aan uw adviseur. Hoe zit dat?
Welke subsidies kunt u in 2010 aanvragen?
Ook in 2010 kunt u weer in aanmerking komen voor een groot aantal subsidies. Welke subsidies zijn dat en wanneer kunt u ze aanvragen? Wat is raadzaam om nu al te doen?
Vergunning onterecht geweigerd. Afrekenen?
Als de gemeente uw bouwvergunning onterecht weigert, lijdt u daardoor waarschijnlijk schade. Kunt u de gemeente aansprakelijk stellen? Welke schade komt voor vergoeding in aanmerking? Wat speelde laatst bij een collega?
Bedrijfsopvolging minder belast
De nieuwe erf- en schenkbelasting die geldt vanaf 2010, is aangepast. De regels voor bedrijfsopvolging zijn veranderd. Wat moet u weten?
Wat nou ‘terugboeken creditcardbetaling’?
Stel, u heeft klanten die afrekenen met een creditcard. Of u gebruikt als ondernemer zelf een creditcard als u iets koopt. Kunt u een creditcardbetaling terugdraaien, bijvoorbeeld na een foutieve aankoop?
Vennoot aansprakelijk voor héle belastingschuld?
Zit uw bedrijf in een vennootschap onder firma? Dan bent u aansprakelijk voor álle schulden van de vennootschap. Dus ook voor alle belastingschulden. Is hier nu geen enkel medicijn voor?
Verlenging afgesproken en toch verval van recht
Uw cliënt verhuurt een ‘230a-bedrijfsruimte’ (dus geen woonruimte of 290a-middenstandsbedrijfsruimte). Als hij de huurovereenkomst wil opzeggen, heeft de huurder ontruimingsbescherming. Wat heeft de rechter hier nu over beslist?
Hoeveel blaffende honden kun je hebben?
Als uw cliënt meldt dat zijn buurman een hond heeft, voorziet u geen problemen. En dat die hond af en toe blaft, mag ook geen probleem zijn. Maar waar ligt de grens tussen hinder die er nu eenmaal bijhoort en onrechtmatige hinder?
Als bij een verkrijging van een onroerende zaak overdrachtsbelasting is verschuldigd, wordt deze berekend over de waarde in het economisch verkeer van het object. Welke factoren kunnen hierbij een rol spelen?