MEEWERKENDE PARTNER - 16.12.2009

Man-vrouwfirma; terug van weggeweest?

Sinds een aantal jaren gelden voor man-vrouwfirma’s strengere regels als het gaat om de vraag of de partner gebruik kan maken van bepaalde ondernemersfaciliteiten. Wat is er per 1 januari 2010 gewijzigd?

Ondernemende partners

Man-vrouwfirma. In veel ondernemingen werken man en vrouw samen. In het verleden is er vaak voor gekozen om beide echtelieden dan de ondernemerstatus te laten verwerven door het aangaan van een zogenaamde ‘man-vrouwfirma’.

Voordelen? Het voordeel was, behalve het tweemaal profiteren van de progressie in het tarief, dat beide partners ook in aanmerking kwamen voor extra aftrekposten, met name de zelfstandigenaftrek. Die kan, afhankelijk van de winst, oplopen tot ruim € 9.250,- per persoon.

Invoering urencriterium

Let op. Door de invoering van het urencriterium is in veel gevallen de zelfstandigenaftrek voor de partner vervallen. Op grond van dit criterium kan iemand namelijk alleen nog voor de ondernemersfaciliteiten in aanmerking komen als er geen sprake is van een ongebruikelijk samenwerkingsverband, dan wel als diens activiteiten voor minder dan 30% ondersteunend van aard zijn.

Toetsing gebruikelijkheid. Om de gebruikelijkheid te toetsen, wordt gekeken of in vergelijkbare gevallen ook tussen derden samenwerkingsverbanden voorkomen.

Ondersteunend werk. Ondersteunende werkzaamheden zijn die werkzaamheden die niet direct bijdragen aan de omzet. Niet van belang is of het verrichten van die werkzaamheden noodzakelijk is voor het voortbestaan van de onderneming.

Hoewel er nog steeds voordelen verbonden zijn aan een man-vrouwfirma, verloor deze door het urencriterium een deel van haar glans.

Invoering MKB-winstvrijstelling

In 2007 werd de MKB-winstvrijstelling ingevoerd. Van de (fiscale) winst blijft 10,5% buiten de heffing. Maar die vrijstelling geldt alleen voor de ondernemer die aan het urencriterium voldoet. Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan hierdoor het voordeel van de man-vrouwfirma omslaan in een nadeel. Daarmee verbleekte de man-vrouwfirma nog verder.

Goed nieuws. Er is echter goed nieuws: vanaf 1 januari 2010 kan iedere ondernemer, ongeacht of hij wel of niet voldoet aan het urencriterium, gebruikmaken van de MKB-winstvrijstelling. Deze is zelfs nog verhoogd naar 12%. Daarmee krijgt de man-vrouwfirma weer meer glans.

Tip. Doordat beide echtelieden de MKB-winstvrijstelling kunnen benutten, kan het aangaan van een man-vrouwfirma aantrekkelijker zijn dan het toekennen van een arbeidsbeloning.

Let op 1. Als beide partners inkomen verwerven, kan dat wel aanleiding geven tot een hogere afdracht aan premie zorgverzekering. Daarvoor geldt namelijk een maximum bijdrage-inkomen van € 32.354,- per persoon.

Let op 2. De man-vrouwfirma kan dan wel fiscaal aantrekkelijk zijn, maar er dient wel bedacht te worden dat ook beide partners hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden. Een eventuele bescherming van het privévermogen door huwelijkse voorwaarden werkt dan niet meer.

Let op 3. Uit het vorenstaande volgt al dat de politiek nogal wispelturig omgaat met de ondernemersfaciliteiten. Hoewel het nu dus weer aantrekkelijker wordt om een man-vrouwfirma aan te gaan, dient bedacht te worden dat dit in de nabije toekomst weer anders kan zijn.

Vanaf 1 januari 2010 kan iedere ondernemer, ongeacht of hij wel of niet voldoet aan het urencriterium, gebruikmaken van de MKB-winstvrijstelling. Deze is zelfs nog verhoogd. Daarmee krijgt de man-vrouwfirma weer meer glans.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01