Sites automatisch scannen op nieuwigheden
Het web staat bol van informatie. Het is dus een hele opgave om alle adressen die u interesseren regelmatig te checken op nieuwigheden. Waarom zou u zich dus niet automatisch op de hoogte laten houden van eventuele nieuwigheden?
U surft wellicht heel vaak naar dezelfde websites om daar actuele informatie op te pikken - bv. naar de productenpagina’s van uw concurrent. Dat is niet alleen tijdrovend, maar dikwijls is het ook overbodig wanneer blijkt dat ze geen nieuwe updates kregen sinds uw laatste bezoek. Gelukkig bestaan er enkele handige tools die u veel werk kunnen besparen. We geven een overzicht...
Tool 1: Rss
Voordelen. Heel wat (nieuws)sites bieden een rss-feed aan. Deze ‘rich simple syndication’-technologie laat u toe om actuele berichten van die sites te plukken en te verzamelen op één centrale plek. Daarvoor heeft u een rss-reader nodig: ofwel één die de nieuwskoppen in uw mailbox dropt, ofwel een aparte rss-tool, ofwel een reader die de berichten op een website verzamelt. Een bekende online reader is Google Reader (http://www.google.com/reader).
Nadelen. Rss is handig om up-to-date te blijven, maar lang niet alle websites bieden een rss-feed aan. Wellicht dus ook de website van uw concurrent niet. De sites die dat wel doen, herkent u meestal aan een oranje blokje met de witte letters ‘rss’ of ‘xml’. Zelfs al is er een rss-feed, dan nog heeft u zelf geen eigen inbreng. U kunt zich dus wel op de specifieke rss-feed inschrijven, maar u kunt niet zelf bepalen wat de inhoud ervan moet zijn. Kortom: het is alles of niets.
Tool 2: Google Alerts
Voordelen. Met Google Alerts (http://www.google.com/alerts) kunt u zich automatisch op de hoogte laten brengen wanneer er nieuwe zoekresultaten zijn voor een bepaald trefwoord (bv. de naam van uw bedrijf of een product van uw concurrent). U kunt hierbij eventueel aangeven dat bv. alleen het Google-nieuws gescand moet worden. U ontvangt de alerts in uw mailbox en u bepaalt zelf de frequentie ervan.
Nadelen. Google Alerts kijkt alleen naar wijzigingen in de top 10 (nieuws) of in de top 20 (het volledige web) van de zoekresultaten. Daardoor mist u vaak lager gerangschikte informatie.
Tool 3: Wonderscan
Voordelen.Wonderscan (http://www.wonderscan.com) zoekt eveneens naar wijzigingen, maar dan wel op websites die u zelf aangeeft (via de tab Favoriet Toevoegen). U kunt instellen dat u bv. op de hoogte gebracht wilt worden van álle wijzigingen (o.a. op de productenpagina van uw concurrent) of bv. alleen van wijzigingen die uw bedrijfsnaam bevatten (o.a. op een aantal nieuwssites). U moet ook aanduiden hoe vaak de websites gescand moeten worden. Dat kan om het uur zijn, maar ook bv. elke dag tussen 8 uur en 9 uur of alleen elke vrijdagmiddag. U krijgt steeds een aankondiging per e-mail of sms en via Mijn Wonderscan kunt u de bewuste sites op elk moment bekijken (eventuele wijzigingen worden in het geel gemarkeerd). Tip. U treft hier ook de optie Scan nu aan: daarmee geeft u Wonderscan de opdracht om de websites meteen te scannen op eventuele veranderingen.
Nadelen. Wonderscan is slechts gratis te gebruiken voor maximaal vijf webadressen. Wilt u méér sites in het oog laten houden, dan heeft u de keuze uit drie abonnementsformules die tussen de € 5 en de € 25 per jaar kosten. Weet ook dat Flash-websites voorlopig nog uit de boot vallen.