OMZETBELASTING - 16.12.2009

Bij wanbetalers tijdig btw terugvragen

Als uw klant niet of maar deels betaalt, kunt u de reeds betaalde btw bij de Belastingdienst terugvragen. Maar wanneer vraagt u de btw terug? Hoe zit dat bij een faillissement? Wat heeft de Hoge Raad nu beslist?

Klanten die hun rekening niet kunnen betalen; dat is vervelend. Hinderlijk is ook nog dat u al lang geleden de btw heeft betaald. Eigenlijk heeft u gewoon btw afgedragen over nooit ontvangen omzet. Dat vindt ook de fiscus zelf te gortig. Dus is er al lang een regel dat u de reeds betaalde btw kunt terugvragen, als uw klant niet of maar gedeeltelijk betaalt. Dat kan niet zomaar wanneer uw afnemer twee weken te laat zijn rekening betaalt. U moet er wel de nodige moeite voor hebben gedaan om uw geld te innen.

Hoe werkt dat terugvragen?

Moeite doen? U mag het verzoek om teruggave van btw dus niet te vroeg doen en u zult tegenover de fiscus moeten bewijzen dat u de nodige moeite gedaan heeft om uw geld terug te krijgen. Bijvoorbeeld door een incassobureau aan het werk te zetten. Overigens moet u dat verzoek om teruggave van btw in een aparte brief doen. Vroeger kon het in de aangifte, maar in de huidige elektronische aangifte kan dat niet meer.

Niet te laat! U mag het verzoek om teruggave echter ook niet te laat indienen. U mag daarmee geen jaren wachten. De fiscus maakt hier nog wel eens gebruik van door te stellen dat u het verzoek om teruggave van btw al eerder had kunnen en moeten indienen. En als u eerder de mogelijkheid had om zo’n verzoek in te dienen, bent u volgens de fiscus, en tot voor kort ook volgens de rechter, te laat en kunt u ook naar de btw fluiten.

Wat is nu beslist door de rechter?

Afnemer failliet. Bij de rechter speelde een zaak waarin een bedrijf in de jaren 1989 - 1991 facturen had uitgereikt voor bemiddelingsdiensten.

De afnemer betaalde niet en werd eind januari 1992 failliet verklaard. Pas in januari 2000 diende het bedrijf haar vordering in bij de curator. Deze wees de vordering af.

In februari 2000 verzocht men de fiscus om teruggave van btw over 1991. Volgens de fiscus was men daarmee te laat. Maar volgens de Hoge Raad was het bedrijf nog wel op tijd.

Beslissing. De Hoge Raad besliste dat het verzoek om btw-teruggaaf uiterlijk moet worden gedaan bij de aangifte over het eerste tijdvak waarin betaling van de vordering door de afnemer niet meer bij de rechter kan worden gevorderd. Omdat het faillissement pas in 2002 eindigde met een slotbetaling aan de concurrente crediteuren, was het bedrijf hier nog op tijd met het terugvragen van de btw. In de praktijk zal het tijdstip van de slotuitkering uit faillissement wel het laatste moment zijn om de btw terug te vragen.

Grens. Uit een andere uitspraak van de Hoge Raad volgt dat het misschien nog wel later kan, en wel ook nog op het moment dat u op de hoogte wordt gesteld van het einde van het faillissement van uw afnemer. Dan zoekt u wel de grens op.

Niet zo lang wachten! Als u er redelijkerwijs vanuit kunt gaan, dat u uw geld niet terug zult krijgen, kunt u gewoon het verzoek om teruggave van de btw doen. In de praktijk is dit vaak het moment waarop u van de curator of bewindvoerder een brief krijgt, waarin wordt verklaard dat er geen (volledige) uitkering aan de schuldeisers kan worden gedaan.

U kunt de besproken uitspraken downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 14.21.06).

Bron

Hoge Raad, 16 oktober 2009, nrs. 08/00062 en 08/00647

Als u er redelijkerwijs vanuit kunt gaan dat u uw geld niet terug zult krijgen, kunt u direct het verzoek om teruggave van btw doen. De rechter heeft nu beslist dat u ruim de tijd heeft, maar hoe eerder u het geld heeft, des te beter uiteraard.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01