Als het beestje maar een naam heeft
Een handelsnaam of merk heeft voor een onderneming een grote waarde. Vandaar dat veel ondernemingen hun merk beschermen. Wat nu als de gemeente die naam gebruikt voor een hele woonwijk? Wat zegt de rechter hier over?
Bescherming
Bedrijven werken er hard voor om ervoor te zorgen dat klanten hun producten herkennen. Om die reden worden dan ook niet alleen octrooien en patenten beschermd, maar beschermen bedrijven ook hun beeldmerk en bedrijfsnaam. Op die manier kan een ander niet met de goede naam van het bedrijf aan de haal gaan. En gebeurt dat toch, dan kan het bedrijf daartegen optreden.
Niet tegen alles beschermd
Hoe waardevol een dergelijke bescherming ook kan zijn, het beschermt niet tegen alles en iedereen. Dit ondervond een ondernemer die bij de rechter bot ving toen hij zich wilde verzetten tegen het gebruik van zijn woordmerk als straatnaam. Wat was het geval?
Een ondernemer woont samen met zijn gezin in een monumentale boerderij. In deze boerderij is ook zijn bedrijf, een advieskantoor, gevestigd.
De prachtig onderhouden boerderij, die stamt uit het begin van de 20e eeuw, is een begrip tot in de verre omgeving.
Vanwege deze bekendheid vernoemt de ondernemer zijn adviespraktijk naar deze boerderij. Hij laat bovendien de naam van zijn boerderij, ‘De Merkhoeve’, als woordmerk registreren bij het Benelux-Merkenbureau voor de zakelijke diensten die hij verleent.
Op de website van de ondernemer neemt de geschiedenis van ‘De Merkhoeve’ en haar bewoners een prominente plaats in.
De gemeente heeft het gebied gelegen rond ‘De Merkhoeve’ in ontwikkeling. In een tijdsbestek van enkele jaren zullen circa 240 woningen worden gerealiseerd. Hiervoor zijn enkele projectontwikkelaars actief. De projectontwikkelaars hebben een tweetal makelaars ingeschakeld.
De gemeente en ook de projectontwikkelaars treden met dit project naar buiten onder de naam Plan De Merkhoeve. De nieuwe wijk krijgt de officiële naam ‘De Merkhoeve’.
De gemeente ontvangt van de eigenaar van het merk ‘De Merkhoeve’ een brief waarin deze laat weten dat hij er geen probleem mee heeft dat de wijk dezelfde naam krijgt als zijn bedrijf. Maar hij geeft meteen aan dat hij niet akkoord gaat met gebruik van zijn merk als straatnaam.
De gemeente laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en noemt de ontsluitingsweg van de nieuwe wijk doodleuk ‘De Merkhoeve’.
Overleg mislukt
Correspondentie met de gemeente en een bespreking, brengen de zaak niet tot een oplossing. Vervolgens maakt de ondernemer de gang naar de rechter (LJN: BJ4941). Hij vordert in kort geding dat de gemeente wordt veroordeeld om verdere inbreuken op zijn merk te staken, een en ander op verbeurte van een dwangsom.
Beslissing van de rechter
De rechter wijst de vordering af. De bescherming die de ondernemer aan het merk kan ontlenen, is namelijk bedoeld om inbreuken op het merk door gebruik in het economisch verkeer tegen te gaan. Het gebruiken van de naam ‘De Merkhoeve’ als straatnaam is niet een zodanige inbreuk. De ondernemer kon er dus niets tegen doen dat zijn bedrijfsnaam werd gebruikt als straatnaam.