2024 -
December
BELASTINGEN - 20.12.2024
Belastingplan 2025 goedgekeurd door de Eerste Kamer
De Eerste Kamer heeft op 17 december 2024 ingestemd met het pakket Belastingplan 2025. Dit betekent dat er per 2025 verschillende belastingmaatregelen gaan wijzigen. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.
WET- EN REGELGEVING - 18.12.2024
Wie mag er eigenlijk een overeenkomst ondertekenen?
Bij het aangaan van een overeenkomst tussen twee partijen is het van belang dat de overeenkomst met een klant of leverancier wordt ondertekend door iemand die bevoegd is om te ondertekenen. Hoe controleert u dit?
ERFGENAMEN - 18.12.2024
Ook een dementerende erfgenaam kan erven
Wat als een erfgenaam of executeur onder bewind staat? Wie heeft er wel of geen redelijk belang bij de uitvaart en bij de afwikkeling van de nalatenschap? Wat als een erfgenaam dement is? Veel vragen, wat vond de rechter ervan?
TESTAMENT - 18.12.2024
Waarom beter een executeur benoemen?
Er worden tegenwoordig nauwelijks nog testamenten opgesteld zonder de benoeming van een executeur. Maar wat mag deze executeur eigenlijk? Wat is het nut van het benoemen van een executeur?
SUBSIDIES - 16.12.2024
Wijzigingen ISDE-subsidie 2025
Er gaat per 1 januari 2025 van alles wijzigen betreffende de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Wat kunt u hiermee?
AANNEMING VAN WERK - 16.12.2024
Meerwerk hoeft van rechter niet te worden betaald
Tijdens de bouw kan de opdrachtgever nog aangeven dat hij wijzigingen of toevoegingen in het werk wil hebben. Daarmee zijn vaak extra kosten gemoeid. Op welk moment moet de aannemer hem van deze kosten op de hoogte stellen?
BOUWRECHT - 16.12.2024
Wie is er aansprakelijk voor pop-outs in betonelementen?
Een aannemer kocht prefab betonelementen bij een leverancier. Enkele jaren na de oplevering begonnen er stukjes beton los te laten uit de wanden. De leverancier gaf niet thuis. Wat kan de Raad van Arbitrage dan betekenen?
WONINGHUUR - 16.12.2024
Opzeggen huur wegens dringend eigen gebruik
Een inwonende dochter wil graag op zichzelf gaan wonen. Dat komt mooi uit: haar vader bezit nog een woning die hij verhuurt en hij besluit dit huurcontract op te zeggen met een beroep op dringend eigen gebruik. Kan dit eigenlijk wel?
NIEUWBOUW - 16.12.2024
Een project dat niet doorgaat door netcongestie, wat nu?
Om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk te voorkomen, worden er waarschijnlijk steeds vaker nieuwe aansluitingen geweigerd. Hierdoor moeten nieuwbouwwoningen soms maanden wachten op een nieuwe aansluiting. Hoe zit dat?
ENERGIE - 16.12.2024
Wat moet u weten over de nieuwe Energiewet?
In juni 2024 is de nieuwe Energiewet door de Tweede Kamer aangenomen. De verwachting is dat deze in werking treedt per 1 januari 2025. Wij leggen u uit wat er gaat veranderen.
WONINGHUUR - 16.12.2024
Verduurzamen van verhuurde woningen loont
Als verhuurder staat u voor belangrijke veranderingen. Vanaf 2030 mag u huurwoningen met lage energielabels niet langer verhuren. Bovendien krijgen woningen met lage energielabels aftrekpunten in het woningwaarderingsstelsel (WWS). Hoe zit dat?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 16.12.2024
Verzoek herziening voorlopige aanslag vennootschapsbelasting
Rechtbank Noord-Nederland heeft onlangs een gunstige uitspraak gedaan over de berekende belastingrente voor de vennootschapsbelasting. Naar aanleiding van deze uitspraak ontvangt de Belastingdienst vragen over hoe er bezwaar kan worden gemaakt tegen een voorlopige aanslag met belastingrente. Hoe zit dat?
BTW-TARIEF - 10.12.2024
Btw-tarief nu wel of niet naar 21%
Op 14 november 2024 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het Belastingplan 2025. Daarbij is onder andere een belangrijke motie aangenomen. Hoe nu verder?
INKOMSTENBELASTING - 10.12.2024
Schadevergoeding na ongeval belast als inkomen?
Ondernemers lopen in bepaalde bedrijfstakken een behoorlijke kans op een ongeval. Maar als in dergelijke gevallen een schadevergoeding wordt toegekend, is deze dan belast? Wat is hiervoor bepalend? Wat vonden de rechters?
ERF- EN SCHENKBELASTING - 10.12.2024
Schenken aan partner en meerdere schenkingen in één jaar
Kan er door schenken aan een partner of juist dat na te laten erf- of schenkbelasting worden bespaard? Iedere verkrijger heeft immers een vrijstelling in de erf- en schenkbelasting. Hoe zit dat belastingtechnisch gezien?
LOONHEFFINGEN - 10.12.2024
Belastingvrije hulp werknemer bij stoppen met roken?
Het einde van het jaar komt in zicht. Een mooi moment voor nieuwe, goede voornemens. Heeft u werknemers die roken, maar daar in het nieuwe jaar mee willen stoppen? Hoe zit het fiscaal als u deze mensen een steuntje in de rug wilt geven?
INKOMSTENBELASTING - 10.12.2024
Voorkom het verloren gaan van algemene heffingskorting
Als u belasting betaalt, mag u op het te betalen bedrag eerst de algemene heffingskorting in aftrek brengen. Deze gaat helaas verloren als u geen inkomen heeft en dus geen belasting betaalt. Is daar iets aan te doen, en zo ja, hoe?
ZAKELIJKE KOSTENAFTREK - 10.12.2024
Is uw zakelijke maaltijd aftrekbaar?
Als ondernemer bent u regelmatig onderweg en is het dus niet altijd mogelijk om thuis te eten. Maar zijn dergelijke kosten van verteer nu aftrekbaar of niet? Waar hangt dit van af en wat vond onze hoogste rechter hiervan? Wat kunt u hiermee?
FISCALE WINST - 10.12.2024
Beïnvloed de hoogte van uw winst over 2024
Als het duidelijk wordt hoe hoog uw winst dit jaar gaat uitvallen, kunt u deze nog op een aantal manieren beïnvloeden. Welke mogelijkheden bestaan daartoe, wanneer maakt u er gebruik van en waar moet u op letten?
ERFBELASTING - 10.12.2024
Langstlevende partner moet erfbelasting kinderen betalen
Bij testament kan worden geregeld dat de langstlevende partner de erfbelasting over de niet-opeisbare vorderingen van de kinderen moet voorschieten. Is er daarna nog een andere regeling mogelijk? Wie moet wat bewijzen? Wat zegt de rechter?
ONTSLAG - 10.12.2024
Ontslag zonder verbetertraject is riskant
Een werkgever stelde een werknemer op non-actief omdat hij niet zou functioneren en vertelde de werknemer dat hij ontslagen zou worden. Wat vond de rechter ervan dat de werkgever dit niet kon onderbouwen?
LOON - 10.12.2024
Loon doorbetalen als werknemer is opgepakt?
Ineens verschijnt uw werknemer niet op het werk. Hij blijkt opgepakt, in detentie! Bent u gehouden loon te betalen? Is dit dan wel echt een geval dat het niet-werken voor rekening en risico komt van de werknemer?
PROEFTIJD - 10.12.2024
Voorzichtigheid geboden bij proeftijd in tijdelijk contract
De wet is strikt als het gaat om de lengte van de proeftijd. Zo mag er bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst korter dan zes maanden geen proeftijd worden afgesproken. Is een contract van zes maanden en één dag dan een uitkomst?
LOONHEFFINGEN - 10.12.2024
“Chef, waarom heeft u te weinig loonheffing ingehouden?”
U doet uw best uw werknemers correct te (laten) verlonen. Werknemers worden immers behoorlijk chagrijnig als ze belasting moeten bijbetalen. Vaak gaan ze dan uit van een fout bij u. Maar dat is niet altijd terecht. Hoe zit dat?
PERSONEELSBELEID - 10.12.2024
Hoe van het functioneringsgesprek een dialoog te maken?
Onderwerp van gesprek bij een functioneringsgesprek kunnen werkinhoud, werkverhoudingen, werkbelasting, werkplezier en werkomstandigheden zijn. Hoe kunt u uw medewerker hierover op de praatstoel krijgen?
WET- EN REGELGEVING - 10.12.2024
Nieuwe regels bij kinderarbeid
Op 18 november 2024 is er een aantal nieuwe regels in werking getreden voor jongeren van 13 tot 16 jaar die werken. Wat moet u weten?
ARBEIDSOVEREENKOMST - 10.12.2024
Voorkom dat een stage ineens een arbeidscontract wordt
Stel, een nieuw schooljaar start en veel studenten vinden hun weg naar het bedrijfsleven met behulp van een stage. Een arbeidscontract is dan niet de bedoeling. Hoe voorkomt u dat een stagiair ineens bij u in dienst is?
VERZUIM - 10.12.2024
Hoe voert u een verzuimgesprek?
Met medewerkers die zich bijv. in een half jaar drie keer ziek melden, wordt een verzuimgesprek gevoerd. Dat wordt ook gedaan met medewerkers die altijd op bepaalde dagen verzuimen. Maar hoe voert u zo’n gesprek?
WERVING & SELECTIE - 10.12.2024
Geeft u sollicitanten nog een tweede kans?
Er zijn selecteurs die stellen dat zij al na tien seconden een beeld hebben van de geschiktheid van een sollicitant. Maar waar zijn hun oordelen op gebaseerd? Een oordeel baseren op een eerste indruk, is een selectiefout. Hoe voorkomt u deze?
LOONHEFFING - 10.12.2024
Laat de vrije ruimte 2024 niet onbenut
Ieder jaar mag u een bepaald bedrag aan vergoedingen en verstrekkingen onbelast opnemen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Wat is er mogelijk?
FISCOTIP - 10.12.2024
Slim dividend uitkeren rond de jaarwisseling
Bij de jaarovergang van 2024 naar 2025 kunt u nog een leuke belastingbesparing realiseren als u van plan was om nog dividend uit te keren rond oud en nieuw.
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 10.12.2024
Is het einde van de baby-BV in zicht?
Wilt u voorkomen dat uw kind(eren) later over uw vermogen erf- of schenkbelasting moeten betalen, dan is de oprichting van een baby-BV misschien iets voor u. De oppositiepartijen willen hier echter een stokje voor steken. Hoe zit dit?
PRIVÉ - 10.12.2024
Pensioenbedrag ineens aangenomen door Tweede Kamer
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel ‘Wet herziening bedrag ineens’. Mits ook de Eerste Kamer instemt, krijgen mensen hiermee de kans om 10% van hun ouderdomspensioen in één keer te laten uitbetalen.
FISCALE WINST - 10.12.2024
Eten op kosten van de zaak?
Als ondernemer moet u natuurlijk ook eten. Dergelijke kosten worden fiscaal vaak als privékosten aangemerkt. Eten is immers in beginsel een privéaangelegenheid. Een recente uitspraak van de Hoge Raad laat zien dat dit niet altijd het geval is.
WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 10.12.2024
Belastingrente voorkomen en anders bezwaar maken
Sinds 1 januari 2024 is de belastingrente die de Belastingdienst aan u of uw BV in rekening brengt, toegenomen. Dit betekent dat het nog belangrijker wordt om tijdig aangifte te doen of een passende voorlopige aanslag aan te vragen.
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 10.12.2024
Leent u (excessief) van uw BV, doe de check voor het jaar voorbij is
Als u geld leent van uw BV, dan bent u, als het goed is, inmiddels bekend geraakt met de regeling excessief lenen. Deze regeling werd in 2023 geïntroduceerd met als doel het maximaliseren van wat u als dga van uw BV leent. Wat nu checken?
ONTSLAG - 05.12.2024
Hof maakt ontslag medisch specialist ongedaan
Een gelauwerde medisch specialist werd door zijn werkgever ontslagen, omdat collega’s klaagden over zijn gedrag. De kantonrechter ging akkoord, maar het hof draaide het ontslag terug. Wat als u zoiets gebeurt?
PENSIOEN - 04.12.2024
Akkoord over vroegpensioen zware beroepen
Op 18 oktober hebben het kabinet, vakbonden en werkgevers een akkoord bereikt over een structurele en gerichte regeling voor vroegpensioen van werknemers met een zwaar beroep. Is er nu niets geregeld en wat is er nieuw?
PERSONEEL - 04.12.2024
Eigen risico voor de WGA en Ziektewet dragen?
Als werkgever loopt u het risico dat een van uw werknemers ziek wordt en een beroep kan doen op de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) of de Ziektewet (ZW). U kunt ervoor kiezen om dit risico zelf te dragen. Doen?
BOER EN BEDRIJF - 04.12.2024
Subsidie vrijwillige verplaatsing piekbelasters
Valt uw bedrijf onder de definitie van een piekbelaster in het kader van de stikstofproblematiek en overweegt u om uw bedrijf te verplaatsen, dan is de Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp) wellicht interessant.
BESTELAUTO - 04.12.2024
€ 300 per jaar loonbelasting voor een bestelauto?
Als u een bestelauto aan uw werknemer ter beschikking stelt, moet u het privégebruik daarvan als loon in aanmerking nemen. Maar bij doorlopend afwisselend gebruik van een bestelauto geldt er een bijzondere regeling. Hoe zit dat?
NOTARIS - 04.12.2024
Onduidelijk testament is bedoelingen erflater achterhalen
Ook uit een testament kan soms onduidelijkheid blijken wat de erflater bedoeld heeft. Dan moet worden achterhaald wat de bedoeling was van de erflater toen hij het testament maakte. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat zei de rechter?
PRIVÉ - 04.12.2024
Nog een belastingvrije schenking doen in 2024?
Nu het einde van het jaar nadert, is het misschien wel slim om na te gaan of u nog een schenking kunt doen aan uw kinderen. Dat kan dan belastingvrij. Hoe werkt dat?
BOER EN BEDRIJF - 04.12.2024
Wanneer wordt de bedrijfstoeslag 2024 uitbetaald?
Heeft u dit jaar basispremie aangevraagd en heeft u daarnaast ook ecopremie aangevraagd, dan komt u waarschijnlijk in aanmerking voor de compensatie ecopremie. Wanneer kunt u betaling(en) verwachten? Moet u zelf nog actie ondernemen?
FINANCIERING - 04.12.2024
Lenen bij familie of vrienden, een goed idee of liever niet?
Als u (even) krap bij kas zit, kan een lening bij familie of vrienden een uitkomst zijn. Maar er zitten ook haken en ogen aan deze manier van financieren. Waar moet u op letten om in de toekomst problemen zo veel mogelijk te voorkomen?