Wie is er aansprakelijk voor pop-outs in betonelementen?
Wat speelde er?
Defecten in het beton. Een aannemer kocht voor de bouw van woningen prefab betonnen wanden van een leverancier. Enkele jaren na de oplevering deden zich problemen voor: stukjes beton (zogenaamde ‘pop-outs’) begonnen los te laten uit de wanden. Dit werd veroorzaakt door defecten in het beton, mogelijk door de aanwezigheid van onzuivere materialen, zoals vliegas of reactieve deeltjes.
Leverancier aansprakelijk? De aannemer stelde de leverancier aansprakelijk en verwees daarbij naar de garantie die tien jaar na de onderhoudstermijn geldig was. De leverancier betwistte echter zijn aansprakelijkheid.
Dan maar hogerop. Partijen hadden in hun overeenkomst een arbitraal beding opgenomen dat verwijst naar de Raad van Arbitrage (RvA). Daarom heeft de aannemer deze kwestie voorgelegd aan de RvA in bouwgeschillen en eiste daarbij een schadevergoeding van ruim € 476.000 voor de kosten van herstel.
Waarom een scheidsrechter?
Voordelen. Een scheidsrechterlijk vonnis, zoals de RvA in bouwgeschillen, is bindend en kan direct worden uitgevoerd. Dat biedt een aantal voordelen:
- arbitrage is vaak sneller dan reguliere gerechtelijke procedures. Zeker in de dynamische bouwsector is dat een groot voordeel;
- het scheidsgerecht bestaat uit juristen en bouwtechnische experts, wat zorgt voor een goed begrip van technische kwesties;
- er wordt gekeken naar praktische oplossingen die geschikt zijn voor de bouwpraktijk, niet alleen naar juridische principes.
Wat oordeelde deze scheidsrechter?
Het scheidsgerecht stelde de hoofdaannemer grotendeels in het gelijk. De belangrijkste overwegingen van de RvA in bouwgeschillen waren:
- de leverancier had een garantieverplichting om alle gebreken en gevolgschade gedurende tien jaar na de onderhoudstermijn te herstellen, tenzij bewezen kon worden dat de gebreken niet onder zijn verantwoordelijkheid vielen. De leverancier kon dit niet aantonen;
- de grote hoeveelheid pop-outs betekende dat de wanden niet voldeden aan de eisen van goed en deugdelijk werk. Dit maakte de leverancier aansprakelijk voor de schade.
Leverancier moet schade vergoeden. De leverancier werd veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding, inclusief bijkomende kosten, zoals kosten voor juridische bijstand en proceskosten.
Lessen voor bouwers en aannemers
- Maak duidelijke afspraken. Zorg dat garantievoorwaarden expliciet worden opgenomen. Vermeld niet alleen de duur van de garantie, maar ook specifieke eisen waaraan materialen en werkzaamheden moeten voldoen. Tip. Leg specifieke technische eisen en toleranties vast.
- Wees transparant over risico’s. Bespreek als leverancier potentiële risico’s en neem in de contracten op hoe hiermee wordt omgegaan.
- Neem klachten serieus. Reageer snel op gemelde gebreken en overweeg herstelwerkzaamheden.
- Investeer in duurzame oplossingen. Bied structurele oplossingen. In dit geval werd het aanbrengen van gipsplaten gezien als een oplossing die verdere schade voorkomt.