2024 -
Mei
ONROERENDE ZAKEN - 30.05.2024
Energielabel C-eis voor kantoren
Vanaf 1 januari 2023 geldt zoals u weet de energielabel C-eis voor kantoren. Wat is de stand van zaken?
TESTAMENT - 30.05.2024
Voorkomen dat ex-echtgenoot nalatenschap afwikkelt!
Overlijdt een van de ouders, dan berust het ouderlijk gezag alleen bij de langstlevende ouder. Wat betekent dat voor de afwikkeling van de nalatenschap? Wie beheert de erfenis? Hoe kan dat worden voorkomen? Wat is goed om te weten?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 30.05.2024
Partner die regelmatig meewerkt in dienst nemen van uw BV?
Helpt uw partner u regelmatig mee, bijv. bij aan het opmaken van facturen, het bijhouden van de administratie of andere ondersteunende werkzaamheden, dan kan het fiscaal voordelig zijn om uw partner in dienst te nemen van uw BV. Hoe?
AUTO - 30.05.2024
Deelmobiliteit in plaats van een auto kopen iets voor u?
In plaats van een vervoermiddel te kopen of te leasen, kunt u deze meestal ook huren. Maar wat betekent dit fiscaal? Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet u op letten? Is deelmobiliteit ook iets voor uw bedrijf en uw werknemers?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 30.05.2024
Dga verantwoordelijk voor fouten van de BV, aldus de rechter
Als een BV een fiscale fout maakt, kan de BV hiervoor bestraft worden. Maar wat als de dga hier verantwoordelijk voor is, kan deze hier dan apart voor bestraft worden? Wat besliste de rechter hier onlangs over en wat kunt u ermee?
PERSONEEL - 30.05.2024
Oppassen met voorwaarden 30%-regeling buitenlandse werknemer
Als u buitenlandse werknemers in dienst neemt, heeft u onder voorwaarden recht op een fiscale tegemoetkoming in de loonkosten. Neem deze voorwaarden in acht, want ze luisteren nauw en anders kan het u zomaar flink geld kosten!
AFTREKPOST PRIVÉ - 30.05.2024
Zijn voedingssupplementen fiscaal aftrekbaar?
Uitgaven voor zorgkosten kunnen aftrekbaar zijn van uw inkomen. Maar geldt dat ook voor voedingssupplementen? Wat zijn dan de voorwaarden? De Belastingdienst heeft een en ander verduidelijkt. Wat betekent dit voor u?
PERSONEEL - 29.05.2024
Gratis gezonde lunch voor werknemers: geen loon?
Onlangs heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan die ziet op de vraag of het verstrekken van een gezonde lunch onder de arbovrijstelling valt. De uitspraak ziet echter op de jaren 2017 en 2018 en toen gold er een ruimere uitleg van de vrijstelling dan momenteel. Hoe zit dat?
AUTO VAN DE ZAAK - 27.05.2024
Op vakantie met de auto van de zaak ... en de kosten?
De vakantietijd staat weer voor de deur. Wellicht overweegt u of uw werknemer om met de auto van de zaak op vakantie te gaan. Maar hoe zit het dan met de bijtelling en de kostenaftrek?
ECHTSCHEIDING - 27.05.2024
Wijzigen alimentatieverplichting door andere situatie?
Door wijziging van omstandigheden kan bij de rechter het verzoek worden ingediend om de alimentatieverplichting te wijzigen of op nihil vast te stellen. Wat moet er worden bewezen? Wat zegt de rechter? Wat is goed om te weten?
INTERNET EN RECHT - 27.05.2024
Implementatiewet EAA aangenomen en gaat per 28 juni 2025 in
De wet die er voor moet zorgen dat onder andere websites (en ook e-readers, computers, pinautomaten, mobiele telefoons, e.d.) toegankelijker worden voor mensen met een beperking, gaat per 28 juni 2025 in. Ook voor uw bedrijf?
ERFRECHT - 27.05.2024
Wat houden de zogenaamde ‘wilsrechten’ in?
De wet voorziet met een regeling van de zogenaamde ‘wilsrechten’ in de situatie dat de langstlevende opnieuw wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil aangaan. Wanneer zijn deze onder andere belangrijk?
BURENRECHT - 23.05.2024
Overhangende balkons hoeven niet te worden verwijderd
De wet zegt dat er geen balkons mogen worden gebouwd binnen een afstand van twee meter van de erfgrens. Anders is dat een inbreuk op het recht van de eigenaar van het naburig perceel. Maar geldt dat in alle gevallen?
RECHT - 23.05.2024
De uitsluiting van aansprakelijkheid werkt niet altijd
In veel contracten en algemene voorwaarden wordt elke aansprakelijkheid van de verkoper of de aannemer uitgesloten. Dat lijkt de nodige zekerheid te bieden. Maar is dat wel zo? Waar moet u op letten?
WONINGHUUR - 23.05.2024
Schoonmaken op kosten van de huurder?
Het is de nachtmerrie van iedere verhuurder: een huurder verwaarloost de huurwoning dusdanig dat er brandgevaar dreigt, dat er gevaar voor de gezondheid is en dat er ongedierte is. Mag de verhuurder dan op kosten van de huurder ingrijpen?
AAN- EN VERKOOP - 23.05.2024
In welke hoedanigheid tekent iemand de koopovereenkomst?
In de koopovereenkomst van een onroerende zaak wordt de hoedanigheid van de koper en de verkoper vermeld. Dat daarbij iets fout kan gaan, blijkt uit de procedure die speelde voor Rechtbank Rotterdam. Wat speelde er?
HUUR- EN VERHUUR - 23.05.2024
Btw en optie btw-belaste verhuur
De verhuur van onroerende zaken is in principe vrijgesteld van btw. Onder voorwaarden kunnen partijen opteren voor een met btw belaste verhuur. Een van de voorwaarden is in het nieuwe Vastgoedbesluit iets versoepeld. Hoe zit dat?
AAN- EN VERKOOP - 23.05.2024
De niet-zelfbewoningsclausule: een bezwarend beding?
Met een niet-zelfbewoningsclausule in een koopcontract geeft de verkoper aan dat hij de woning niet zelf heeft bewoond en dat hij dus niet volledig op de hoogte is van alle gebreken. De rechter heeft hierover een interessante uitspraak gedaan.
PROJECTONTWIKKELING - 23.05.2024
Burgerparticipatie, hoe moet dat eigenlijk?
Veel omwonenden van bouwplannen hebben een ander beeld bij burgerparticipatie dan ontwikkelaars. Ze vinden bijv. dat ze daadwerkelijk inspraak hebben en mee aan de tekentafel kunnen zitten. Maar hoe zit het nu echt?
OVERDRACHTSBELASTING - 23.05.2024
Geen startersvrijstelling door hogere waarde dan de koopprijs
Starters op de woningmarkt die nog geen 35 jaar zijn, betalen bij de aankoop van een woning geen overdrachtsbelasting. De waarde van de woning mag dan niet boven het drempelbedrag uitkomen. Wat als de waarde hoger is dan de koopprijs?
SUBSIDIES - 21.05.2024
Recordbedrag aan innovatie-investeringen door bedrijven met WBSO-steun
In het jaarverslag Focus op research & development - de WBSO in 2023 dat onlangs is gepubliceerd, staat dat Nederlandse bedrijven in 2023 voor een recordbedrag (€ 8,7 miljard) hebben geïnvesteerd in nieuwe innovatieve technologie, met steun vanuit de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Via de WBSO kunt u als ondernemer een deel van uw loonkosten en andere uitgaven voor het doen van onderzoek en ontwikkeling (R&D) verlagen.
PERSONEELSBELEID - 21.05.2024
Als uw medewerker schermt met een betere ‘functie elders’
Stel dat een medewerker bij u komt met de mededeling dat hij een aanbod heeft gehad voor een andere baan met betere arbeidsvoorwaarden. Hij wil weten of u misschien een beter aanbod wilt doen. Wat is wijsheid?
ZWANGERSCHAP & BEVALLING - 21.05.2024
Wat regelen als er een kindje bij een werknemer op komst is?
Mooi nieuws, een medewerker die in blijde verwachting is. Wel dienen er een aantal zaken op- en aangepakt te worden, het werk gaat immers gewoon door. Wat zijn de verplichtingen van de werkgever? Waar heeft de medewerker recht op?
AUTO VAN DE ZAAK - 21.05.2024
Auto van de zaak werknemer: elektrische auto qua mrb nog gunstig?
Voor elektrische auto’s krijgt u nu nog korting voor de mrb, maar deze gaat wel afgebouwd worden, althans, dat waren de plannen. Deze plannen blijken nu weer gewijzigd. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Daarom een update ...
FISCALE WINST - 13.05.2024
Is verlies uit het minen van bitcoin fiscaal aftrekbaar?
Cryptocurrency, zoals de bitcoin, zijn weer terug van weggeweest. Maar wat nu als u hierin investeert en de opbrengst blijkt negatief? Is een dergelijk verlies dan aftrekbaar en zo ja, waar hangt dit van af? Wat vond de rechter onlangs?
WEGENBELASTING - 13.05.2024
Korting wegenbelasting elektrische auto wordt afgebouwd
Voor elektrische auto’s betaalt u nu nog geen motorrijtuigenbelasting (mrb). Dat voordeel zou de komende jaren snel verdwijnen, maar het kabinet heeft deze plannen gewijzigd. Welke gevolgen heeft dat en wat kunt u ermee?
LOONHEFFINGEN - 13.05.2024
Wijs loon tijdig aan als eindheffingsloon
Als u bestanddelen van het loon onbelast wilt uitbetalen, dient u deze aan te wijzen als eindheffingsloon. Wanneer en hoe doet u dat? Is achteraf herstel nog mogelijk en wat is het gevolg als het fout gaat? Wat vond de rechter onlangs?
PRIVÉ - 13.05.2024
Een goede administratie van erfdelen is essentieel
Geldvorderingen van een kind op de langstlevende (stief)ouder hoeven niet als bezitting in box 3 te worden opgegeven in de belastingaangifte van het kind. Let er wel op dat u deze vorderingen desondanks goed blijft administreren.
AUTO VAN DE ZAAK - 13.05.2024
Met een andere auto van de zaak op vakantie
Uw werknemer wil liever niet met zijn elektrische auto van de zaak op vakantie en vraagt of hij een vervangende auto mag gebruiken. Hoe pakt dit fiscaal uit?
PRIVÉ - 13.05.2024
Woning terughuren van de kinderen, hoe werkt dat?
Als u uw eigen woning verkoopt of schenkt aan de kinderen en u blijft er wonen, dan kan dat door vestiging van een vruchtgebruik of door de woning terug te huren. Maar hoeveel moet de huurprijs dan zijn?
BELASTINGAANGIFTE - 13.05.2024
Vordering op onverdeelde nalatenschap in box 3 opgeven
Als u erfgenaam van een overleden persoon bent en de nalatenschap nog niet is afgewikkeld, moet u er goed op letten hoe u dit verwerkt in uw aangifte inkomstenbelasting. Waar moet u rekening mee houden?
LOONHEFFING - 13.05.2024
Aanwijzen onder de werkkostenregeling, hoe werkt dat?
Als werkgever heeft u de keuze om iets dat u aan de werknemer geeft, wel of niet onder de werkkostenregeling te brengen. Deze keuze wordt aanwijzen genoemd. De Hoge Raad heeft daarover een interessante uitspraak gedaan.
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 13.05.2024
Jaarlijks dividend uitkeren?
Per 1 januari 2024 is het belastingtarief voor inkomsten uit aanmerkelijk belang (box 2) gewijzigd en is er een tweeschijvenstelsel ingevoerd. Hoe zit dat? Hoe kunt u daar uw voordeel mee doen?
SUCCESSIEPLANNING - 13.05.2024
Kunst schenken of nalaten, wat moet u daarvan weten?
Als u waardevolle kunstwerken bezit, kunt u deze nalaten of schenken aan uw kinderen of schenken aan een museum of de overheid. U kunt hiermee mogelijk belastingaftrek krijgen. Hoe zit dit en waar moet u dan rekening mee houden?
ADMINISTRATIE - 13.05.2024
Administratie bewaren en dan dus ook echt (bijna) alles
Als ondernemer moet u een administratie voeren en de onderliggende stukken bewaren. Deze bewaarplicht omvat mogelijk meer dan u vermoedt, bijv. uw privéagenda. Wat besliste de rechter laatst hierover en wat moet u daarmee?
BEDRIJFSWAGENS - 13.05.2024
Mag u vanaf 2025 de nieuw zero-emissiezones in?
Vanaf 1 januari 2025 voeren 18 gemeenten een zero-emissiezone in. Deze zones zijn dan verboden voor de meest vervuilende zakelijke bestelbussen en vrachtwagens. Krijgt u daar ook mee te maken en hoe komt u daar achter?
VERZEKERINGEN - 08.05.2024
Een machine lenen, is dat wel verstandig?
Voor het schudden van net gemaaid gras leent u een schudder van de buurman. Na het schudden rijdt u vanaf het land de weg op. U veroorzaakt een aanrijding met een auto waarbij ook de schudder beschadigd raakt. Wie betaalt de schade?
BOER EN BEDRIJF - 08.05.2024
Ecoactiviteit weidegang: aanpassingen na 15 mei
Geeft u in de Gecombineerde Opgave de ecoactiviteit weidegang 2.500 uur op, dan mag u dit na 15 mei omzetten naar weidegang 1.500 uur. Daarnaast mag u, onder voorwaarden, een maand langer de uren weidegang meetellen. Hoe zit dat?
RECHT - 08.05.2024
Recht van weg voor agrarisch verkeer blijft gehandhaafd
Bij vestiging van een erfdienstbaarheid kan worden bepaald dat het recht van weg uitsluitend mag worden gebruikt voor agrarisch verkeer. De eigenaar van het heersende erf moet daarbij een redelijk belang hebben. Wat wordt daarmee bedoeld?
PERSONEEL - 07.05.2024
Ontslag op staande voet vanwege lening aan cliënt
Een zorginstelling ontslaat een medewerker op staande voet wegens een lening van de werknemer aan een cliënt. De werkgever eist schadevergoeding van de ontslagen medewerker. Wat vindt de rechter van deze eis tot schadevergoeding?
INKOMSTENBELASTING - 07.05.2024
Telt aan studie bestede tijd mee voor het urencriterium?
Om te voldoen aan het urencriterium moet u ten minste 1.225 uur per jaar in uw praktijk werken. Maar tellen ook studie-uren daarbij mee en onder welke voorwaarden? Waarom vond de rechter van niet en wat kunt u met deze uitspraak?
WET- EN REGELGEVING - 07.05.2024
Vanaf 2025 de nieuwe zero-emissiezones in met bestelbus en vrachtwagen?
Om de leefbaarheid in de steden te vergroten, worden er per 1 januari 2025 zogenaamde ‘zero-emissiezones’ (uitstootvrije gebieden) ingevoerd. Deze zones zijn dan verboden voor bestelbussen, vrachtwagens en ander groot materieel die niet elektrisch of niet op waterstof worden aangedreven.
resultaat uit overige werkzaamheden - 06.05.2024
Minen van bitcoins
Het minen van bitcoins kan een bron van inkomen zijn en worden belast in box 1.
deelnemingsvrijstelling - 06.05.2024
Kennisdocument aan- en verkoopkosten deelneming geactualiseerd
Aan- en verkoopkosten van aandelen die tot een deelneming behoren, zijn niet aftrekbaar. De Kennisgroep deelnemingsvrijstelling van de Belastingdienst heeft een kennisdocument over deze kosten onlangs geactualiseerd.
urencriterium - 06.05.2024
Fiscale faciliteiten voor de studerende ondernemer
Veel ondernemers stimuleren hun werknemers om te studeren/cursussen te volgen. Maar ze willen/moeten natuurlijk ook zelf hun kennis bijhouden of bijspijkeren. Welke fiscale faciliteiten zijn er eigenlijk voor een IB-ondernemer?
partnerregeling - 06.05.2024
Verdelen gezamenlijk inkomen onherroepelijk?
Fiscale partners mogen gezamenlijke inkomensbestanddelen onderling naar keuze verdelen in hun aangiften. Maar deze keuze kan niet onbeperkt opnieuw worden gemaakt. Wanneer mag dit wel en wanneer niet?
onroerende zaken - 06.05.2024
Btw en garageboxen versus verhuur opslagruimte
De verhuur van onroerende zaken is volgens de hoofdregel vrijgesteld van btw. Maar voor de verhuur van een garagebox gaat deze hoofdregel niet altijd op.
bedrijfsopvolgingsregeling - 06.05.2024
Bezits- en voortzettingseis en objectieve onderneming
Voor toepassing van de bezits- en voortzettingseis van de BOR in de Successiewet 1956 is het van belang of na overname van een onderneming, deze onderneming een zelfstandige objectieve onderneming is of niet.
ADMINISTRATIE - 02.05.2024
Hoe bewaart u de geautomatiseerde boekhouding?
Fiscaal moet u alle administratie die van belang is voor de bepaling hoeveel belasting u moet betalen, een aantal jaren bewaren. Maar hoe zit dat met de geautomatiseerde boekhouding?
AFTREKPOST - 02.05.2024
Opgelet bij verdeling kostenaftrek in belastingaangifte
Als u uw aangifte invult, mag u de meeste aftrekposten verdelen met uw partner. Daarbij kiest u natuurlijk voor de voordeligste optie. Maar pas op dat u niet te veel kosten aftrekt, anders kan het duur uitpakken, zo bleek onlangs …
AUTO - 02.05.2024
Minder boete wegenbelasting voor zware auto?
Als u geen of te weinig motorrijtuigenbelasting (mrb) betaalt, loopt u het risico op een naheffing met boete. Maar is een dergelijke boete nu hoger voor een zware auto? Wat vond de rechter en wat kunt u hiermee?