AUTO VAN DE ZAAK - 27.05.2024

Op vakantie met de auto van de zaak ... en de kosten?

De vakantietijd staat weer voor de deur. Wellicht overweegt u of uw werknemer om met de auto van de zaak op vakantie te gaan. Maar hoe zit het dan met de bijtelling en de kostenaftrek?

Bijtelling privégebruik

Als u privé rijdt met een auto die tot het bedrijfsvermogen behoort, krijgt u te maken met een bijtelling voor privégebruik, tenzij u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé heeft gereden. Deze bijtelling (het voordeel van privégebruik) wordt bij werknemers aangemerkt als loon in natura. Over dit loon moeten vervolgens loonheffingen worden ingehouden en betaald. Bent u dga, dan bent u zelf ook werknemer voor de loonbelasting.

IB-ondernemer. Heeft u geen BV en bent u IB-ondernemer, dan moet u de bijtelling bij uw winst tellen. Let op 1.  Voor een ondernemer voor de inkomstenbelasting kan de bijtelling nooit meer zijn dan de gemaakte autokosten in een kalenderjaar. Let op 2.  Dit geldt niet voor werknemers.

Op vakantie

Het gebruik van uw auto van de zaak tijdens uw vakantie valt ook onder het privégebruik. Alle kosten die u maakt tijdens uw vakantie, zoals tolgelden, snelwegvignetten, brandstof en repartiekosten, mag u dus gewoon als aftrekbare kosten opvoeren. Hetzelfde geldt als een werknemer met zijn auto van de zaak dergelijke kosten maakt. Tip.  Deze kosten mag u dan ook gewoon belastingvrij vergoeden, omdat de werknemer een bijtelling voor privégebruik betaalt. Let op 1.  Of u deze kosten vergoedt aan uw werknemers, mag u natuurlijk zelf beslissen. U kunt hierover afspraken maken met uw werknemers, bijv. dat een deel van de brandstofkosten voor eigen rekening komen. Let op 2.  U moet de gemaakte autokosten wel kunnen aantonen. Het is dus zaak dat u en/of uw werknemers alle bonnen bewaren.

Wat met een vervangende auto? Stel, u krijgt tijdens uw vakantie pech aan de auto van de zaak. Omdat de auto gerepareerd moet worden, maakt u gebruik van een vervangende auto of een huurauto. Hoe zit het dan met de bijtelling? Zodra de vervangende auto een andere cataloguswaarde heeft en/of een ander bijtellingspercentage, moet u de bijtelling aanpassen voor de desbetreffende periode. Dit blijkt uit de Uitvoeringsafspraak Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig (TVL) tussen de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) en de Belastingdienst.

De Uitvoeringsafspraak Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig vindt u via https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 8 nr. 10.

Voorbeeld.De auto van de zaak die u ter beschikking staat, heeft een cataloguswaarde van € 50.000. Het bijtellingspercentage bedraagt 22%. De vervangende auto heeft een cataloguswaarde van € 80.000 en ook een bijtellingspercentage van 22%. U heeft de vervangende auto de hele maand augustus tot uw beschikking. De bijtelling bedraagt vervolgens:

Auto van de zaak
€ 50.000 x 22% x 11 / 12 = € 10.083
Vervangende auto
€ 80.000 x 22% x 1 / 12 = € 1.467
Totale bijtelling
€ 11.550

Hogere bijtelling. Als er tijdens de vakantieperiode sprake is van veel privégebruik, kan de inspecteur van mening zijn dat er een hogere bijtelling moet worden toegepast vanwege excessief privégebruik. Hij moet dit dan wel aannemelijk maken. Er is sprake van excessief privégebruik als de werkelijke waarde van het privégebruik duidelijk meer is dan de bijtelling op basis van het algemene bijtellingspercentage.

Het gebruik van uw auto van de zaak tijdens uw vakantie valt onder het privégebruik. Alle kosten die u maakt tijdens uw vakantie (tolgelden, vignetten, brandstof en repartiekosten), mag u dus gewoon als aftrekbare kosten opvoeren. Dat geldt ook als uw werknemer met de auto van de zaak op vakantie zulke kosten maakt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01