AFTREKPOST PRIVÉ - 30.05.2024

Zijn voedingssupplementen fiscaal aftrekbaar?

Uitgaven voor zorgkosten kunnen aftrekbaar zijn van uw inkomen. Maar geldt dat ook voor voedingssupplementen? Wat zijn dan de voorwaarden? De Belastingdienst heeft een en ander verduidelijkt. Wat betekent dit voor u?

Talloze belastingplichtigen slikken voedingssupplementen, bijv. omdat men vegetarisch eet en bepaalde stoffen anders wellicht tekortkomt. Maar zijn de kosten van dergelijke supplementen ook op te voeren als zorgkosten en op uw inkomen in mindering te brengen?

Aftrek zorgkosten en uitsluitingen

Zorgkosten kunnen onder voorwaarden aftrekbaar zijn. Zo moet het gaan om kosten die u maakt wegens ziekte of invaliditeit. Vaak is er ook een medisch voorschrift vereist. Verder zijn bepaalde kosten specifiek uitgesloten, zoals de kosten van een bril. Ook mogen de kosten niet vergoed worden door bijv. uw verzekeraar en moeten dus geheel of deels voor eigen rekening komen. Verder komt altijd een deel van de kosten niet voor aftrek in aanmerking, de zogenaamde ‘drempel’. Deze loopt op naarmate uw inkomen hoger is, wat betekent dat u dan dus minder in aftrek op uw inkomen mag brengen. In de praktijk betekent dit dat u vrij veel onvergoede zorgkosten moet maken om voor aftrek in aanmerking te komen. Bij een inkomen van bijv. € 40.000 moet u namelijk zelf € 660 aan zorgkosten betalen, voordat u aan aftrek toekomt.

Standpunt voedingssupplementen? In de praktijk gebruiken velen van ons voedingssupplementen. Omdat in de praktijk kennelijk de vraag leeft of en wanneer de kosten ervan aftrekbaar zijn, heeft de Belastingdienst hierover een standpunt ingenomen (KG:202:2024:12) . De Belastingdienst laat dergelijke standpunten altijd uitwerken door hierin gespecialiseerde medewerkers. Hoewel het slechts een standpunt betreft en u dit altijd voor de rechter kunt aanvechten, mag u ervan uitgaan dat een dergelijk standpunt gebaseerd is op de wet en in de regel ook door de rechter zal worden onderschreven.

Wanneer aftrek? De Belastingdienst komt tot de conclusie dat voedingssupplementen onder voorwaarden aftrekbaar kunnen zijn. Daarvoor is allereerst vereist dat de voedingssupplementen worden voorgeschreven door een arts. Bovendien is vereist dat deze deel uitmaken van een medische behandeling of therapie. Dit laatste zal zo nodig moeten worden aangetoond, waarbij deze taak op u rust. U wilt namelijk kosten aftrekken en dus zult u aan moeten tonen dat u aan de voorwaarden voldoet. Met ‘vraagt u dit maar na bij mijn huisarts’ schiet u hierin dus tekort, zo bleek voor de rechter (ECLI:NL:GHDHA:2017:619) . Dat de supplementen zijn voorgeschreven door een arts, is overigens op zich dus nog niet genoeg. Bepaalde supplementen worden namelijk ook wel voor andere doelen gebruikt.

Aftrek bijkomende kosten? Voedingssupplementen worden ook wel in het buitenland besteld. In dat geval krijgt u te maken met verzend-, douane- en administratiekosten. Ook deze kosten kunnen aftrekbaar zijn, maar alleen als de kosten van de supplementen zelf ook aftrekbaar zijn.

Wat kunt u hiermee qua aftrek?

Wat hiervoor is beschreven, maakt duidelijk dat de kosten van voedingssupplementen aftrekbaar kunnen zijn als zorgkosten, maar dat u wel aan de nodige voorwaarden moet voldoen. In de praktijk zullen de kosten van de meeste supplementen niet tot aftrek leiden, alleen al vanwege het feit dat deze zonder voorschrift van een arts op eigen initiatief worden aangeschaft. Omdat de voorwaarden, zoals genoemd, rechtstreeks uit de wet voortvloeien, heeft het weinig zin om kostenaftrek te claimen als u hieraan niet voldoet.

Voedingssupplementen kunnen onder voorwaarden aftrekbaar zijn. Belangrijk is dat een arts deze voorschrijft als onderdeel van een medische behandeling. Zorg er dus voor dat uw arts u een voorschrift verschaft. Omdat de voorwaarden rechtstreeks uit de wet voortvloeien, heeft het weinig zin om aftrek te claimen als u hieraan niet voldoet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01