PERSONEEL - 30.05.2024

Oppassen met voorwaarden 30%-regeling buitenlandse werknemer

Als u buitenlandse werknemers in dienst neemt, heeft u onder voorwaarden recht op een fiscale tegemoetkoming in de loonkosten. Neem deze voorwaarden in acht, want ze luisteren nauw en anders kan het u zomaar flink geld kosten!

De 30%-regeling is razend populair en steeds meer grote en kleine werkgevers maken er gebruik van. Logisch ook, want aan de regeling is een belangrijk fiscaal voordeel verbonden. Er gelden wel de nodige voorwaarden. Neem deze in acht, anders kost het u veel geld.

30%-regeling

Volgens de 30%-regeling mag u voor buitenlandse werknemers met een specifieke deskundigheid een deel van het salaris belastingvrij uitbetalen. De eerste 20 maanden mag u 30% van het salaris belastingvrij uitbetalen, de volgende 20 maanden 20% en de daaropvolgende 20 maanden nog 10%. De vrijstelling geldt over een salaris tot maximaal € 233.000. Deze faciliteit is in het leven geroepen als tegemoetkoming in de extra kosten die dergelijke werknemers plegen te maken. Er geldt wel een aantal voorwaarden. Er moet bijv. sprake zijn van een specifieke deskundigheid van de werknemer dat blijkt uit een minimumsalaris.

Minimumsalaris. Het minimumsalaris moet in 2024 € 46.107 bedragen. Voor jongeren tot 30 jaar met een academische mastertitel is deze grens € 35.048. Voor bepaalde wetenschappers en artsen in opleiding tot specialist geldt er geen minimum. Aan deze normen moet bij het tot stand komen van de arbeidsovereenkomst worden voldaan en hieraan moet men ook blijven voldoen zo lang men van de regeling gebruikmaakt. Als u de regeling wilt toepassen, moet u hiervoor een beschikking aanvragen. Wilt u vanaf de eerste werkdag gebruikmaken van de regeling, dan moet uw aanvraag binnen vier maanden na deze dag bij de Belastingdienst binnen zijn.

Variabel salaris? Onlangs kwam er een zaak voor de rechter (ECLI:NL:RBZWB:2024:2097) waarbij de regeling was aangevraagd en met de betreffende buitenlandse tandarts een variabel salaris was afgesproken. Dit bedroeg 40% van het gerealiseerde honorarium minus de werkgeverspremies sociale verzekeringen. Uit de feiten bleek dat dit salaris gemiddeld genomen bij de afgesproken werkweek ruim boven de norm voor de 30%-regeling lag. Dit bleek ook duidelijk uit de overgelegde salarisstroken. Bovendien was het aannemelijk, aangezien de tandarts ook voor een vast salaris van € 5.000 per maand had kunnen kiezen. Toch besliste de rechter dat de kans aanwezig was dat op enig moment niet aan de vereiste salarisnorm zou worden voldaan. Dit betekende dan ook dat de 30%-regeling niet mocht worden toegepast.

Voor meer informatie over de 30%-regeling, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 6.

U wilt de 30%-regeling toepassen?

Als u de 30%-regeling wilt toepassen, moet bij aanvang van de arbeidsovereenkomst vastliggen dat er aan de minimumsalariseisen wordt voldaan. Is dit niet 100% zeker, dan kunt u de regeling niet toepassen. Gezien de voordelen van de regeling is het dan ook verstandig geen variabel salaris af te spreken, zoals in de hiervoor genoemde zaak. Wilt u of uw werknemer dit toch, leg dan vast dat het variabele salaris in ieder geval niet minder is dan het minimum volgens de 30%-regeling. Overleg bij twijfel met uw adviseur of de fiscus, want als u de 30%-regeling niet mag toepassen, kunt u de werknemer hooguit belastingvrij alle kosten vergoeden, zoals dit volgens de wettelijke voorschriften kan. Daarbij geldt bovendien dat u deze kosten desgevraagd aannemelijk moet maken, iets wat bij gebruik van de 30%-regeling niet hoeft.

Wilt u de 30%-regeling toepassen, spreek dan geen salaris af dat onder de vereiste minimumnorm kan uitkomen. Gebeurt dit toch, dan kunt u slechts de wettelijk vrijgestelde loonbestanddelen belastingvrij uitbetalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01