Alle domeinen

2024 - November

ARBEIDSRELATIES - 29.11.2024

Beoordeel eerst of het een werknemer is

De Belastingdienst heeft onlangs een toelichting gepubliceerd over hoe arbeidsrelaties beoordeeld gaan worden. Wat moet u weten? Wat moet u doen?

BELASTINGCONTROLE - 29.11.2024

Nieuw feit ondanks eerder boekenonderzoek?

Als u onvoldoende belasting heeft betaald, kan de inspecteur navorderen. Er moet dan in beginsel wel sprake zijn van een nieuw feit. Maar is dat ook mogelijk als er al eerder een boekenonderzoek is uitgevoerd?

WET- EN REGELGEVING - 29.11.2024

Nadeel door nieuw omgevingsplan: vraag compensatie aan!

Stel, u krijgt met uw bedrijf te maken met een aanpassing in het omgevingsplan. U moet bijv. nieuwe vergunningen aanvragen, u kunt uw bedrijf niet uitbreiden of uw bedrijfspand wordt minder waard. Wat kunt u daaraan doen?

INTERNET - 29.11.2024

Beginnen met een webshop: hoe dan?

Hoe start u een webshop? Kiest u voor een kant-en-klaar platform of een op maat gemaakte oplossing? Wat zijn de voor- en nadelen van beide? Wij zetten het voor u op een rijtje.

FINANCIERING - 29.11.2024

Lenen bij familie of vrienden, een goed idee of liever niet?

Als u (even) krap bij kas zit, kan een lening bij familie of vrienden een uitkomst zijn. Maar er zitten ook haken en ogen aan deze manier van financieren. Waar moet u op letten om in de toekomst problemen zo veel mogelijk te voorkomen?

PERSONEEL - 29.11.2024

Wat is de waarde van een kantinemaaltijd voor de werknemer?

Als u uw werknemers een maaltijd verstrekt in de bedrijfskantine, is dit meestal belast. Maar voor welk bedrag? Moet u hiervoor altijd een vast bedrag rekenen of kunt u hiervan afwijken? Van welke waarde moet u dan uitgaan?

SUBSIDIE - 29.11.2024

Subsidie groen reizen personeel vanaf 14 januari 2025

De overheid wil dat werknemers zo duurzaam mogelijk reizen. Daarom is er hiervoor per 14 januari 2025 subsidie beschikbaar. Waarvoor is deze bestemd?

SUBSIDIE - 29.11.2024

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen kan nog

Er is extra subsidie beschikbaar gesteld voor ondernemers die een emissieloze bedrijfswagen aan willen schaffen. Maar wat zijn de voorwaarden, hoe vraagt u de subsidie aan en wat levert het op? Waar moet u zeker op letten!?

OUDEDAGSVOORZIENING - 29.11.2024

Tegoed lijfrente inzetten voor nabestaandenlijfrente?

Recentelijk heeft de kennisgroep van de Belastingdienst een standpunt gepubliceerd over de aanwending van een tegoed van een lijfrenterekening door een rekeninghouder voor een nabestaandenlijfrente. Wat moet u weten?

PRIVACYWETGEVING - 29.11.2024

Gegevensbescherming: anonimiseren of pseudonimiseren?

Beide maatregelen kunnen gebruikt worden om de gegevens in uw organisatie te beschermen, maar wat is nu het verschil tussen anonimiseren en pseudonimiseren? Het blijkt niet zo heel eenvoudig. Lees verder!

AFTREKPOST PRIVÉ - 29.11.2024

Wanneer kosten elektrische fiets aftrekbaar?


PERSONEEL - 29.11.2024

Kent u of neemt u al deel aan de regeling PAWW?

De regeling PAWW (Private Aanvulling WW en WGA) is een aanvullende verzekering tegen langdurige werkloosheid voor werknemers die na afloop van hun WW- of WGA-uitkering nog geen nieuwe baan hebben gevonden. Wat speelt er?

EIGEN WONING - 29.11.2024

Wat is ‘anders dan tijdelijk’ bij gebruik woning?

Als u een woning koopt en deze anders dan tijdelijk als hoofdverblijf gaat gebruiken, betaalt u minder overdrachtsbelasting. Maar wat verstaan we onder anders dan tijdelijk? Wat vonden de rechters en wat kunt u hiermee?

BTW-TARIEF - 28.11.2024

Btw op logies van 9 naar 21% per 2026?

Er is veel wirwar over de btw-verhoging in het Belastingplan 2025. Hoe zit dat voor de btw op logies?

PERSONEEL - 28.11.2024

Relatie op de werkvloer met een gast, reden voor ontslag?

Een vakantieparkexploitant zag zich geconfronteerd met een relatie van zijn werknemer met een gast, een bewoner op het park. Een ongewenste situatie, zeker nu deze gast al getrouwd is. Maar is dit ook voldoende voor ontslag?

HORECA-CAO - 28.11.2024

Status van de nieuwe horeca-cao vanaf 1 januari 2025?

Berichtgevingen omtrent de nieuwe horeca-cao zijn wellicht soms wat verwarrend. Kernvraag blijft natuurlijk of er nu een nieuwe cao per 1 januari 2025 is of niet? Hoe steekt de vork in de steel? Wat moet u weten?

BTW - 28.11.2024

De kleineondernemersregeling btw gaat per 1 januari 2025 veranderen

Per 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling btw flexibeler en minder streng. Zo verdwijnt onder andere de verplichting om de regeling drie jaar toe te passen. Om hiervan te kunnen profiteren, moet er voor 4 december 2024 actie ondernomen worden.

CONCURRENTIEBEDING - 27.11.2024

Mag een MSB-bestuur al ingrijpen bij dreigende concurrentie door vrijgevestigde specialist?

In een recente procedure kwam de vraag aan de orde of en op welk moment het bestuur van een medisch specialistisch bedrijf kan ingrijpen bij dreigende concurrentie door een vrijgevestigde specialist. Hoe liep dit af?

TUCHTRECHTSPRAAK - 27.11.2024

Als het dossier geen duidelijkheid biedt, hoe dan verder?

In een recente procedure kan het Regionaal Tuchtcollege maar beperkt oordelen over een klacht met betrekking tot een pijnbehandeling vanwege een gebrekkig gevoerd dossier. Het is daarom goed om eens in dit dossier te duiken ...

GEMEENTE - 21.11.2024

Emissiezones vracht- en bestelwagens per 01.01.2025

Gemeenten gaan toch door met emissiezones voor niet-uitstootvrije bestelwagens en vrachtwagens. Wat moet u weten? Wat kunt u doen?

AFSCHRIJVINGEN - 21.11.2024

Willekeurig afschrijven bij toetreden onderneming?

U kunt als startende ondernemer, onder voorwaarden, willekeurig afschrijven over bedrijfsmiddelen die u in de startfase heeft aangekocht. Dit kan ook als u toetreedt tot een onderneming. Hoe zit dit precies?

TESTAMENT - 21.11.2024

Nalatenschap wordt niet afgewikkeld volgens concepttestament?

Een geldig testament moet door de erflater en de notaris zijn getekend, anders is het testament nietig. Wat als de erflater kort voor de ondertekening overlijdt? Is dan het wettelijk erfrecht van toepassing? Wat zegt de rechter?

FAMILIEZAKEN - 21.11.2024

Afspraken over investeringen in de gezamenlijke woning in een samenlevingscontract

De rechter moest zich buigen over het recht op het geldbedrag dat een van de partners bij aankoop van de woning had betaald. De relatie was ten einde, maar er waren nooit afspraken gemaakt over hoe dan verder ...

BTW - 21.11.2024

Verhoging van het verlaagde btw-tarief in het Belastingplan 2025, een complexe situatie

Wat is de stand van zaken met betrekking tot de verhoging van het btw-tarief voor boeken, cultuur, sport en logies?

PERSONEEL - 20.11.2024

Ingangsdatum nieuwe eisen expatregeling

Er blijkt in de praktijk nogal wat onduidelijkheid te bestaan over de voorgenomen wijzigingen in de expatregeling (30%-regeling). Daarom zetten wij deze wijzigingen nog eens kort voor u op een rij.

OVERDRACHTSBELASTING - 18.11.2024

Kavelruilvrijstelling vanaf 2025

De voorwaarden voor toepassing van de kavelruilvrijstelling in de overdrachtsbelasting worden hoogstwaarschijnlijk per 1 januari 2025 aangescherpt.

UW RAADSMAN - 18.11.2024

Btw op vastgoeddiensten

Voor investeringen in roerende en onroerende zaken geldt er een btw-herzieningsregeling. Er ligt nu een wetsvoorstel om deze regeling ook te laten gelden voor zogenoemde ‘kostbare diensten’. Hoe zit dat?

BELASTINGEN - 18.11.2024

Wat moet u weten over de villataks?

De zogenoemde ‘villataks’ of ‘villabelasting’ is volop in het nieuws. Wat moet u hier nu over weten? Is het zinvol om hier bezwaar tegen te maken? Hoe pakt u dat dan aan?

AAN- EN VERKOOP - 18.11.2024

Geen onderzoeksplicht koper naar bestaan erfdienstbaarheden

De verkoper garandeert dat er geen andere erfdienstbaarheden op de verkochte onroerende zaak rusten dan die in de leveringsakte staan vermeld. Wat als later blijkt dat er nog andere erfdienstbaarheden zijn? Wat zegt de rechter?

AAN- EN VERKOOP - 18.11.2024

Meer gebreken dan verwacht

De kopers van een woning hadden onlangs aan de rechter onder andere de volgende vragen voorgelegd: Wat er als er meer gebreken worden aangetroffen dan gedacht? Maakt het uit dat de kopers geen bouwkundige keuring hebben laten verrichten?

PERSONEEL - 18.11.2024

Timmerlieden echte ondernemers, dus niet in loondienst

Tussen de Belastingdienst en opdrachtgevers (of zelfstandige opdrachtnemers) ontstaan regelmatig verschillen van inzicht over de vraag of werkzaamheden buiten dienstbetrekking worden verricht. Waar moet u rekening mee houden?

ENERGIE - 18.11.2024

Windmolen plaatsen, wat komt daarbij kijken?

Een (kleine) windmolen van circa 15 meter hoog kan een besparing op de energierekening opleveren. Wat komt er allemaal bij kijken als iemand overweegt om een windmolen te plaatsen?

AAN- EN VERKOOP - 18.11.2024

Uitstellen van de leveringsdatum, waar moet u op letten?

Als blijkt dat op de door partijen afgesproken leveringsdatum de notaris geen tijd heeft, zal in onderling overleg een andere overdrachtsdatum vastgesteld moeten worden. Wat als hierover onenigheid ontstaat? Wat besliste de rechter?

EIGENDOMSRECHTEN - 18.11.2024

Gemeentegrond verkregen door verjaring

Door verkrijgende of door bevrijdende verjaring kan men eigenaar worden van grond. Als vereiste daarvoor geldt dat men de grond in bezit heeft. Hoe wordt dat beoordeeld? Hoezo gelden er strengere eisen voor gemeentegrond?

WOZ - 18.11.2024

Pand geërfd: hoe gaat het goed met de erfbelasting?

Als u (samen met andere erfgenamen) een pand erft, moet u erfbelasting betalen. De WOZ-waarde geldt hierbij als heffingsmaatstaf. Als erfgenaam heeft u dus belang bij een zo laag mogelijke WOZ-waarde. Kunt u als erfgenaam bezwaar maken?

ONTSLAG - 15.11.2024

Alleen maar werken onder werktijd?

Het onder werktijd onderhouden van een (seksuele) affaire met de vrouw van een ondergeschikte, is deze werknemer duur komen te staan. Ontslag op de e-grond, geen transitievergoeding en zelfs terugbetaling van loon. Wat was hier het geval?

PERSONEELSBELEID - 15.11.2024

Investeren in oudere werknemers?

De tekorten op de arbeidsmarkt zijn enorm. Restaurants sluiten een aantal dagen in de week hun deuren en pakketjes worden zelden op tijd aan huis bezorgd. Een oplossing is oudere medewerkers langer in dienst te houden. Hoe doet u dat?

PERSONEELSBELEID - 15.11.2024

Conflicten niet laten sudderen, maar los ze op!

Conflicten onder medewerkers kunnen niet altijd voorkomen worden, maar moeten wel opgelost worden. Ook tussen leidinggevende en ondergeschikte collega. Hoe pakt u dat voortvarend aan?

FUNCTIONEREN EN BEOORDELEN - 15.11.2024

Kent u al Het Nieuwe Beoordelen (HNB)?

Het traditionele beoordelingsgesprek waarin één keer per jaar een eenrichtingsverkeergesprek wordt gevoerd, is passé. Steeds meer organisaties omarmen Het Nieuwe Beoordelen (HNB). Hoe voert u deze dialogen?

LOONHEFFINGEN - 15.11.2024

De klusser is geen werknemer, maar toch loonheffingen?

Nu de Belastingdienst per 2025 weer gaat handhaven op schijnzelfstandigheid, doemt de vraag ook op of een klusser zonder bedrijf in uw bedrijf werknemer of fiscaal gezien fictief werknemer is. Wat moet u hierover weten?

KOSTENVERGOEDING - 15.11.2024

Wanneer kostenonderzoek doen?

De Belastingdienst heeft onlangs een update gepubliceerd van de Handreiking wanneer kostenonderzoek bij een vaste kostenvergoeding. Wat moet u weten?

WET- EN REGELGEVING - 15.11.2024

ChatGPT of andere vormen van AI op de werkvloer: hoe de Europese AI Act u en iedere andere gebruiker tot actie verplicht

Het gebruik van AI op de werkvloer neemt zienderogen toe, maar lijkt tot op heden aan weinig regels gebonden te zijn. Op 1 augustus 2024 is echter de zogeheten ‘AI Act’ in werking getreden. Wat betekent dit voor u als werkgever?

PENSIOEN - 15.11.2024

Akkoord over vroegpensioen zware beroepen 2025 en 2026

Op 18 oktober hebben het kabinet, vakbonden en werkgevers een akkoord bereikt over een structurele en gerichte regeling voor vroegpensioen van werknemers met een zwaar beroep. Wat is er nu geregeld en wat is er nieuw?

PROEFTIJD - 15.11.2024

Geldige proeftijd: één dag maakt een wereld van verschil!

Wanneer u een nieuwe werknemer aanneemt, spreekt u in de meeste gevallen ook een proeftijd af. Het is wel van groot belang dat u deze proeftijd zorgvuldig afspreekt. Eén dag meer of minder maakt namelijk een wereld van verschil.

VERLOF EN VAKANTIE - 15.11.2024

Werknemer blijft weg na vakantie, wat nu?

Stel, de vakantieperiode komt tot een einde, maar uw medewerker keert niet tijdig terug op het werk. Ontslag is echter in deze krappe arbeidsmarkt onwenselijk. Wat dan te doen? Behoort een loonstop tot de mogelijkheden?

UITZENDKRACHTEN - 15.11.2024

13 jaar onafgebroken via een uitzendovereenkomst, maar toch geen recht op een arbeidsovereenkomst?

Een uitzendovereenkomst wordt over het algemeen ingezet voor tijdelijk werk. Toch zijn er uitzendkrachten die jaren achtereen werken voor een en dezelfde inlener. Ontstaat daarmee een recht op een ‘gewone’ arbeidsovereenkomst?

SUBSIDIES - 14.11.2024

Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) kleinere sectoren

Overweegt u als veehouder om te stoppen met uw veehouderijlocatie en houdt u vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien, geiten, vleeseenden of konijnen, dan kunt u de Landelijke beëindigingsregeling veehouderlocaties (Lbv) kleinere sectoren aanvragen.

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 13.11.2024

Opeenstapeling van deskundigenberichten onwenselijk

Het is in principe niet aan de rechter om te beslissen of er in een zaak nog een deskundigenbericht mag komen. Maar als nog een rapport geen redelijk belang dient, mag de rechter dit dan weigeren in het belang van de goede procesorde?

RICHTLIJNEN - 13.11.2024

Dure behandeling buitenland vergoed door zorgverzekeraar?

De Hoge Raad besliste dat een kostbare lymfeklierkankerbehandeling in het buitenland, waarvoor in Nederland nog geen handelsvergunning is afgegeven, dient te worden vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraar. Hoe zit dat?

HYPOTHEEK - 08.11.2024

Meer hypotheekgarantie per 2025

Om de kans op de woningmarkt te verbeteren, gaat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) per 2025 omhoog. Wat is er nog meer van belang om te weten?

BTW - 08.11.2024

Foutje ontdekt in uw btw-aangifte, hoe corrigeert u dat?

Als u een fout constateert in een btw-aangifte, dan wilt u dat natuurlijk zo snel als mogelijk herstellen om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Maar hoe doet u dit juist en wat moet u weten?

ACCIJNZEN - 08.11.2024

Geen verhoging brandstofaccijns in 2025, wel in 2026

Het kabinet wil de accijnzen op brandstoffen volgend jaar niet verhogen. Waarom is dat, wat betekent dat voor de accijnzen in 2026 en wat scheelt dat in uw beurs?

LOONHEFFINGEN - 08.11.2024

Laat vrije ruimte uit werkkostenregeling niet verloren gaan!

Als u de werkkostenregeling toepast, heeft u ook de beschikking over een bepaalde vrije ruimte. Deze vrije ruimte moet u liever niet verloren laten gaan. Waarom is dat, wat scheelt het en hoe pakt u dat aan?

AFTREKPOSTEN - 08.11.2024

Aftrek vervoerskosten zorg per 2025 verminderd

Als u vanwege uw ziekte vervoerskosten maakt, kunt u deze volgens vaste voorschriften in aftrek brengen. Het kabinet stelt voor deze aftrek fors te beperken. Wat betekent het voor u en wat scheelt het in uw portemonnee?

TOESLAGEN - 08.11.2024

Meer kinderopvangtoeslag middeninkomens vanaf 2025

Vanaf 2025 wordt de kinderopvangtoeslag verbeterd, met name voor middeninkomens. Maar wat verstaan we hieronder, hoeveel verschil gaat dit maken en wat verandert er nog meer aan de kinderopvangtoeslag?

LOONHEFFINGEN - 08.11.2024

€ 300 per jaar loonbelasting voor een bestelauto?

Als u een bestelauto aan uw werknemer ter beschikking stelt, moet u deze als loon in aanmerking nemen. Maar bij doorlopend afwisselend gebruik van een bestelauto geldt er een bijzondere regeling. Welke regeling is dat?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 08.11.2024

Handboek Scheiden beschikbaar

Omdat tegenwoordig een van de drie huwelijken stukloopt, heeft de Belastingdienst het Handboek Scheiden uitgebracht. Waarom is dit en wat heeft u eraan?

ERF- EN SCHENKBELASTING - 08.11.2024

Schenken in het zicht van overlijden

Het erf- en schenkingsrecht zijn sterk aan elkaar verwant. In beide rechtsgebieden gaat vermogen van de een (overledene of schenker) naar de ander (erfgenaam of begiftigde). Hoe is dat met schenkingen kort voor overlijden?

BELASTINGEN - 08.11.2024

Minder boete bij overschrijding redelijke termijn

Als u uw fiscale verplichtingen niet nakomt, kan de fiscus u in een aantal gevallen een boete opleggen. Deze boete moet worden beperkt, als de behandeling van uw zaak te lang duurt. Wat betekent dat voor u?

INKOMSTENBELASTING - 08.11.2024

Restant persoonsgebonden aftrek vergeten, wat nu?

Een restant aan persoonsgebonden aftrekposten moet u in het volgende jaar in aftrek brengen op uw inkomen. Maar wat nu als u dit vergeet, bent u het restant dan kwijt? Wat is hierover bekendgemaakt en wat kunt u daarmee?

BTW-CORRECTIE - 08.11.2024

Vergeet btw privégebruik auto niet!


AUTO - 08.11.2024

Zero-emissiezones leiden tot onrust

De komst van de zero-emissiezones leidt tot veel onrust en vragen over de ontheffingen.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 08.11.2024

Dividend in 2024 of in 2025 uitkeren?

De belastingtarieven in box 2 gaan in 2025 weer veranderen. Dit betekent dat het in sommige gevallen aantrekkelijker is om nog in 2024 dividend uit te keren.

FISCOTIP - 08.11.2024

Met de bestelauto van de zaak op vakantie

Ook voor een bestelauto van de zaak geldt de bijtelling voor privégebruik. Het is echter mogelijk om een bestelauto beperkt privé te gebruiken en toch de bijtelling te ontlopen. U moet dan wel een rittenregistratie bijhouden. Hoe zit dat?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 08.11.2024

Giftenaftrek voor BV’s vervalt per 1 januari 2025

Het kabinet is voornemens de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting te laten vervallen. Maar dit is niet alles. Er is ook voorgesteld een gift aan een goed doel met ingang van 1 januari 2025 aan te merken als een belaste dividenduitkering.

PERSONEEL - 08.11.2024

Werknemers belonen met aandelen, wat zijn de opties?

Steeds meer werkgevers kiezen ervoor hun personeel ook uit te betalen in aandelen. Hierdoor kunnen werknemers meedelen in de bedrijfswinsten en mede-eigenaar worden van het bedrijf waar ze werken. Maar hoe werkt dit precies?

PRIVÉ - 08.11.2024

Kind kan worden onterfd, maar heeft wel recht op legitieme portie

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan een kind worden onterfd. Daarvoor moet een testament worden opgesteld. Wel heeft het onterfde kind altijd recht op de legitieme portie. Wat houdt dat in? Wanneer is deze (niet) opeisbaar?

PERSONEEL - 08.11.2024

Expatregeling blijft grotendeels in stand

Eind 2023 werd er tot een forse ingreep in de zogenaamde ‘expatregeling’ (30%-regeling) besloten. Het huidige kabinet heeft echter in het Belastingplan 2025 duidelijk gemaakt dat zij deze versoberingen grotendeels zal terugdraaien.

FISCALE WINST - 08.11.2024

Wanneer is kwijtscheldingswinst vrijgesteld?

Als een zakelijke relatie zijn schulden niet kan voldoen, gaat een schuldeiser er soms toe over om deze schuld kwijt te schelden. In principe is dit belast bij de schuldenaar, maar onder strikte voorwaarden geldt er een vrijstelling. Hoe zit dat?

BEDRIJFSOPVOLGING - 08.11.2024

Bedrijfsopvolgingsregeling wordt flink gewijzigd

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) maakt het mogelijk om een onderneming te schenken of te laten vererven met een flinke belastingkorting. De BOR ligt echter flink onder vuur en wordt op diverse punten aangepast. Wat staat er op stapel?

PRIVÉ - 08.11.2024

Schenkingsvrijstelling voor studie kind goed geregeld

Voor een dure studie of opleiding van een kind mag eenmalig een verhoogde fiscaal vrijgestelde schenking worden gedaan. Welke voorwaarden gelden er voor deze schenking? Hoe zit dat met de aangifte schenkbelasting?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 08.11.2024

Verlies op transactie met onroerende zaak niet aftrekbaar

Een BV wil het verlies dat zij maakt bij de verkoop van een pand aan haar directeur-grootaandeelhouder (dga), ten laste van het resultaat van de BV brengen. De inspecteur en de rechter weigeren deze aftrekpost. Wat ging er fout?

HYPOTHEEK - 08.11.2024

Grens Nationale Hypotheek Garantie per 1 januari 2025 omhoog

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gaat in 2025 omhoog en de premie gaat omlaag.

AUTO - 07.11.2024

Gemeenten gaan door met zero‑emissiezones

De Tweede Kamer wil de komst van zero-emissiezones voor zakelijke bestelauto’s en vrachtwagens uitstellen tot 2029, maar de gemeenten houden vast aan 1 januari 2025. Wat moet u weten?

SCHENKEN - 07.11.2024

Schenken op papier: de repeterende schenking

Als het gaat om schenkingen op papier, kunt u te maken krijgen met uitzonderingen en de repeterende schenking. Wat is interessant om te weten?

ERFRECHT - 07.11.2024

Onterfde zus heeft geen recht op de legitieme portie!

Wat als een broer of zus wordt onterfd? Heeft deze dan nog ergens recht op? Wat is goed om te weten?

PERSONEEL - 07.11.2024

Zijn gespreksopnamen onbruikbaar geworden als bewijs in ontslagzaken door de opkomst van voice cloning?

Het gebruik van gespreksopnamen zorgt bij ontslagzaken voor de rechter met enige regelmaat voor discussie. Met de opkomst van voice cloning zal deze discussie alleen maar toenemen. Zijn opnamen nog wel geschikt als bewijs?

KOSTENAFTREK - 07.11.2024

Verteerkosten ondernemer aftrekbaar?

Recentelijk heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over de aftrekbaarheid van verteerkosten. Wat moet u hierover weten?

BOER EN BEDRIJF - 07.11.2024

Wijzigingen GLB 2025

Wilt u GLB-subsidies ontvangen, dan krijgt u per 2025 mogelijk te maken met enkele andere voorwaarden (conditionaliteiten). Waar moet u rekening mee houden?

BOER EN BEDRIJF - 07.11.2024

Afroming productierechten vanaf 2025

Hoogstwaarschijnlijk wordt de afroming van fosfaatrechten vanaf 2025 fors verhoogd. Daarnaast gaat er ook een hoge afroming gelden bij overdrachten van varkens- en pluimveerechten. Hoe zit dat? Is er actie nodig?

BOER EN BEDRIJF - 07.11.2024

Ecoactiviteiten 2025

Wilt u in 2025 (weer) ecopremie ontvangen, dan is het van belang dat u voldoende punten en waarde behaalt met uw ecoactiviteit(en). Door de wijzigingen moeten uw keuzes voor 2025 wellicht veranderen. Hoe zit dat?

LANDBOUWMAATSCHAP - 07.11.2024

Van wie is het bedrijfspand bij ontbinding van de maatschap?

In een recente procedure moest de rechter beslissen aan welke vennoot het bedrijfspand toekwam na ontbinding van een man-vrouwfirma. Hoe kunt u voorkomen dat u bij ontbinding van uw maatschap in een dergelijk geschil verzeild raakt?

AUTOBELASTINGEN - 07.11.2024

Korting mrb elektrische auto opnieuw gewijzigd per 2025

De korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische auto’s wordt opnieuw gewijzigd, zo volgt uit het Belastingplan 2025. Wat betekent dit ten opzichte van de eerdere plannen en hoeveel scheelt dat nu?

PERSONEEL - 07.11.2024

Kortste of snelste route bij kilometervergoeding werknemer?

Als uw werknemers zakelijke reiskosten maken, mag u hen hiervoor een belastingvrije vergoeding geven. Maar van welke afstand moet u dan uitgaan? Is dat de kortste route of toch niet altijd?

PRIVÉ - 07.11.2024

Juridische relatievorm partners ook fiscaal goed geregeld

Partners die (gaan) samenwonen, hebben verschillende mogelijkheden om hun relatie juridisch vorm te geven. Ze kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan Wat zijn de verschillen daartussen? Zijn er nog fiscale gevolgen?

BOER EN BEDRIJF - 07.11.2024

Plan van aanpak mestmarkt


GEBOUW EN GROND - 07.11.2024

Voorwaarden voor kavelruilvrijstelling overdrachtsbelasting worden aangescherpt

Op basis van de kavelruilvrijstelling hoeft er geen overdrachtsbelasting te worden betaald voor de overdracht van agrarische onroerende zaken. Door oneigenlijk gebruik worden de voorwaarden voor toepassing van deze vrijstelling gewijzigd.

PERSONEEL - 07.11.2024

Langdurend zorgverlof, dit is wat u moet weten

Een van de wettelijke verlofvormen waar uw medewerkers gebruik van kunnen maken, is het langdurend zorgverlof. Waar is dit voor bedoeld? Moet dit worden doorbetaald door de werkgever. Hoelang is ‘langdurend’ dan eigenlijk?

BESTELAUTO - 07.11.2024

Nieuwe bestelauto fors duurder in 2025

Vanaf 2025 worden nieuwe bestelauto’s voor ondernemers fors duurder. Hoe komt dat, wat scheelt het en wat is eraan te doen?

FINANCIERING - 07.11.2024

Kent u de voordelen van shortlease als u investeert?

Shortlease is een relatief nieuw alternatief voor traditionele lease met een korte contractduur. Waar moet u rekening mee houden als u kiest voor shortlease?

INTERNET EN RECHT - 01.11.2024

Persoonsgegevens delen in chatbot gevaarlijk voor privacy

Sinds het gebruik van kunstmatige intelligentie steeds populairder wordt, worden de risico’s ook steeds groter. De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor het gebruik van persoonsgegevens in chatbots, maar waarom eigenlijk?

Cookiebeleid