2006 - December
Proficiat … het huis is verkocht voor een mooie prijs. De verkoper is al verhuisd, maar nu laat de notariële overdracht nog op zich wachten. De koper wil meteen beginnen met verbouwen en vraagt alvast de sleutel. Is dat verstandig?
Welstand: niet zomaar wat roepen!
Onlangs heeft u van een groot nieuwbouwproject de laatste kavel verkocht. De gemeente weigert daarna echter de aanvraag bouwvergunning. Het bouwplan is namelijk in strijd met welstand. Terecht of niet, u gaat de strijd aan!
Vanwege de huidige, hoge prijzen op de woningmarkt, is het voor starters moeilijk om aan een betaalbare woning te komen. Er zijn diverse initiatieven om ook starters aan een passende woning te helpen.
Uw cliënt heeft onlangs een woning gekocht. Na een hevige regenbui komt er een ernstige lekkage aan het licht. Kan hij de verkoper daar nog op aanspreken?
Exploitatieplicht voor een huurder of niet?
Uw cliënt verhuurt een winkelpand en legt vast dat de huurder het pand ook daadwerkelijk als winkel moet gebruiken. Kan uw cliënt stappen ondernemen als de huurder aankondigt het pand niet meer als winkel te zullen gebruiken?
Uw cliënt ligt met de gemeente in de clinch over de WOZ-waarde van zijn woning. Er liggen plannen om de woning in de toekomst te slopen. De vraag is of deze toekomstige sloopplannen een waardedrukkend effect hebben.
Wandelend door een winkelstraat in een willekeurige stad is weinig te merken van de druk op de woningmarkt in Nederland. De woonruimten boven de winkels zijn immers vaak niet bewoond. Is dit niet zonde?
Een tijdelijk contract ná een vast contract?
Uw winkelmedewerker solliciteert naar een functie als chauffeur. Mag u hem een tijdelijk contract aanbieden als hij nu een vast contract heeft? We zetten alles waar u rekening mee moet houden voor u op een rijtje.
Nieuws over terugbetalen van studiekosten
Uw medewerker volgt op uw kosten een behoorlijk kostbare opleiding. U maakt daarbij afspraken over het terugbetalen van deze studiekosten als hij bij uw bedrijf weggaat. Waar moet u op letten? Wat is het laatste nieuws?
Da’s mooi, meteen ander werk …
Uw medewerker is vertrokken met een forse ontslagvergoeding. Dan blijkt dat hij direct ander werk heeft. Zonde van de vergoeding, of kunt u nog iets doen?
Bijzondere ziektekosten vergoeden?
Zoals u weet, kunt u onder voorwaarden bepaalde ziektekosten van uw werknemer onbelast vergoeden. Ook van zijn partner en kinderen. Maar wat moet u zo voor het einde van het jaar wel in de gaten houden?
Ziek en toch vakantiedagen verdienen?
Regelmatig wordt ons de vraag gesteld of een zieke medewerker gewoon vakantiedagen opbouwt. Wij zetten de regels voor u op een rijtje.
Bedrijfsongevallen: let op, een nieuwe Arbowet!
Het zal u niet ontgaan zijn: op 1 januari 2007 wordt de nieuwe Arbowet van kracht. Maar dat betekent niet dat er nu veel werk aan de winkel is. Op dit moment is vooral de wijziging in de melding van bedrijfsongevallen van belang.
Afdrachtvermindering met terugwerkende kracht?
Onlangs is de afdrachtvermindering onderwijs uitgebreid. Wat moet u daarom weten zodat u geen belastingcenten laat liggen?
In de laatste btw-aangifte voor het jaar 2006 dient u naast de correcties wegens privégebruik (zie vorige pagina) ook eventuele correcties uit de herzienings- en herrekeningsregels op te nemen. Hoe zit dat nu precies?
Als u in groepsverband leuke activiteiten wilt doen, bijvoorbeeld op het gebied van muziek, sport, cultuur of anderszins, dan kunt u de fiscus daaraan laten meebetalen. Wij leggen uit hoe dat werkt.
Vanaf 1 januari 2007 gaat er het een en ander veranderen met betrekking tot de fiscale waardering van onderhanden werken. Hoe zit dat precies?
Juiste etiket op zaken scheelt belastingknaken …
Of u bijvoorbeeld een pand voor uw zaak of privé gebruikt, maakt fiscaal nogal wat verschil uit. Wat heeft de rechter in Arnhem beslist? Wat is handig om te doen?
Uitkijken bij uitruil vakantiedagen
Met een ‘cafetariasysteem’ kunt u uw werknemers op een fiscaalvriendelijke manier belonen. Als daarbij vakantiedagen worden afgekocht, moet u even opletten.
Het einde van 2006 komt weer in zicht. Daarom is het van belang te controleren of u over 2006 voldoende btw heeft afgedragen. Met name de btw op het privégebruik van zaken zal veelal gecorrigeerd moeten worden. Hoe zit dat?
Wat met de deelnemingsvrijstelling?
Hoe verandert per 2007 de vennootschapsbelasting op het gebied van de deelnemingsvrijstelling? Wat speelt en wat kunt u hiermee nog doen voor uw B.V.?
Wat u moet weten over de nieuwe Pensioenwet
Als werkgever moet u ook overal op letten! Nu wijzigt de Pensioenwet weer. Maar wat betekent dat voor u? Moet u nu actie ondernemen of juist niet? Wij zetten voor u de veranderingen op een rijtje.
Verhaal uw loonkosten op de dader!
Regelmatig blijkt dat werkgevers geld laten liggen als een medewerker arbeidsongeschikt is geworden door de schuld van een ander. Hier de zaken op een rijtje.
Controleer ouderenkorting en laat geen geld liggen!
Voor oudere werknemers heeft u met ingang van 1 januari 2004 recht op een korting op de premies werknemersverzekeringen. Deze korting moest door het Uwv automatisch worden toegepast. Helaas gebeurde dat niet altijd. Wat nu?
Uw werknemers houden zich doorgaans aan de verzuimvoorschriften die in uw bedrijf gelden. Als dit eens een keer niet gebeurt, dan gaat u met elkaar een gesprek aan. Maar wat kunt u doen als dit gesprek niets oplost?
Met de leaseauto naar school: wie gaat dat betalen?
Stel, u betaalt de studie van uw werknemer die een auto van de zaak rijdt. Wat doet u dan met de reiskosten? Zijn die kosten dan zakelijk of privé? De rechter bracht helderheid. Hoe voorkomt u een naheffing loonheffing bij uw werknemer?
Mobieltje in bruikleen? Fiscaal rinkelt het dan!
Na recente rechtspraak en diverse publicaties is de verwarring rond ‘mobieltje van de baas’ groot. Voorkom naheffing in de toekomst. Wat moet u weten?
Diverse onderzoekers hebben zich gebogen over de toename van allerlei vormen van zinloos geweld op de werkvloer. Lees hier welke vormen van agressie toenemen. Kunt u daar iets (ook in preventieve zin) aan doen?