2006 - September
Er zijn bij u in de buurt voldoende scholieren die graag een centje bij willen verdienen. Vanuit kostenoogpunt is dit zeker aantrekkelijk, maar waar moet u op letten?
Uw medewerker is het met u eens dat ontslag het beste is. Moet u ook ná 1 oktober 2006 nog naar de kantonrechter, nu de WW veranderd is?
Welk verzuimrisico verzekert u?
Natuurlijk heeft u het liever niet, maar als een van uw medewerkers ziek wordt, hoe dekt u dan het risico dat hij langdurig uit de running is? En als u daar dan een verzekering voor wilt gebruiken, welke dan?
U wilt uw nieuwe werknemer uitzicht bieden op een prima carrièreperspectief, dus spreekt u in het eerste tijdelijke contract af dat het derde contract een vast contract zal zijn. Kunt u daar later van afwijken? Waar moet u op letten?
Eigenrisicodrager worden of niet?
Vanaf 2007 kunt u als werkgever ervoor kiezen om het WGA-risico (regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) voor eigen rekening te nemen. Wat moet u bij die overweging in ieder geval ook nog meenemen?
Is uw sollicitant arbeids(on)geschikt?
Tot voor kort hoefde uw sollicitant op uw vraag naar een eventuele arbeidsongeschiktheid niet te antwoorden. Dat kon bijzonder nadelig uitpakken voor u. Het taboe is sinds kort doorbroken. Lees hier wat u nu wel mag vragen.
Als de verplichte werkgeversbijdrage vervalt, wat dan?
Wellicht heeft u het al gehoord of gelezen: vanaf 2007 gaan alle werkgevers verplicht bijdragen in de kosten van kinderopvang. Maar, wat betekent dat voor uw arbeidsvoorwaarden? Moet u nieuwe afspraken met uw werknemer maken?
Als u met de Belastingdienst afspraken maakt, kunt u die op papier laten zetten in een vaststellingsovereenkomst. Waar moet u dan op letten?
Stel, u bestelt en betaalt goederen maar laat deze afleveren bij een klant of een afnemer. Kunt u dan de btw die op de goederen drukt nog wel in aftrek brengen? Hoe zit dat? Waar moet u rekening mee houden?
De regels voor pensioen wijzigen de laatste jaren regelmatig, met name voor de directeur-grootaandeelhouder met een pensioen in eigen beheer. Maar ook de pensioenen van de werknemers verdienen uw aandacht. Wat speelt er?
Normaal gesproken kost lenen altijd geld. Maar ook hier bevestigt de uitzondering de regel: u kunt als directeur-grootaandeelhouder (DGA) geld verdienen door bij uw B.V. te lenen. Hoe zit dat?
Ingebruikname nieuw bedrijfspand; fiscaal oké?
Als u een volledig nieuw bedrijfspand koopt, zit er 19% btw in de koopsom. Maar als u niet oppast, betaalt u ook nog eens 6% overdrachtsbelasting! Wat speelt?
Wanneer is lijfrente een goede keuze?
Vaak wordt door een ondernemer een lijfrenteverzekering afgesloten als oudedagsvoorziening. Maar sparen of beleggen is ook mogelijk. Wat is wijsheid?
Onverwacht krijgt u een beschuldigende brief van een incassobureau. Men verwijt u een factuur niet betaald te hebben en berekent meteen incassokosten.
Verleggingsregeling! Hoe vermijdt u risico’s?
U heeft gehoord van ketenaansprakelijkheid. Maar wat moet u hiermee en wat kunt u doen om voor de btw risico’s te vermijden?
Fiscus laten meebetalen aan nieuwe bril of kroon?
Ziektekosten stijgen alsmaar. Maar door de hogere ziektekosten komt u wel eerder in aanmerking voor een belastingaftrekpost voor ziektekosten. Hoe dat?
Uit de media kon u vernemen dat banken door valutering hun kosten willen terugdringen. Wat houdt dat in? Hoe zit dat met uw kosten?
In de bouwsector, waar het meestal per bouwwerk om groot geld gaat, kan een verstandige winstneming heel veel geld opleveren. Wanneer mag u fiscaal winst nemen en dus belasting betalen? Wanneer moet u winst nemen?
Medische privacy bij sollicitatie
Er bestaat veel onduidelijkheid over de medische privacy bij sollicitatie. Hoe zit dat? Mag u niets vragen over de gezondheid, terwijl u bij een ziekmelding wel opdraait voor de gevolgen?
Stel, u heeft na lang zoeken de juiste kandidaat gevonden. Daarbij hoort natuurlijk ook een gesprek over de arbeidsvoorwaarden. Geen alledaagse kost, maar wel maandelijks terugkerende kosten. Hoe pakt u dat slim aan?
Kijk nu al uit naar de paarse krokodil!
Vooruitlopend op het doorvoeren van het wetsvoorstel ‘Paarse krokodil’ in 2007, kunt u daar nu al op inspelen. Lees hier hoe u dat ten aanzien van uw kostenvergoedingen clever kunt aanpakken.
Premies over werkgeversbijdrage?
Hoe zit het ook alweer? Sinds het begin van dit jaar geldt een verplichting voor de werkgever om een bijdrage te betalen voor de premie Zorgverzekeringswet. Wat zijn de gevolgen van een recent Besluit over dit onderwerp?
Uw werknemer heeft zich voor de zoveelste keer verslapen. Nu is voor u de maat vol! U bent zo kwaad op hem dat u hem het liefst op staande voet ontslaat. Maar is dat nu wel zo handig?
Sportblessure; korting op ziekengeld!
Uw werknemer is regelmatig ziek door sportblessures, ondanks uw regelmatige waarschuwingen. U betaalt als ondernemer over deze periodes wél het volledige loon aan hem. Kunt u uw werknemer ‘straffen’ voor zijn risicovolle gedrag?
Samen (ook financieel) sterker!
Stel, u heeft na een looncontrole een geschil met de fiscus over een relatief klein bedrag. Procedurekosten zijn duurder. Legt u het hoofd in de schoot?
Uw oude pensioenrechten optimaal benutten?
In uw eigen (pensioen-)B.V. reserveert u voor uw pensioenvoorziening. Voordat u directeur-grootaandeelhouder werd, werkte u elders in een dienstbetrekking. Kunt u nog wat (extra) met die oude pensioenrechten?
Als u zich wilt inspannen om gelden te werven voor een goed doel, wordt vaak gedacht aan oprichting van een stichting. Het is onder voorwaarden echter ook mogelijk een B.V. voor het goede doel te gebruiken. Hoe werkt dat dan?
Fiscus draait zelf voor fouten op!
De rechter heeft onlangs beslist dat als de Belastingdienst bij de verwerking van uw aangifte een fout heeft gemaakt, die deze niet altijd kan herstellen.
Verliesverrekening: dat kan u geld kosten!
Zoals bekend, mag u uw negatieve inkomen van box 1 verrekenen met de oude (box 1-)inkomens uit de drie voorgaande belastingjaren. Dit levert altijd een belastingteruggave op, zult u denken. Toch is dit niet altijd het geval.
Bij emigratie uit Nederland vanwege fiscale motieven is het natuurlijk wel van belang dat u ook daadwerkelijk uw woonplaats heeft verlegd naar dat buitenland. Waar controleert de fiscus op?
Welke gevolgen heeft een VAR voor u als zzp’er?
Belastingdienst en Uwv hebben nieuwe spelregels bekendgemaakt voor wanneer u als zelfstandige (zzp’er) voor uw opdrachtgever werkt. Wat is voor u als zzp’er van belang? Wat kunt u in uw voordeel richting klanten gebruiken?
Kostenverhaal door de gemeente
Een gemeente wilde kosten van openbare groenvoorzieningen bij nieuwbouwappartementen doorberekenen bij de gronduitgifte voor de appartementen. Wat besliste de hoogste rechter hierover? Wat is handig?
Pas op met verhuur eigen woning
Woningen staan de laatste jaren wat langer te koop. Als u dan gaat verhuren, moet u wel rekening houden met de fiscale gevolgen. Wat moet u weten?
U kunt aan uw meewerkende partner een fiscaal aftrekbare arbeidsbeloning toekennen. Maar dat meewerken moet dan wel meer zijn dan de gebruikelijke bijstand tussen partners. Wat heeft de rechter beslist? Hoe heeft u voordeel?
Kapitaalverzekering fiscaal oké?
Is de polis van uw ‘kapitaalverzekering met lijfrenteclausule fiscaal wel oké? Wat speelt nu?
Een collega meldde een schade te laat bij zijn verzekeraar. Had hij nog wel recht op schadevergoeding? Wat heeft de hoogste rechter beslist? Hoe voorkomt u dat uw schadevergoedingsrechten vervallen?
Eigen schuld; geen volledige doorbetaling loon
Als een werknemer een blessure oploopt tijdens het sporten, kost dit u als werkgever veel geld. Want u bent verplicht het salaris tijdens de eerste twee jaar van de ziekte door te betalen. Wat heeft de rechter nu gunstig beslist?