2006 - April
Mag werknemer die gepest wordt, terugslaan?
Een collega-werkgever wilde zijn werknemer op staande voet ontslaan omdat die een collega-werknemer die hem vaak pestte, wilde slaan. Wat besliste de rechter? Wat kunt u doen ter voorkoming van nare toestanden op de werkplek?
Stel, uw werknemer heeft van vorige jaren veel vakantiedagen over. Hij vraagt u de vakantiedagen uit te betalen. Is dat oké? Het Europese Hof van Justitie heeft daar nu een belangrijke beslissing over genomen.
Frits is in de laatste zes maanden al vijf keer ziek geweest. De hoogste tijd voor een verzuimgesprek. Dat is echter niet gemakkelijk want het ligt vaak erg gevoelig. Hoe pakt u zo’n gesprek nou het beste aan?
Anoniementarief? Kom nou toch gauw ...
De rechter heeft de Belastingdienst teruggefloten en de zijde gekozen van de ondernemer. Het ging over het ontbreken van loonbelastingverklaringen. ‘Hangt’ u als die verklaringen ontbreken?
Vanaf 1 juli 2006 mag over de kosten van onderwijs geen btw meer worden berekend. Wat dit allemaal voor u betekent, als u met opleidingen of cursussen te maken heeft, leest u hier. Wat speelt namelijk?
Tussentijds spaarloon opnemen?
Veel werknemers laten het spaarloon staan totdat ze het na vier jaar onbelast op mogen nemen. Soms kan het echter eerder onbelast worden opgenomen. Waar moet u als werkgever dan op letten?
Wel of geen draaideurconstructie?
Neemt u een bedrijf met personeel over, dan is het opletten geblazen. Een werknemer kan onverwacht in vaste dienst blijken te zijn. Wat bij een doorstart?
Beleggingen handig financieren!
Voor sommige beleggingen heb je durf nodig, of een helpende hand van de fiscus als het fout gaat. In deze fiscotip schetsen wij wat handige mogelijkheden.
Voor werkgevers die gebruikmaken van seizoenarbeiders vervalt de mogelijkheid om de aangifte (en afdracht) loonheffing later te doen.
Laat uw ex niet uw pensioen genieten!
De meeste directeuren-grootaandeelhouders bouwen bij hun eigen B.V. pensioen op. Wat gebeurt er eigenlijk bij echtscheiding met de in eigen beheer en/of elders opgebouwde pensioenrechten? Waar moet u op letten?
Spaarloon of toch liever levensloop?
Vanaf 1 januari 2006 kan uw werknemer ieder kalenderjaar kiezen voor deelname aan de spaarloonregeling of aan de levensloopregeling. Het is niet mogelijk tegelijkertijd aan beide regelingen mee te doen. Waar moet u op letten?
Een steeds terugkerende vraag is wat fiscaal voordeliger is: auto op de B.V. of in privé? In dit artikel nemen we de situatie van de directeur-grootaandeelhouder onder de loep. Hoe kunt u een berekening maken van wat het voordeligste is?
Naar het CWI; wat met de ontslagvergoeding?
Wanneer u een ontslagvergunning van het CWI heeft, hoe zit het dan met de ontslagvergoeding? Kan uw werknemer dat nog via de rechter afdwingen? Wat is de beste oplossing?
Wat speelt bij aanvulling op WW?
U en uw werknemer willen de arbeidsovereenkomst via de kantonrechter laten beëindigen. Hoe kunt u dan te maken krijgen met een ‘fictieve opzegtermijn’ en het betalen van een ‘suppletie’. Wat heeft de rechter nu in uw voordeel beslist?
Tijdelijk meer uren; opgepast!
Een werknemer stelt dat hij te weinig loon ontvangt. Hij werkte de voorgaande maanden extra uren en wil nu dat die betaald blijven. Hoe voorkomt u dat?
Subsidie voor leeftijdsbewust beleid?
Prachtig dat in het nieuws was dat er 7,1 miljoen euro subsidie beschikbaar is als u een leeftijdsbewust personeelsbeleid voert. Maar voor wie is dat bedoeld?
Stel, op een kwade dag komt uw werknemer niet meer opdagen en verneemt u ook geen enkel levensteken meer. Hoe handelt u het beste in zo’n geval?
U weet dat er veel veranderd is per 1 januari 2006. De u zo vertrouwde salarisstrook kent nieuwe vermeldingen. Nu moet u bij een nieuwe werknemer ook nog een extra handeling verrichten. Waar gaat dit nou weer over?
Secundaire arbeidsvoorwaarden doorbetalen?
De loondoorbetaling bij ziekte van uw werknemer is u wel bekend. Maar hoe zit dat met andere beloningselementen? Hoe pakt u dat voortvarend aan?
De boetes voor het niet (of te laat) doen van loonaangifte zijn vanaf 2006 flink omhooggegaan. Er kunnen voortaan ook ‘correctieboetes’ worden opgelegd.
Onderzoekt de inspecteur iedere aangifte?
Iedere aangifte inkomstenbelasting moet uiteindelijk leiden tot een definitieve belastingaanslag. Toch kan de fiscus ook na een definitieve aanslag nog terugkomen op haar beslissing. Daar moet dan wel een goede reden voor zijn.
Stel, u heeft een bedrijfspand gekocht of laten bouwen en u bent van plan dit pand belast met btw te gaan verhuren. U kunt dan immers de btw op de bouw- en onderhoudskosten aftrekken. Maar wat nu als het pand een tijdje leegstaat?
Studie kinderen op kosten van de zaak
De kosten van de studie van een kind drukken vaak zwaar op het huishoudbudget van pa en ma. Door de fiscus daaraan te laten bijdragen, kunnen die kosten aanzienlijk worden teruggebracht.
Meer dan hand- en spandiensten
De Belastingdienst is in de loop van vorig jaar massaal brieven gaan versturen aan man-vrouwfirma’s met vragen over onder meer de aard van de werkzaamheden van de partner. Waar moet u op letten?