Alle domeinen

2006 - Oktober

ONTSLAG - 24.10.2006

Bij de kantonrechter … en dan?

Het is absoluut noodzakelijk om snel afscheid te nemen van deze medewerker. U komt er met elkaar niet uit en de gang naar de kantonrechter is de enige mogelijkheid. Waar moet u rekening mee houden bij de zitting?


ZIEKTE - 24.10.2006

Een klussende zieke

Uw werknemer is ziek thuis. Maar dan blijkt dat hij wél kan klussen. Moet u dat accepteren?


LOONBELASTING EN PREMIES - 24.10.2006

Minder ziek, meer feest …

Werkgevers willen nog wel eens financiële prikkels inzetten om het ziekteverzuim terug te dringen. Zoals een hogere feestdagenuitkering voor de werknemers die niet hebben verzuimd. Is zo’n koppeling fiscaal ook veilig?


ARBEIDSOVEREENKOMST - 24.10.2006

Werken ná pensioen?

U krijgt een sollicitant van 65-plus. Of uw gewaardeerde medewerker wil graag na zijn 65e blijven doorwerken. Is dit voordelig en hoe gaat u daarmee om? De stand van zaken.


RECHT VAN DE WERKPLEK - 24.10.2006

Glaasje op, niet aan het werk!

Uiteraard wilt u niet dat uw medewerkers op de werkplek verschijnen als zij alcohol hebben gedronken. Als dat tóch gebeurt, kan dit voor grote problemen zorgen. Hoe gaat u daarmee om? Wat kunt u het beste doen óf laten?


GOED OM TE WETEN - 24.10.2006

Let op bij nieuwe functie


LOONBELASTING EN PREMIES - 24.10.2006

Een stagiair; is dat precair?

U ziet wel iets in het werken met stagiairs. Investeren in mogelijk toekomstige werknemers, een bijdrage leveren aan kennisoverdracht in uw branche. En dat alles tegen lagere kosten. Maar waar moet u fiscaal vooral aan denken?


VERLOF - 24.10.2006

De skipiste op zonder opgebouwde dagen?

Stel, u neemt een nieuwe werknemer aan. Hij heeft dit jaar nog geen vakantie gehad maar … wil wel binnenkort de skipistes onveilig maken. De reis is al geboekt. Hoe pakt u dit aan? Hij heeft toch bij u nog geen dagen opgebouwd?


SUCCESSIERECHTEN - 19.10.2006

Verkoop bij leven, levering na overlijden

Uit een recente uitspraak van de rechter blijkt dat in bepaalde situaties met een simpele constructie een fors bedrag aan successierecht kan worden bespaard.


OMZETBELASTING - 19.10.2006

Btw & de digitale snelweg

Stel, als Nederlandse onderneming besteedt u de elektronische diensten binnen uw bedrijf uit aan een Duits internetbedrijf. Of, als internetbedrijf verricht u elektronische diensten voor een Duitse onderneming. Hoe zit het met de btw?


CONTROLE - 19.10.2006

Uw eigen software of die van de fiscus?

Bij de administratie van ondernemers wordt steeds meer met de computer gedaan. Mag de fiscus u verplichten om een bepaald computerprogramma te gebruiken? Wat heeft de rechter hierover beslist?


PROCEDURE - 19.10.2006

Terugkomen op de definitieve aanslag?

Als u uw aangifte heeft ingediend, krijgt u na verloop van tijd een definitieve aanslag. Maar ‘definitief’ wil niet altijd zeggen dat de inspecteur niet meer op de aanslag kan terugkomen. Hij kan soms nog belasting navorderen. Hoe zit dat?


LOONHEFFING - 19.10.2006

Kinderopvang in 2007

De fiscale regels voor kinderopvang die per 1 januari 2005 werden ingevoerd, worden nu alweer gewijzigd. Waar moet u als werkgever rekening mee houden?


BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 19.10.2006

Plannen tot oprichting B.V.?

In de praktijk gebeurt het regelmatig dat een ondernemer die zijn activiteiten in een eenmanszaak uitoefent, uiteindelijk in een B.V. wil verdergaan. Waar moet u dan op letten?


FISCOTIP - 19.10.2006

Wel eens nagedacht over een pensioenstichting?

Wist u dat u met behulp van een pensioenstichting op een fiscaal voordelige wijze aan ‘family tax-planning’ kunt doen? Wij leggen u uit hoe dat werkt.


GOED OM TE WETEN - 18.10.2006

Niet te veel lawaai op de bouw?


VERZEKERING - 18.10.2006

Afkoop lijfrente of pensioen: fiscaal kostbaar!

Lijfrente- en pensioenpremies zijn aftrekbaar en de latere uitkeringen belast. Waar moet u voor oppassen als u stopt met de polissen (= afkoop)?


PRIVé - 18.10.2006

Transacties met de eigen B.V.: de fiscus kijkt mee!

’De eigen B.V. dat ben je toch zelf’. Vanuit deze gedachte vinden er regelmatig opnamen en betalingen plaats van de bankrekening van de B.V. voor privézaken van de aandeelhouder. Waar let de fiscus dan op? Hoe staat u sterk?


GOED OM TE WETEN - 18.10.2006

Nieuwe WW-regels


AUTO - 18.10.2006

Niet uit de bocht vliegen met auto uit het buitenland!

Stel, u komt in het buitenland een reeds gebruikte en aldaar geregistreerde personenauto of motorfiets tegen. De lokale prijs is zeer interessant. U wilt deze auto of motor naar Nederland overbrengen. Wat moet u daarvoor doen?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 18.10.2006

Door constructiefout de klos

Een collega-aannemer had appartementen gebouwd. Jaren later kwamen er door aflopend regenwater zwarte lekstrepen aan de binnenzijde van de bordesmuren en de balkons. Was dit een constructiefout? Wat zei de rechter?


RECHT VAN DE BOUW - 18.10.2006

Over- of ondermaat: wat mag het zijn?

Ondanks de bepaling in de koop/aannemingsovereenkomst dat over- of ondermaat (van m2 grond) niet verrekend wordt, moet er in de bouwpraktijk tóch vaak schadevergoeding worden betaald. Waar moet u rekening mee houden?


AANSPRAKELIJKHEID - 18.10.2006

Kiest u B.V.’s voor uw geld?

Stel, u heeft een man-vrouwfirma, maar u bent onder huwelijkse voorwaarden getrouwd. Uw partner ontvangt een erfenis. Kunnen zakelijke schuldeisers daar aanspraak op maken?


FACTUUR - 18.10.2006

Nieuwe factuur; niet doen!

Een lastige klant blijft klagen en betaalt niet. Om ervan af te zijn laat u een deel van uw factuurbedrag vervallen. Hij vraagt dan ook nog om een nieuwe factuur.


WERVING & SELECTIE - 10.10.2006

Neem geen ‘kat in de zak’ aan!

Als u met de komst van een nieuwe werknemer ineens in vreemde situaties terechtkomt, of uw boekhouder mompelt iets over ‘onverklaarbare uitgaven en fraude’ zit u met de brokken. Uw collega voorkwam dit. Lees hier hoe.


FLEXIBELE ARBEID - 10.10.2006

Payrolling of uitzenden: wanneer wat?

Een van de mogelijkheden om gebruik te maken van flexibele arbeid is het inzetten van uitzendkrachten. Maar nu is er ook het steeds populairdere payrolling. Kunt u het ook moeilijk uit elkaar houden? Wanneer kiest u wat?


RECHT VAN DE WERKPLEK - 10.10.2006

Te laat op het werk: betalen of inhalen?

Iedere werkgever heeft wel eens te maken met werknemers die te laat komen omdat ze zich verslapen hebben. Soms is het een incident en soms komt het vaker voor. U vraagt zich dan af: wie zal dat betalen? Welke opties heeft u?


GOED OM TE WETEN - 10.10.2006

Streep door ziektekostenrekening …


ARBEIDSINSPECTIE - 10.10.2006

Werknemer uit een nieuwe EU-lidstaat?

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de sectoren en bedrijfstakken waarin u een werknemer uit een van de nieuwe EU-lidstaten mag aannemen, uitgebreid. Interesse? Wat moet u dan in ieder geval weten?


RECHTEN EN PLICHTEN - 10.10.2006

Minder werken? Liever niet!

Uw werkneemster wil na haar bevallingsverlof minder gaan werken. U bent daar niet blij mee want parttimers brengen u meer lasten dan lusten. Kunt u de werktijdverkorting weigeren en waar moet u aan denken?


GOED OM TE WETEN - 10.10.2006

Nieuwe cao-codes!


ZIEKTE - 10.10.2006

Ziek na een arbeidsconflict

Uw werknemer meldt zich ziek na een conflict. De bedrijfsarts adviseert u het conflict op te lossen. Frustrerend, maar kunt u de schade beperken?


ZIEKTE - 10.10.2006

Zachte heelmeesters … komen u duur te staan

Uw medewerker is sinds enige tijd ziek en weigert mee te werken aan re-integratie. U mag de loonbetaling aan uw weigerachtige werknemer stopzetten, maar doet u dat ook? Hoe denkt de rechter daarover?


IN DE PIJPLIJN - 05.10.2006

Einde aan de meewerkaftrek?


FISCOTIP - 05.10.2006

Meedoen in de zaak!

Een mogelijkheid om van goede werknemers medeondernemers te maken, is door ze aandelen in uw bedrijf te laten kopen. Welke valkuilen moeten daarbij worden vermeden? Waar moet u dan op letten?


CONTROLE - 05.10.2006

Kopje koffie, meneer de controleur?

Er worden extra belastingambtenaren klaargestoomd om controles uit te voeren. Veel bedrijven kunnen dus de komende tijd bezoek van de fiscus verwachten.


BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 05.10.2006

DGA’s opgelet: snel verdiend!

Hoe kunt u nu al anticiperen op de kabinetsplannen die op Prinsjesdag zijn bekendgemaakt? Wat speelt voor u als directeur-grootaandeelhouder?


WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 05.10.2006

Fiscus krijgt zicht op zwartspaarders

De fiscus ontvangt sinds juni 2006 van de Belastingdiensten binnen de Europese Unie gegevens van honderdduizenden Nederlanders die in 2005 rente hebben ontvangen op hun buitenlandse spaarrekeningen. Hoe zit dat?


UITSMIJTER - 05.10.2006

Even een verzuimpje wegwerken?


VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 05.10.2006

Werkt u ook echt samen?

Vaak werken man en vrouw samen in de onderneming door middel van een man-vrouwfirma. Er is de laatste tijd nogal wat rechtspraak verschenen over de vraag of de meewerkende partner dan wel recht heeft op de zelfstandigenaftrek.


INKOMSTENBELASTING - 05.10.2006

Winst op in privé gebouwde woning onbelast

Indien u als particulier uw woning met winst verkoopt, is deze winst in principe onbelast. Soms probeert de fiscus de verkoopwinst te belasten als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Wat speelt en wat heeft de rechter hierover beslist?


BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 05.10.2006

Een opdrachtnemer met een eigen B.V.

Als u werk uitbesteedt aan iemand die werkzaam is via een eigen B.V., is vaak onduidelijk of u loonheffing en/of premies werknemersverzekeringen moet in­­hou­den op de vergoeding die u aan deze B.V. betaalt. Hoe zit dat?


Cookiebeleid