2006 - Januari
Gebruikt u in uw bedrijf ook rijdend materieel? Omdat de Arbeidsinspectie heeft aangekondigd in 2006 extra aandacht te besteden aan de veiligheid van heftrucks en hun chauffeurs, wijzen wij u graag op de belangrijkste aandachtspunten.
U staat er niet altijd meteen bij stil. Maar ook in uw personeelsorganisatie kunt u te maken krijgen met de ‘kleine lettertjes’ ofwel de algemene voorwaarden. Denk maar eens aan contracten met uitzendbureau’s, arbodienst en wervingbureau’s.
Vakantiedagen laten vervallen?
U schrok toen u zag hoeveel vakantiedagen uw werknemers begin dit jaar meenamen van vorig jaar. Hoe kunt u dit aan banden leggen?
Op 1 januari 2006 wordt de WAO vervangen door de WIA. De WAO kende een aantal ‘gaten’ die via aanvullende verzekeringen gedicht konden worden. Hoe zit dat met de WIA?
U heeft uw arbeidsongeschikte werknemer bij een collega onder kunnen brengen. Is het daarmee ook al direct tijd om de arbeidsovereenkomst met u te beëindigen?
Ontslag na het slaan van een klant?
Een doortastende caissière gaf een vervelende jongen een draai om de oren. In plaats van te worden gesteund door haar werkgever, werd ze ontslagen. Wat was het oordeel van de rechter?
Tewerkstellingsvergunning nodig of niet?
Betrouwbare bedrijven uit de EU-lidstaten hoeven sinds kort geen tewerkstellingsvergunning meer aan te vragen. Wat speelt? Wat betekent dat voor u?
Heeft u een samenhangende groep?
Met name in het loondomein (waar u als ondernemer als een onbezoldigde hulp van de fiscus mag optreden) zijn de administratieve lasten en de bijbehorende irritaties hoog. Wat kunt u hier als B.V.-ondernemer nu aan doen?
Levensloopregeling en ouderschapsverlof
Wel of niet meedoen aan de levensloopregeling? That’s the question. Voor iemand die in de toekomst van plan is met ouderschapsverlof te gaan, is het voordelig om deel te nemen aan de levensloopregeling. Hoe zit dat?
Als de directeur-grootaandeelhouder die op de loonlijst van de holding-B.V. staat, ook werkzaamheden voor een of meerdere werkmaatschappijen verricht, wordt er meestal een managementfee doorberekend. Hoe zit het met de btw?
Goede voornemens hebben vaak met uw gezondheid te maken. Een ander goed voornemen in 2006 kan zijn om meer te schenken aan goede doelen.
Waar gaat de fiscus dit jaar bij de inkomstenbelastingaangifte over het jaar 2005 extra op controleren? Wat is goed om rekening mee te houden bij het invullen?
Wat met uw parttimers vanaf 2006?
Stel, u werkt met parttimers. Per 2006 zijn veel wetten veranderd, zoals u weet. Eén van deze wijzigingen is een nieuwe manier van berekenen van de werknemersverzekeringen. Wat moet u daarom weten?
Bent u een werkgever in een branche waar nog met vakantiebonnen gewerkt wordt, dan is dit artikel belangrijk voor u. Wat moet u dan in ieder geval weten?
Ontslagvergoeding: 26% belastingheffing extra?
Er is in de fiscale regelgeving rondom VUT-regelingen en ontslaguitkeringen nogal wat te doen geweest de laatste tijd. Nu is er weer een nieuw Besluit van de staatssecretaris. Wat moet u weten en wat moet u (niet) doen?
U wilt een werknemer via de kantonrechter ontslaan. Maar in welke plaats stapt u dan naar de kantonrechter? Moet dat in de woonplaats van uw werknemer zijn? Of ergens anders? Sinds kort is het aantal keuzes beperkter.
Uw werknemer ‘speelt’ met een gevaarlijke machine en loopt daarbij letsel op. Moet u daarvoor opdraaien? Een recente rechtszaak spreekt in uw voordeel.
Mag ‘last in’ niet meer ‘first out’?
Vanaf 1 maart a.s. geldt bij ontslag wegens ‘bedrijfseconomische redenen’ niet langer meer als regel dat u de laatst binnengekomen werknemer als eerste moet ontslaan. Hoe pakt dat dan voor u uit?
Weinig personeel; wat moet u dan met de WIA?
U heeft ze ongetwijfeld al gezien en gehoord. De voorlichtingsspotjes over de (nieuwe) Wet werk en inkomen ofwel de WIA. Wat kunt u als kleine werkgever daar eigenlijk mee? Wat moet u toch wel weten?
Gift door uzelf of door uw B.V.?
Er is een aftrekregeling voor uw privégiften in de inkomstenbelasting. Wist u eigenlijk dat eenzelfde soort regeling ook geldt wanneer u niet privé, maar via uw B.V. giften wilt doen? Wat is fiscaal het aantrekkelijkste?
Renteloos lenen voor aankoop woning
Het lijkt te mooi om waar te zijn. Bijna een reclame uit een hypotheekkrant teneinde u te verleiden tot de een of andere verzekering. Toch kan het wel degelijk: renteloos lenen voor een hypotheek.
Een ondernemer met een rommelige boekhouding liep tegen fikse fiscale correcties en boetes aan. Hoe liep dat af bij de belastingrechter? Wat is raadzaam?
Gezien de verlaging van het vennootschapsbelastingtarief kan het fiscaal voordelig zijn om uw eenmanszaak om te zetten in een B.V. U moet dan wel direct met de fiscus afrekenen over de ‘stakingswinst’. Hoe kunt u dit voorkomen?
Wél gebruikelijke samenwerking
Als uw echtgenoot of partner meewerkt in uw onderneming, is het fiscaal voordelig om allebei als ondernemer te worden aangemerkt. Wat speelt er?