2006 - Juni
Financiering buitenlandse vakantiewoning
Droomt u ook van een eigen vakantiewoning ver weg van de Nederlandse regen? Of is de aankoop van een vakantiewoning nog maar een kwestie van tijd? Hoe kunt u deze woning dan het beste financieren?
Alternatieve route voor de auto?
Menig ondernemer met een B.V. staat bij de aanschaf van een nieuwe auto voor de keuze: laat ik de auto op de zaak zetten, of schaf ik deze in privé aan? Soms kan een tussentijdse overstap handig zijn, zoals uit deze fiscotip blijkt.
Nog mooier op kosten van de fiscus?
Als ondernemer wilt u bij besprekingen met zakenrelaties, zakelijke recepties, enz. goed gekleed en goed verzorgd voor de dag komen. Wat is fiscaal geregeld over kostenaftrek? Wat heeft de rechter nu beslist?
Bij de meeste ondernemers is de partner ook werkzaam in de onderneming. Een veelgestelde vraag is hoe de partner daarvoor het beste kan worden beloond. Een van de mogelijkheden is het toekennen van een arbeidsbeloning.
Nieuwe regels voor ‘witte werkster’
Onlangs is er een nieuwe fiscale regeling voor de ‘witte werkster’ aangekondigd. Wanneer kunt u daarvan gebruikmaken?
Onlangs is het wetsvoorstel ‘Werken aan winst’ ingediend bij de Tweede Kamer. De belangrijkste voorstellen sommen we hierna op.
Flexibel met flexibel belonen in geld én tijd ...
Flexibel belonen is haast niet meer weg te denken, want morgen moet uw product en/of dienstverlening al weer zijn aangepast aan de nieuwe vraag. Hoe gaat u dat dan voortvarend en toch gestructureerd in gang zetten?
Er is veel te doen over nieuwe rechtspraak inzake verkeersboetes opgelopen door werknemers. Komen die boetes inderdaad voor rekening van de werkgever?
Een werknemer meldt dat hij een andere baan heeft. U bent er in dit geval niet rouwig om want er is het nodige voorgevallen. U zou zelfs de nieuwe baas daarover wel willen inlichten. Is dat collegiaal of is dat onverstandig?
Net volwassen ..., maar tóch al te oud?
Neemt u ook wel eens afscheid van jeugdige werknemers (na het derde arbeidscontract) met het oog op de loonkosten? Lees dan hier wat de gevolgen kunnen zijn, maar lees ook meteen welke alternatieven wij u bieden.
U wilt wel versterking uit Polen?
U heeft er vast al over gelezen: het beperkt openstellen van onze grenzen voor Poolse arbeiders. Poolse zelfstandigen (ZZP’ers) hoeven daar echter niet op te wachten, zij kunnen zo bij u aan de slag. Waar moet u wel op letten?
Samen zakelijk uit, maar niet samen aan tafel ...
Een ridicule belastingregel betreft de (zakelijke) maaltijdenregeling. U weet wel, met dat maximumaantal van 80 zakelijke maaltijden per jaar. Hoe zit dat met mee-etende collega’s? Prikt de Belastingdienst dan ook een vorkje mee?
Investeringssubsidies voor werkgevers
Bent u van plan te investeren in bedrijfsmiddelen of voorzieningen die een milieu-, energie- of arbovoordeel opleveren? Wellicht komt uw bedrijf in aanmerking voor een investeringssubsidie of fiscale vergoeding!
Fouten niet fataal bij durfkapitaallening?
Wie wil meedoen aan de fiscaal gunstige regeling van durfkapitaal moet wel aan een groot aantal voorwaarden voldoen. Reparatie van hierbij gemaakte fouten is mogelijk. Wat heeft de rechter beslist over hoe u dat goed kunt doen?
Vraagt u zich wel eens af of uw B.V. fiscaal nog wel zo voordelig is? In deze fiscotip bespreken wij een fiscaalvoordelig traject om terug te keren naar de eenmanszaak.
Risico’s bij inlenen personeel afdekken
Wist u dat u bij het inlenen van personeel van uitzendbureaus en andere bedrijven hoofdelijk aansprakelijk bent voor de loonheffing en de btw? U wilt dit risico natuurlijk zo veel mogelijk beperken. Hoe kunt u dit het beste doen?
Buitenlandse btw niet laten liggen
Nogal wat ondernemers maken kosten in het buitenland. De btw die in deze kosten zit, kan vaak voor een groot deel teruggevraagd worden.
Beloning voor meewerkend studerend kind
De vakantietijd staat weer voor de deur. Wellicht werkt uw studerend kind in die periode wel mee in uw onderneming. Let er dan wel op dat de studiefinanciering door de eigen inkomsten niet in gevaar komt. Hoe kunt u dit voorkomen?
Nieuwe ontslagregels na twee jaar ziekte?
Vanaf 1 maart 2006 gelden nieuwe ontslagregels als u een langdurig zieke werknemer na twee jaar wilt ontslaan. Wat is de stand van zaken?
Stel, uw werknemer krijgt al jaren een bonus. Bent u dan verplicht hem dit jaar weer een bonus uit te betalen? Wat vindt de rechter daarvan?
“Til met beleid” is gemakkelijk gezegd tegen een werknemer. Er is zelfs een internationale rekenformule voor. Zonder van u een rekenmeester te maken; hoe komt u erachter wat (niet) mag?
Werkgeversaansprakelijkheid voor asbest?
Laatst speelde er een rechtszaak over een werksituatie waarin een werknemer slechts beperkt en voor korte duur met asbest in aanraking was gekomen. Wat besliste de Hoge Raad over de werkgeversaansprakelijkheid bij asbest?
Nieuwe werknemer? Drie stappen!
Bij een nieuwe werknemer moet u drie stappen doorlopen om fiscale heisa te voorkomen. Maar op welk tijdstip? Wat moet u verder nog weten?
Haal contracten eens onder het stof vandaan
In arbeidscontracten van voor 1-1-1999 staan vaak opzegtermijnen die niet meer overeenstemmen met de huidige wetgeving. Heeft u nog dergelijke arbeidscontracten? Zo ja, haal ze eens tevoorschijn!
Meer subsidie voor stageplekken
Met terugwerkende kracht worden de subsidieregelingen voor vmbo- en mbo-stagiairs verruimd. Iets voor u? Om hoeveel subsidie gaat het? Aan welke voorwaarden moet u voldoen om die subsidie te verkrijgen?
Reclame; kostenpost voor de btw?
Om uw onderneming op de kaart te zetten, sponsort u de lokale sportclub. Een veelgestelde vraag is hoe het dan met de btw zit.
Het is soms fiscaal aantrekkelijk om aandelen in een B.V. te schenken, bijvoorbeeld aan uw kinderen. Hoe zit dat? Waar moet u rekening mee houden?
Minnelijke taxatie; eerlijk spelen
In bepaalde gevallen kan zekerheid over de waarde van een onroerende zaak wenselijk zijn. U kunt dan kiezen voor een minnelijke taxatie. Voorwaarde is wel dat partijen open kaart spelen. Leer van de fouten van een ander …
Uitkijken voor ritjes met ongewenste fiscale gevolgen
Sinds 1 januari 2006 is het voordeel van een werknemer (dus ook van uzelf als DGA van uw B.V.) omdat hij in een auto van de zaak mag rondrijden, belast voor de loonheffing. Wat als de auto slechts kort gebruikt wordt?
Studie afgerond? Een geschenkje waard!
Als uw kind langer over zijn studie doet dan de daarvoor gestelde termijn, wordt de genoten studiebeurs omgezet in een geldlening. Is er een mogelijkheid om aan die studieschuld van uw kind op fiscaalgunstige wijze iets te doen?