ONTSLAG - 08.06.2006

Nieuwe ontslagregels na twee jaar ziekte?

Vanaf 1 maart 2006 gelden nieuwe ontslagregels als u een langdurig zieke werknemer na twee jaar wilt ontslaan. Wat is de stand van zaken?

Nieuwe regels. Vanaf 1 maart 2006 geldt een nieuw ontslagbeleid bij langdurige arbeidsongeschiktheid (hierna AO). In een aantal gevallen hoeft u, als uw werknemer meer dan twee jaar ziek is, geen ontslagvergunning meer aan te vragen bij het CWI. Hoe zit dat nu precies? Wat speelt wanneer?

Welke regeling geldt er in principe?

Als uw werknemer meer dan twee jaar ziek is, dan vervalt het opzegverbod bij ziekte. Let op. In sommige cao’s vervalt het opzegverbod pas na drie jaar. Check dus altijd eerst de cao! Als het opzegverbod vervalt, dan mag u het dienstverband opzeggen. U heeft dan echter wel eerst een ontslagvergunning nodig. Die vraagt u aan bij het CWI. Die ontslagvergunning wordt pas afgegeven als u bij de aanvraag heeft aangetoond dat uw werknemer:

• al twee jaar onafgebroken arbeidsongeschikt is;

• binnen 26 weken niet zal herstellen;

• en dat herplaatsing in een aangepaste of passende functie binnen uw bedrijf de komende 26 weken, indien nodig door scholing, niet mogelijk is. Let op. Het CWI wint hierover vaak advies in (lees: checkt dit) van het Uwv.

Wat is er dan veranderd?

Nieuw is dat u als werkgever vanaf 1 maart 2006 géén(!) ontslagvergunning meer hoeft aan te vragen bij twee of drie jaar ziekte, als uit de Poortwachtertoets die het Uwv uitvoert, blijkt dat:

1. uw werknemer volledig arbeidsongeschikt is voor de overeengekomen werkzaamheden;

2. werkgever en werknemer voldoende reïntegratie-inspanningen hebben verricht, maar zonder resultaat;

3. reïntegratie van de werknemer in aangepaste of passende arbeid in het bedrijf binnen afzienbare termijn niet mogelijk is (ook niet via scholing).

Poortwachtertoets? De Poortwachtertoets is de toets die het Uwv bij de beoordeling van de aanvraag van een AO-verzekering toepast. Het Uwv kijkt daarbij of werkgever en werknemer zich voldoende hebben ingespannen voor reïntegratie.

De toets doorstaan, wat nu?

Indien het Uwv heeft geconstateerd dat aan voornoemde drie vereisten is voldaan, kunnen werkgever en werknemer de arbeidsrelatie met wederzijds goedvinden(!) beëindigen.

Geen ontslagvergunning nodig? Nee, u heeft in dat geval geen ontslagvergunning meer nodig.

Let op. Stemt uw werknemer niet in met beëindiging met wederzijds goedvinden, dan moet u als werkgever nog steeds een ontslagaanvraag bij het CWI indienen. Tip. Leg de beëindiging met wederzijds goedvinden altijd schriftelijk vast.

Verwijtbare werkloosheid? Vraagt uw werknemer na ontslag met wederzijds goedvinden een WW-uitkering aan, dan zal het Uwv de beoordeling, of er sprake is van verwijtbare werkloosheid, achterwege laten als aan bovenstaande drie voorwaarden is voldaan.

Ook uw werknemer waarschuwen!

Blijkt uit de Poortwachtertoets dat uw werknemer onvoldoende reïntegratie-inspanningen heeft verricht, dan kan er wél sprake zijn van verwijtbare werkloosheid. Uw werknemer kan dan geen of een lagere WW-uitkering ontvangen. Dus ook hij is gewaarschuwd.

U mag voortaan, als uw werknemer reeds twee jaar ziek is, de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden en zonder ontslagvergunning beëindigen. Zonder dat uw werknemer daarmee verwijtbaar werkloos is. U moet wel beiden aan drie voorwaarden voldoen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01