Alle domeinen

2020 - December

ENERGIE - 22.12.2020

Geluidseisen warmtepompen uitgesteld

De nieuwe geluidseisen voor warmtepompen en airco’s zouden per 1 januari 2021 ingaan. Omdat hier echter veel kritiek op was, is de invoeringsdatum uitgesteld.

CORONAMAATREGELEN - 21.12.2020

Uitbreiding steunpakket vanwege verzwaarde lockdown

Indien u als ondernemer geraakt wordt door de strenge lockdown vanwege de coronacrisis, kunt u gebruikmaken van het steun- en herstelpakket van de overheid. Het kabinet heeft hier op 18 december nog een aantal tegemoetkomingen aan toegevoegd. We zetten de belangrijkste voor u als ondernemer op een rij.

CORONAMAATREGELEN - 21.12.2020

Vaste reiskostenvergoeding onbelast tot 01.02.2021

Krijgen uw werknemers een vaste reiskostenvergoeding en werken zij vanwege het coronavirus (bijna) volledig thuis, dan hoeft u de vaste vergoeding niet aan te passen. Eerder hield de overheid vast aan het vervallen van deze versoepeling per 01.01.2021. Wat heeft men nu aangepast?

CORONAMAATREGELEN - 18.12.2020

Meer lucht voor aflossen overbruggingsregeling Tozo en rentestop!

Maakt u als zelfstandig ondernemer gebruik van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), dan hoeft u deze lening niet per 1 januari 2021, maar pas vanaf komende zomer af te lossen. Dat geeft weer even lucht, toch? Hoe zit de vork in de steel?

CORONAMAATREGELEN - 17.12.2020

Welke datums zijn er van belang bij de NOW?

De voornaamste coronasteunmaatregel is de NOW. Hiermee stelt de overheid bedrijven in staat om hun personeel te blijven betalen. Welke datums moet u met rood in uw agenda schrijven? Wat is het belang daarvan?

ICT - 17.12.2020

Hoe kiest u een hrm-systeem dat bij u past?

Een hrm-systeem is een ingrijpende wijziging binnen uw organisatie. Een dergelijk systeem kost niet alleen veel geld, maar leidt ook tot de nodige veranderingen waardoor mislukkingen op de loer liggen. Hoe pakt u dat goed aan?

ZZP’ERS - 17.12.2020

Handhaving constructies met zzp’ers opnieuw uitgesteld

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de handhaving van de regels voor de bestrijding van schijnconstructies pas vanaf oktober 2021 op stoom komt. Wat speelt er?

ONTSLAG - 17.12.2020

Tussen 2021 en eind 2025 oudere werknemer ontslaan

Tussen begin 2021 en eind 2025 bent u minder snel extra kosten kwijt als u een oudere werknemer ontslaat. Hoe zit de vork in de steel?

PERSONEELSBELEID - 17.12.2020

Stress bij de thuiswerker, zo kunt u ziekmeldingen voorkomen

De balans vinden tussen thuiswerken en privé, is voor veel werknemers erg lastig. Schoolgaande kinderen, minder contact met collega’s en leidinggevenden, enz. Dat kan leiden tot stress, een burn-out en verzuim. Met een hand-out kunt u dit voor zijn.

ARBEIDSOVEREENKOMST - 17.12.2020

De mogelijkheden van het geheimhoudingsbeding

Misschien heeft u het standaard in uw arbeidsovereenkomsten opgenomen en kijkt u er verder niet of nauwelijks naar om. Maar wat als u een beroep op het beding wilt doen, tot hoever reikt die geheimhouding dan? Wat zei de rechter?

KOSTENVERGOEDING - 17.12.2020

Vaste reiskostenvergoeding per 2021?

Vaste reiskostenvergoedingen liepen in 2020 nog gewoon door. Per 1 januari 2021 is dat veranderd. Wat als u in 2021 vaste reiskosten wilt blijven vergoeden?

dga - 17.12.2020

Gebruikelijk loon in coronatijd

Vanwege de coronacrisis mag het gebruikelijk loon onder voorwaarden worden verlaagd.

voorzieningen - 17.12.2020

Voorzieningen: geredekanscriterium

Voorzieningen zijn - anders dan schulden - geen juridisch afdwingbare verplichtingen. Het zijn toekomstige uitgaven (of verliezen) waarvan onzeker is of zij zich zullen voordoen, maar die wel toerekenbaar zijn aan het betreffende jaar.

eigen woning - 17.12.2020

Teruggekeerde dochter blokkeert uitzendregeling

De uitzendregeling eigen woning kan niet worden toegepast als een kind, dat niet meer tot het huishouden behoort, in de ouderlijke woning gaat wonen.

verdragen - 17.12.2020

Schending van verdragstrouw

De fiscus mag verkregen informatie niet gebruiken, ook niet van een andere overheidsinstantie, als daarmee de verdragstrouw wordt geschonden.

vermogensetikettering - 17.12.2020

Heretikettering huurrecht tot ondernemingsvermogen

Ondernemers krijgen vaak te maken met de vraag of zij een bepaalde investering tot het privévermogen of tot het ondernemingsvermogen moeten rekenen.

doorschuifregeling - 17.12.2020

Dienstbetrekkingseis: denk er niet te lichtzinnig over!

Voor het schenken van aandelen in een vennootschap moet de begiftigde gedurende 36 maanden werknemer in die vennootschap zijn geweest. Deze dienstbetrekkingseis is geen zware eis, maar dat is ook meteen de valkuil!

vaste kostenvergoedingen - 17.12.2020

Vaste kostenvergoedingen en (einde) coronamaatregelen

Per 1 januari 2021 eindigen de bijzondere coronamaatregelen voor de vaste kostenvergoedingen. Een overzicht en de gevolgen van de beëindiging.

vastgoed - 17.12.2020

Geen btw-verleggingsregeling voor renovatieproject woonstichting

Met de btw-verleggingsregeling op transacties met vastgoed moet zorgvuldig worden omgegaan. Dit blijkt weer eens uit recente rechtspraak. Het niet toepassen van de btw-verleggingsregeling leidt tot btw-risico’s bij leverancier en afnemer.

ambtelijk verzuim - 17.12.2020

Trage verzending voor rekening fiscus

Als de Belastingdienst een aanslag heeft vastgesteld, duurt het nog lang voordat deze wordt verzonden. Dat er tijd ligt tussen deze twee momenten, kan soms heel belangrijk zijn.

hypotheekrente - 17.12.2020

“Huh, wat heb ik nou aan m’n hypotheek hangen?”

Wanneer iemand voor een hogere hypotheekrente kiest wegens de dan ook hogere spaarrente, zou dan de betaalde rente deels niet aftrekbaar zijn?

selfbilling - 17.12.2020

Btw en selfbilling

De afnemer kan namens de presterende ondernemer de verkoopfactuur opmaken.

scholing - 17.12.2020

Btw en scholingskosten personeel

Onlangs heeft de staatssecretaris de btw-aftrek op scholingskosten verduidelijkt.

WERKGEVERSZAKEN - 17.12.2020

Hoe lost u een conflict met een werknemer goed op?

Een doktersassistente en haar werkgever raken in onmin met een verstoorde arbeidsverhouding tot gevolg. De rechter ontbindt het arbeidscontract, maar de werkgever draait voor alle kosten op. Hoe kunt u dit beter doen?

RICHTLIJNEN & PROTOCOLLEN - 17.12.2020

Wat moet u doen als u uw praktijk beëindigt?

Tandarts Witjes beëindigt zijn solotandartspraktijk. Hij draagt zijn patiënten niet over en er is geen opvolger. Hij vertrekt met de noorderzon en verwijst zijn patiënten ook niet door. Het tuchtcollege neemt dit zwaar op. Wat speelde er?

TUCHTRECHTSPRAAK - 17.12.2020

Informeren bij wijziging medicatie dementerende patiënt

Hoe belangrijk het is dat een behandelaar goed naar de medicatie van een dementerende kijkt en begeleiders over wijzigingen daarin informeert, blijkt wel uit de hiernavolgende casus.

BEROEPSPRAKTIJK - 17.12.2020

Uw praktijk in een franchiseformule?

Overweegt u uw praktijk in te brengen in een franchiseformule? Waar moet u dan rekening mee houden als op 01.01.2021 de ‘Wet franchise’ ingaat?

EIGENDOMSRECHTEN - 17.12.2020

Geen duidelijkheid in splitsingsakte en -tekening, wat nu?

Als een splitsingsakte of -tekening niet duidelijk is, kan dat tot allerlei problemen leiden. Denk aan vragen over gemeenschappelijk eigendom en de uitvoering en kosten van onderhoud. Wat speelde daar onlangs over?

IN DE KIJKER - 17.12.2020

Woningsplitsing, waar moet u op letten?

Uw cliënt/koper heeft een pand op het oog dat hij wil gaan splitsen in meerdere woningen voor de verhuur of misschien wil uw cliënt de woningen vervolgens verkopen. Welke regels gelden hiervoor? Waar kunt u uw cliënt op wijzen?

VERKOOP - 17.12.2020

Het financieringsvoorbehoud, een zegen of een last?

Een van de standaardbepalingen in de NVM-koopakte is het financieringsvoorbehoud. Een bepaling waar u misschien niet te lang bij stilstaat. Toch wordt er over het financieringsvoorbehoud veel geprocedeerd. Waarom eigenlijk?

VERKOOP - 17.12.2020

Mondelinge koopovereenkomst ook inschrijven?

Volgens de wet is het mogelijk om een koopovereenkomst in te laten schrijven. Dit moet wel een schriftelijke koopovereenkomst zijn. Mondelinge overeenkomsten kunnen niet in het systeem van het Kadaster worden verwerkt. Hoe zit dat?

UW RAADSMAN - 17.12.2020

Een heel duur buitenkansje

Als vastgoedmakelaar of -adviseur zet u voor de transacties van uw cliënten in de vastgoedmarkt uw kennis en ervaring in. Nu kan zich een buitenkansje voordoen, dat nog niemand anders gezien of geclaimd heeft. Hoe pakt dit fiscaal uit?

VERKOOP - 17.12.2020

Ontheffing zelfbewoningsplicht?

Zowel gemeenten als corporaties leggen steeds vaker bij de verkoop van nieuwbouw of bestaande woningen een zelfbewoningsplicht op. Waar moet u dan op letten?

VERHUUR - 17.12.2020

Nieuwe modellen en clausules ROZ

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft in 2020 een nieuw model huurcontract voor een autobox of parkeerplaats uitgebracht. Ook is er een modelclausule tegen ondermijnende activiteiten gepubliceerd. Wat is er nieuw?

WONINGHUUR - 17.12.2020

Aanpak uitwassen toeristische verhuur

Stel, uw cliënt heeft een of meerdere woningen die hij verhuurt aan toeristen. Hij kan dan vanaf 2021 te maken krijgen met strengere regels van de gemeente. Hoe zit dat? Wanneer kan dit spelen?

VERKOOP - 17.12.2020

Verbreking van kettingbeding

Zoals u ongetwijfeld weet, kunnen er met een kettingbeding afspraken worden gemaakt die ook voor toekomstige kopers gelden. Bij de rechter speelde onlangs een zaak over de verbreking van een kettingbeding bij de verkoop van een losse parkeerplaats.

VERKOOP - 17.12.2020

Wat als koopovereenkomst en leveringsakte afwijken?

Bij de rechter speelde onlangs een zaak waarbij partijen ervan uitgingen dat er meer grond (bij een woning) was overgedragen dan achteraf het geval bleek te zijn. Hoe zit dat dan? Wat als de verkoper onjuiste informatie aan u heeft verstrekt?

ADMINISTRATIE - 17.12.2020

Bewaarplicht, wat mag u opschonen per 2021?

Het nieuwe jaar 2021 nadert en u zult qua archiefruimte best wel wat extra ruimte kunnen gebruiken. Wilt u dus gaan opschonen, dan krijgt u te maken met diverse wettelijke bewaartermijnen. Wij zochten het voor u uit.

ZZP’ERS - 17.12.2020

Aanpak schijnzelfstandigheid zzp’ers opnieuw uitgesteld

Minister Koolmees van SZW en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën hebben in een tweetal brieven de Tweede Kamer bijgepraat over de stand van zaken van de handhaving van de regels voor de bestrijding van schijnconstructies. Wat speelt er?

WERKGEVERSZAKEN - 17.12.2020

Doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd

Een medewerker bereikt de AOW-gerechtigde leeftijd, maar hij wil nog niet ‘achter de geraniums zitten’. Hij vraagt u of hij voorlopig nog in uw bedrijf mag blijven werken. Zijn daar andere regels voor? Wat is er nu nieuw?

BESTELBUS - 17.12.2020

Nieuwe subsidieregeling elektrische bestelbus in 2021

De prijzige aanschaf van een elektrische bestelauto kunt u in 2021 compenseren middels een subsidieregeling, een lagere bijtelling en flink wat investeringsaftrek. Daarmee wordt de aankoop hiervan een stuk aantrekkelijker.

OVERHEIDSSTEUN - 16.12.2020

Alle ondersteuningsmaatregelen voor ondernemers

De overheid biedt op diverse vlakken ondersteuning aan ondernemingen om de coronacrisis door te komen. Wij bieden u een document aan met een overzicht van de verschillende regelingen, de periode waarin ze gelden en de periode waarin ze aangevraagd kunnen worden. Ook is opgenomen op welke wijze een aanvraag voor de betreffende regelingen kan worden ingediend.

HARDWARE & SOFTWARE - VIDEOvergaderinG - 15.12.2020

Videovergaderingen: zo kan het beter

Vergaderen op afstand is de nieuwe norm geworden om contact te houden met uw werknemers en klanten. Hoe maakt u uw video-oproepen nog beter?

E-MAIL - ZOEKEN - 15.12.2020

Gericht zoeken in uw vele Gmail-berichten

Naast een professioneel e-mailaccount heeft u, zeker als Android-gebruiker, wellicht ook een persoonlijk Gmail-account. Hoe doorzoekt u daar het beste uw e-mails?

SOFTWARE - BROWSER - 15.12.2020

Zo deelt u browserfavorieten met anderen

Wilt u bookmarks in uw webbrowser op een interactieve manier uitwisselen met uw collega’s of gezinsleden? Deze twee tools helpen u daarmee.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 15.12.2020

De terminologie van e-mail

Bij de instellingen van een e-mailapp komt u vaak termen tegen als POP, IMAP, SMTP, etc. Klinkt dat voor u ingewikkeld? We leggen ze uit in klare taal!

ZAKELIJK - ENERGIE - 15.12.2020

Klaar voor de energietransitie?

Nederland wil in 2050 volledig zijn overgestapt op duurzame energie. Ook bedrijven moeten deze energietransitie maken. Gelukkig helpt de overheid.

EIGEN WEBSITE - webSITEONTWERP - 15.12.2020

Zo integreert u video’s in uw website

Videoplatforms als YouTube, Vimeo en Dailymotion bieden u de mogelijkheid om filmmateriaal in uw website te integreren of te ‘embedden’. Waarom zou u dat doen?

LOONKOSTEN - 15.12.2020

Aanvraag NOW kan nu tot en met 27 december 2020

Vanaf 15 december 9.00 uur is het weer mogelijk een aanvraag in te dienen voor de NOW. Dit naar aanleiding van de lockdown die het kabinet maandagavond heeft afgekondigd. Werkgevers die vanwege deze nieuwe maatregelen een aanvraag voor de NOW willen indienen bij het UWV, kunnen dat nu alsnog doen. Een aanvraag indienen kan nu tot en met 27 december.

PRIVÉ - 15.12.2020

Met tweetrapsmaking blijft vermogen binnen de familie

Hoe kunt u voorkomen dat het familievermogen door de regels van het wettelijk erfrecht buiten de eigen familie terechtkomt? Wat wordt er bedoeld met een tweetrapsmaking? Hoezo werkt dat ook goed als het gescheiden kind overlijdt?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 15.12.2020

Hoorgesprek, laat u goed horen!

Voordat de Belastingdienst op uw bezwaarschrift beslist, heeft u op verzoek recht op een zogeheten ‘hoorgesprek’. Maakt u hier geen gebruik van, dan is volgens de Hoge Raad uw kans voorbij. Wat speelde er en waar moet u op letten?

BTW - 15.12.2020

Klantenbinding met spaaracties, let op de btw

Veel ondernemers gebruiken spaaracties om klanten aan zich te binden. We krijgen dan ook geregeld vragen van abonnees over de btw-gevolgen van spaaracties. We zetten het nog eens voor u op een rij.

BTW - 15.12.2020

Laatste btw-aangifte over 2020

Eind januari 2021 is het voor de meeste ondernemers weer tijd voor de laatste btw-aangifte van 2020. Daarbij moet u op een aantal specifieke zaken letten.

VRAAG VAN EEN ABONNEE - 15.12.2020

Gratis mondkapjes voor werknemers


IN DE PIJPLIJN - 15.12.2020

Subsidie elektrische bestelbus in 2021


DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 15.12.2020

Contante giften sinds 01.01.2021 niet meer aftrekbaar

Giften zijn aftrekbaar in de inkomstenbelasting als persoonsgebonden aftrek. In de vennootschapsbelasting zit een vergelijkbare bepaling voor BV’s. Sinds 1 januari 2021 tellen contante giften niet meer mee voor deze aftrekpost.

FISCOTIP - 15.12.2020

Sponsoring dure hobby met een zakelijk tintje

In economisch zware tijden zijn dure hobby’s soms nauwelijks te betalen. Is er echter een zakelijk belang, dan kunt u de Belastingdienst laten meebetalen. Door een goede onderbouwing van de kosten van sponsoring voorkomt u dat deze geschrapt worden.

CONTROLE - 15.12.2020

Vennootschap moet realiteitsgehalte hebben

Een ‘papieren’ commanditaire vennootschap bestaat fiscaalrechtelijk niet. Hetzelfde geldt voor maatschappen en vennootschappen onder firma. De Belastingdienst prikt daar terecht doorheen, aldus Rechtbank Noord-Holland.

CORONAMAATREGELEN - 14.12.2020

NOW 1.0 over eerste coronaperiode 2020 terugbetalen?

Zoals u weet, is het UWV onlangs gestart om te berekenen welke ondernemers inzake de NOW 1.0 te veel tegemoetkoming hebben gehad. Na onderzoek bleek dat ruim 60% van de ondernemers te zijn. Wat besliste de minister recentelijk?

OMZETBELASTING - 14.12.2020

Discotheek of danceparty en btw, wat besliste de rechter?

De samenleving verandert constant en dat geldt ook voor de horeca. Zo zijn de huidige discotheken niet meer te vergelijken met die van jaren terug. Dat heeft ook gevolgen voor de btw, zo besliste de rechter. Wat betekent dat voor u?

INKOMSTENBELASTING - 14.12.2020

Is 2020 een verliesjaar, dan voorlopige verliesverrekening?

De meeste ondernemers sluiten 2020 af met een verlies. Dat is natuurlijk erg zuur. Maar u kunt de schade beperken door bijv. ‘voorlopige verliesverrekening’ toe te passen. Hoe werkt dat?

HORECA-CAO - 14.12.2020

Horeca-cao per 01.01.2021 jaar verlengd

De cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf loopt tot en met 31.12.2020. Wat is de situatie vanaf 2021? Blijft deze gelijk?

AUTO - 14.12.2020

Voertuigen van 50 jaar en ouder vanaf 01.01.2021 geen verplichte APK meer!

Voertuigen van 50 jaar of ouder, bijv. oldtimers, hoeven vanaf 1 januari 2021 niet meer verplicht APK gekeurd te worden. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) schaft de verplichte periodieke keuring voor deze oldtimers af om de lasten voor de eigenaren van deze historische voertuigen te verlichten.

ERFRECHT - 10.12.2020

Reden tot wijziging van het legaat?

Kunnen legaten na overlijden nog worden gewijzigd? Wat is het ‘opschortingsrecht’? Wat staat daarover in de wet? Wat kunt u hiermee voor uw cliënten? Wat speelde er hierover bij de rechter? Wat is nu dus goed om te weten?

ERFRECHT - 10.12.2020

Heeft legitimaris recht op informatie?

Heeft de legitimaris recht op alle stukken die door hem worden opgevraagd? Wat als de legitieme portie niet meteen opeisbaar is? Wat staat er in de wet? Wat heeft de rechtbank recentelijk beslist hierover? Wat regelt en bewaakt u?

TESTAMENT - 10.12.2020

Quasiwettelijke verdeling, fiscale latentie en meer regelen!

Ruzies over het testament tussen de tweede echtgenote enerzijds en de kinderen uit het eerste huwelijk anderzijds komen in de praktijk vaak voor. Wat dus goed regelen en bewaken - juridisch en fiscaal - voor uw cliënten?

INKOMSTENBELASTING - 10.12.2020

Box 3, heffingsvrij vermogen naar € 100.000


INCASSO - 09.12.2020

Verstopt in de algemene voorwaarden van incassobureau

Stel, via internet vindt u een incassobureau om uw afnemer tot betaling te dwingen. Vervolgens betaalt uw klant rechtstreeks aan u en lijkt de zaak opgelost. Maar dan claimt het incassobureau bij u een succesfee. Moet u deze betalen?

SUBSIDIE - 09.12.2020

Uitstootvrije bestelbus met subsidie?

Ingevolge het Klimaatakkoord volgt er in het voorjaar van 2021 een subsidie voor de aanschaf van een uitstootvrije bestelbus. Wat moet u weten?

ADMINISTRATIE - 09.12.2020

Uw bedrijfssituatie zelf financieel eens op een rijtje zetten?

Vooral in tijden van crisis is het slim om de financiële situatie van uw onderneming in kaart te brengen: de actuele situatie 2020 en uw toekomstverwachtingen. Een stappenplan en gratis tools helpen u daarbij. Hoe nu verder?

WET- EN REGELGEVING - 09.12.2020

Neem uw franchiseovereenkomst eens onder de loep

Per 1 januari 2021 gaat de ‘Wet franchise’ in, waardoor de positie van de franchisenemer wordt versterkt. Wij leggen u uit wat er voor u als franchisenemer verandert en wat er schriftelijk vastgelegd moet worden. Wat kunt u daarmee?

INKOMSTENBELASTING - 09.12.2020

Aftrekposten in 2021 verder beperkt, nu actie ondernemen?

Vanaf 2021 wordt het maximale aftrekpercentage van de meeste aftrekposten verder beperkt. Welke posten betreft het, wat scheelt dat nu in uw portemonnee en hoe kunt u er nu nog op inspelen?

OVERDRACHTSBELASTING - 09.12.2020

Flinke tariefwijzigingen overdrachtsbelasting per 2021

Met ingang van 2021 vinden er flinke tariefwijzigingen plaats in de overdrachtsbelasting. Dit kan ervoor zorgen dat u bij aankoop van een pand goedkoper of juist duurder uit bent. Hoe zit dat? Wat moet u hiervan weten?

CORONAMAATREGELEN - 09.12.2020

Aanpassingen coronasteunpakketten bekendgemaakt

Het kabinet heeft vandaag bekendgemaakt dat het steun- en herstelpakket voor banen en economie vanwege de coronacrisis verder wordt uitgebreid. Ook wordt er afgezien van de geplande versoberingen van de steunmaatregelen. Een greep uit de belangrijkste onderdelen voor u als ondernemer.

GEBOUW EN GROND - 08.12.2020

Voorkeursrecht gemeente tot koop van landbouwgrond!

Wanneer heeft de gemeente een voorkeursrecht op grond? Wat moet er dan worden gemeld? Wie controleert dat? Hoe wordt de koopprijs bepaald? Aan wie mag grond wel vrij worden overgedragen?

BOER EN BEDRIJF - 08.12.2020

Aankoop piekbelasters stikstof door provincies

Heeft u een hoge stikstofdepositie op een of meerdere overbelaste stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, dan kan de provincie u benaderen voor de aankoop van uw bedrijf. Wat moet u nu hierover weten?

SUBSIDIE - 08.12.2020

Aanvraag Subsidie jonge landbouwers 2020 luistert nauw

Het is tot 12 februari 2021 mogelijk om als jonge landbouwer subsidie aan te vragen. U kunt subsidie aanvragen voor specifieke investeringen van de investeringslijst. Bent u nog geen 41 jaar en voldoet u aan de voorwaarden? Lees verder!

LANDBOUWGROND - 08.12.2020

Bosbouwgrond omgezet in landbouwgrond, belast?

We kennen in Nederland naast de bekende landbouwvrijstelling ook de bosbouwvrijstelling (die veel kleiner is). Maar hoe zit het fiscaal als bosbouwgrond wordt omgezet in landbouwgrond? De rechter deed het haarfijn uit de doeken. Hoe werkt dat?

BOER EN BEDRIJF - 08.12.2020

Indienen detailinformatie van PAS-melder

Heeft u in de PAS-periode een PAS-melding gedaan en wilt u uw activiteit legaliseren met een natuurvergunning, dan moet u uiterlijk 31 januari 2021 gegevens inleveren bij RVO.nl. Over welke informatie gaat dit en wat is de bedoeling hiervan?

ERFRECHT - 08.12.2020

Hoe de nalatenschap van langstlevende ouder goed op orde?

Wat moet er na het overlijden worden geregeld? Hoe kan er worden achterhaald of er al dan niet een testament is? Is een verklaring van erfrecht wettelijk verplicht? Wat kan er via een volmacht worden geregeld? Wat is goed om te weten?

PERSONEELBELEID - 04.12.2020

Weet u of er sprake is van pestgedrag op de werkvloer?

Pesten op het werk is al jaren een probleem en het komt regelmatig opnieuw aan bod in het nieuws. Ruim een half miljoen werknemers worden jaarlijks gepest. Een kwart van de werknemers is wel eens gepest door collega’s of leidinggevenden.

VAKANTIE - 04.12.2020

Bedrijfsvakantie valt in zwangerschaps- of bevallingsverlof

In november heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een aantal zaken waarin het zwangerschaps- en bevallingsverlof samenviel met een andere vakantieperiode. Wat speelde er en waarom is deze uitspraak van belang?

ONTSLAGVERGOEDING - 04.12.2020

Zelf ontslag genomen en toch vergoeding, hoe kan dat?

Als uw werknemer zelf ontslag neemt, hoeft u geen transitievergoeding of een andersoortige (ontslag)vergoeding te betalen. Dat klinkt logisch, vindt u niet? Toch zijn er situaties waarin deze vlieger niet opgaat. Hoe kan dat?

LOONBETALING - 04.12.2020

Passend werk weigeren bij sluiting door corona, geen loon!

Als u uw bedrijf moet sluiten vanwege de lockdown, houdt de werknemer recht op betaling van zijn loon. Maar hoe zit het als u wel andere werkzaamheden voor hem heeft? Mag hij dat werk dan weigeren? Wat zei de rechter daar nu over?

VASTE KOSTENVERGOEDING - 04.12.2020

Vaste kostenvergoeding doorzetten in 2021?

Zoals u weet, is het doorbetalen van vaste kostenvergoedingen aan thuiswerkers vanaf 2021 niet meer zomaar mogelijk. Maar wat nu als u de thuiswerker zijn onkosten wenst door te blijven betalen? Kan dat dan nog fiscaalvriendelijk?

IN DIENST NEMEN - 04.12.2020

Gedetacheerde werknemer in dienst nemen?

Stel, u heeft een werknemer via een ander ingehuurd. De werknemer doet zijn werk goed en er is een klik. U wilt deze werknemer, na afloop van de zogenoemde ‘detachering’, graag in dienst nemen. Mag dat zomaar?

PERSONEELSBELEID - 04.12.2020

Mag u zelf coronasneltesten uitvoeren?

Wanneer een medewerker gezondheidsklachten heeft, wilt u zo snel mogelijk weten of het een COVID-19-besmetting is. Kunt u niet gewoon een sneltest doen?

Cookiebeleid