2020 -
Augustus
CORONAMAATREGELEN - 31.08.2020
Kabinet verlengt coronasteun banen en economie tot en met 2021
De impact van het coronavirus op banen en economie houdt aan en de economische recessie is voorlopig niet voorbij. Daarom komt het kabinet met een steun- en herstelpakket voor ondernemers en werkenden, dat volgt op de twee eerdere noodpakketten. Het nieuwe pakket loopt tot in 2021 en is gestoeld op drie pijlers: steun, helpen aanpassen en investeren. Het kabinet verlengt vanaf 1 oktober 2020 diverse lopende steunmaatregelen. De voorwaarden daarvan worden aangepast, zodat ze meer zijn gericht op de langere termijn. Het kabinet neemt bovendien nieuwe maatregelen om bedrijven te stimuleren om meer te investeren in economische groei. Ook zet het kabinet extra middelen in om mensen via scholing en begeleiding te helpen bij het vinden van nieuw werk.
dossier - 31.08.2020
Ingediende stukken kwijt
Ingediende stukken en bewijsmiddelen worden, volgens de media, nogal eens - al dan niet opzettelijk - verdonkeremaand door de Belastingdienst. Hoe dat te voorkomen?
deelnemingsvrijstelling - 31.08.2020
Liquidatieverlies tussenhoudster niet aftrekbaar
De liquidatieverliesregeling is een uitzondering op de deelnemingsvrijstelling. Door deze uitzondering zijn in de wet allerlei antimisbruikbepalingen opgenomen om er maar voor te zorgen dat een gewoon niet-aftrekbaar verlies wordt getransformeerd naar een aftrekbaar liquidatieverlies.
aanmerkelijk belang - 31.08.2020
Earn-outregeling en prijscorrecties
Verkoopt een dga aandelen van zijn BV, dan wordt er soms een earn-outregeling afgesproken, waarbij de totale hoogte van de te ontvangen overdrachtsprijs nog niet vaststaat. De afwikkeling hiervan vindt plaats binnen box 2 (ab-regeling).
verdeling partners - 31.08.2020
Eigen woning, onzakelijke lening en partners
Partners kunnen per jaar voor bepaalde inkomensbestanddelen een eigen verdeling kiezen in de aangifte inkomstenbelasting. Maar wat te doen bij een correctie van een van deze inkomensbestanddelen?
vrijwilligersregeling - 31.08.2020
Giften en vrijwilligers, de spelregels op een rijtje
Onlangs gaf staatssecretaris Vijlbrief antwoord op de vraag van een bestuurslid of vrijwilligers die bijdragen aan een ANBI, de mogelijkheid hebben om de vergoeding voor hun gewerkte uren als gift af te trekken in de inkomstenbelasting, terwijl zij geen recht op deze vergoeding hebben.
belastingconstructies - 31.08.2020
Mandatory rules, leidraad gepubliceerd
Op 1 juli jl. is de Leidraad meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies gepubliceerd waarin aan de hand van voorbeelden de meldplicht onder de Richtlijn Mandatory Disclosure (EU) 2018/822 verder wordt verduidelijkt.
commissaris - 31.08.2020
Btw en commissiewerkzaamheden
Een commissaris is niet zonder meer btw-ondernemer, zo blijkt uit recente rechtspraak van onder meer de Hoge Raad. Maar welke gevolgen heeft dit voor de praktijk?
certificeren - 31.08.2020
Aanmerkelijk belang bij (door)certificering
De Hoge Raad bevestigt dat het bij (door)certificering slechts van belang is of het economische belang bij de onderliggende aandelen in dezelfde verhouding als voorheen bij de aandelen of de houders van de certificaten aangaat.
ubo-register - 31.08.2020
Inschrijving UBO-register van start
Het wetsvoorstel ter invoering van het UBO-register is op 23 juni 2020 aangenomen door de Eerste Kamer. De livegang van het openbare UBO-register staat gepland op 27 september 2020.
coöperatie - 31.08.2020
Coöperatie, loon of winst uit onderneming?
Een coöperatie is een bijzondere vorm binnen alle rechtsvormen. Verschillende leden kunnen samenwerken binnen deze rechtsvorm. Maar hoe worden de resultaten van deze coöperatie eigenlijk belast?
doorbelasten - 31.08.2020
Doorbelasten van kosten leidt niet altijd tot btw-aftrek
Het doorbelasten van kosten leidt er bij sommige ondernemers toe dat zij btw-belaste prestaties verrichten, zodat zij de btw op inkopen in aftrek kunnen brengen. Maar het doorbelasten van kosten leidt niet altijd tot btw-aftrek.
CORONAREGELING - 28.08.2020
Ontslag spreiden, geen NOW-boete
Er is veel te doen geweest over het vervallen van de ontslagboete in de NOW. Dit heeft op de valreep nog geleid tot een aanpassing in de regeling. Wat speelt er?
CAFETARIAREGELING - 28.08.2020
Brutoloon inleveren voor reiskosten, let dan op in 2020!
Stel, u geeft een lager bedrag voor kilometers voor woon-werkverkeer dan het fiscaal toegestane bedrag. U kunt dan afspreken dat uw werknemer een stukje brutoloon ruilt tegen de reiskostenvergoeding. Waar moet u dan op letten?
ONTSLAG OP STAANDE VOET - 28.08.2020
Ontslag op staande voet, diefstal en relatie met werk?
Een medewerker wordt tijdens diensttijd betrapt op diefstal. De diefstal heeft echter niet op de werkplek plaatsgevonden. U denkt direct aan ontslag op staande voet, maar twijfelt toch. In welke mate is een relatie met het werk vereist?
ZIEKTE EN ONTSLAG - 28.08.2020
Geen slapend, maar diepslapend dienstverband ...
Per 1 april 2020 is de Regeling compensatie transitievergoeding van kracht gegaan. Zo kunt u een slapend dienstverband na twee jaar ziekte betaalbaar beëindigen. Wat als een ontslagvergunning geweigerd is?
ONTSLAG - 28.08.2020
Aftrek op vergoeding bij ontslag verruimd
Op de transitievergoeding bij ontslag mogen werkgevers onder voorwaarden transitiekosten en inzetbaarheidskosten in mindering brengen. Per 1 juli 2020 zijn de mogelijkheden voor aftrek van de inzetbaarheidskosten verruimd. Waarmee?
ONTSLAG - 28.08.2020
Een verbetertraject aanbieden, formaliteit of niet?
Aan een ontslag wegens disfunctioneren zijn strikte voorwaarden verbonden. Een van deze voorwaarden is dat u een verbetertraject heeft aangeboden. Is dat aanbieden voldoende of komt er nog meer bij kijken?
BTW - 27.08.2020
Btw-teruggaaf bij kansloze vordering in faillissement
Als een afnemer uw factuur niet of niet volledig betaalt, kunt u de btw op deze factuur terugvragen bij de Belastingdienst. Waar moet u op letten als uw afnemer in een faillissement belandt? Wat besliste de rechter onlangs?
AUTO VAN DE ZAAK - 27.08.2020
Toch bijtelling door vakantiekilometers?
Stel, uw werknemer heeft zijn vliegvakantie geannuleerd en is met zijn auto van de zaak op vakantie gegaan. Het is dan raadzaam om nog eens naar de bijtelling te kijken.
FISCOTIP - 27.08.2020
Het familieloket, uitgekiend vermogen overhevelen
Als ouders komen te overlijden en een behoorlijk vermogen nalaten, krijgen hun kinderen vaak te maken met 20% erfbelasting. Deze belastingheffing kan worden gematigd door zogenoemde ‘generatie schenkingen’. Hoe werkt dat dan?
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 27.08.2020
Een jaar uitstel voor aanpak leningen aan dga
Het kabinet heeft de ‘Wet Excessief lenen bij eigen vennootschap’ ingediend bij de Tweede Kamer. Op basis hiervan kunt u geconfronteerd worden met directe belastingheffing als u bovenmatig geld leent van uw eigen BV. Hoe zit dat precies?
PRIVÉ - 27.08.2020
Echtscheiding, fiscale aftrek hypotheekrente veiligstellen
Een echtscheiding heeft grote gevolgen. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel en fiscaal. Zo kan de aftrek van hypotheekrente op de voormalige echtelijke woning bij een verkeerde aanpak in gevaar komen. Wat moet u doen om dit te voorkomen?
PACHT - 27.08.2020
Meeste pachtnormen per 1 juli 2020 gedaald
De nieuwe pachtnormen die per 1 juli 2020 zijn ingegaan, zijn meestal (fors) verlaagd. Hoe hoog zijn de dalingen en stijgingen ten opzichte van vorig jaar?
RECHT - 27.08.2020
“Handen af van de spaarrekening van de kinderen!”
Wie beheert de spaarrekening van een minderjarig kind? Mag daarvan geld worden opgenomen? Wie moet er toestemming verlenen? Wat staat er in de wet? Wat speelde hier recentelijk over bij de rechter? Wat is er beslist?
BOER EN BEDRIJF - 27.08.2020
Subsidie brongerichte verduurzaming pluimveehouderij
De investeringsmodule van de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv) is voor de pluimveehouderij opengesteld tot en met 31 augustus 2020. Waar moet u rekening mee houden?
BOER EN BEDRIJF - 27.08.2020
Fosfaatklassen en -normen
Heeft u grasland en/of bouwland in gebruik, dan heeft u zoals bekend te maken met de fosfaatklassen en andere normen. Wat is goed om nog eens te checken en om rekening mee te houden?
MESTWETGEVING - 27.08.2020
Bedrijfsoverdracht en mest, wat nu?
Gaat u binnenkort uw bedrijf overdragen, houd dan rekening met de gevolgen voor de verschillende ‘mestregelingen’. Welke regelingen zijn op uw bedrijf van toepassing? Welke acties moet u ondernemen?
CONTRACT EN VOORWAARDEN - 26.08.2020
Een relatiebeding met gaatjes?
Een tandartsenpraktijk sluit een samenwerkingsovereenkomst met een tandarts met daarin opgenomen een relatiebeding. Na het verbreken van de samenwerking blijkt het relatiebeding ineens niet van toepassing. Wat ging er fout?
TUCHTRECHT - 26.08.2020
Vertegenwoordiger patiënt heeft recht op inzage dossier
Zorgverleners krijgen steeds vaker te maken met een vertegenwoordiger die optreedt namens een patiënt. In de praktijk kan dat behoorlijk lastig zijn. Mag een vertegenwoordiger bijv. het medisch dossier inzien?
BTW-VRIJSTELLING - 26.08.2020
Diensten van podoloog vrijgesteld
Rechtbank Gelderland heeft in een recente uitspraak beslist dat (ook) de diensten van een niet in het BIG-register ingeschreven podoloog zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Hoe komt de rechtbank tot deze beslissing?
ONDERNEMING EN REGISTRATIE - 26.08.2020
Invoering UBO-register komt eraan, wat regelen?
Wat wordt er bedoeld met een UBO? Voor welke ondernemingen met welke rechtsvormen geldt de verplichte registratie? Wanneer wordt het register verplicht? Wat is de stand van zaken? Wat nu dus goed bewaken en regelen?
PERSONEEL - 26.08.2020
Brutoloon verruilen tegen reiskostenvergoeding?
Brutoloon inleveren om er een onbelaste reiskostenvergoeding voor terug te krijgen, oftewel: het cafetariasysteem. In verband met de coronaperikelen moet u wel waakzaam zijn. Waarom is dat en hoe doet u het wel goed?
HARDWARE - SMARTPHONE - 25.08.2020
Haal nog zo veel mogelijk uit uw oude smartphone
Misschien heeft u geen geld of geen zin om alweer het nieuwste model smartphone te kopen. Wat kunt u doen om uw bestaande smartphone zo goed mogelijk verder te gebruiken?
SOFTWARE - E-MAIL - 25.08.2020
Manieren om uw Outlook e-mails te ordenen
Als u Microsoft Outlook professioneel gebruikt, dan verwerkt u dagelijks ongetwijfeld heel wat e-mails. Hoe kunt u deze toestroom aan e-mails optimaal beheren?
SOFTWARE - PRINTEN - 25.08.2020
Draadloos printen doet u zo
Wanneer u in uw zaak of woning een wifinetwerk heeft, is het mogelijk om daar in een handomdraai printopdrachten op uit te voeren vanaf uw mobiele apparaten. Maar wat heeft u hier precies voor nodig?
VERVOER - VARIA - 25.08.2020
Alternatieven voor de leaseauto
Een leaseauto van de zaak is lang niet meer zo vanzelfsprekend. Waar vindt u informatie voor goede alternatieven om uw personeel mobiel te houden?
E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 25.08.2020
Kleine e-mailweetjes met grote impact
Met enkele eenvoudige trucjes voor uw e-mail kunt u uzelf en anderen soms tijd of moeite besparen. Probeert u deze maar even uit.
WEBDIENSTEN - VIDEO - 25.08.2020
Livestreaming via LinkedIn, hoe werkt het?
Sinds een tijd laat LinkedIn livestreaming toe. Daarmee houdt u uw volgers in realtime op de hoogte van uw bedrijfsevenementen. In tijden van social distancing biedt zo’n marketingtool heel wat voordelen.
SUBSIDIE - 24.08.2020
Subsidie voor ontwikkeladvies voor werknemers, werkzoekenden en zzp’ers
De Tijdelijke subsidieregeling NL leert door met inzet van ontwikkeladvies is er voor werkzoekenden, voor werknemers en voor zelfstandig ondernemers. De subsidie van € 700 per afgerond ontwikkeltraject wordt aangevraagd door een gecertificeerde coach. Deelnemers kunnen zich aanmelden vanaf 1 augustus tot uiterlijk 31 december 2020 (of eerder wanneer de subsidieplaatsen op zijn). Let op. Voor deze regeling is vooralsnog € 14 miljoen beschikbaar, dat komt overeen met 20.000 trajecten.
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 20.08.2020
Zo voorkomt u aansprakelijkheid in privé
Kunt u vanwege de coronacrisis uw belastingschulden niet betalen, dan kunt u uitstel van betaling aanvragen. Kunt u echter blijvend niet betalen, dan kunt u als dga soms ook in privé aansprakelijk gesteld worden. Hoe voorkomt u dit?
PERSONEEL - 20.08.2020
Hoe oud is uw maaltijdbezorger?
Per 1 juli 2020 is er een aanpassing geweest in de Arbeidstijdenwet. Dit betreft onder andere commerciële maaltijdbezorgers van jonger dan 16 jaar. Maar volgens de horeca-cao mogen 15-jarigen toch ook werken? Hoe zit dat?
PERSONEEL - 20.08.2020
Door coronaversoepeling meer studenten en scholieren?
Dit jaar zijn de fiscale regels voor studenten en scholieren versoepeld vanwege de coronacrisis. Wat betekent dit en gaat u nu ook meer studenten en scholieren inzetten? Zo ja, welke specifieke faciliteit geldt er dan nog meer?
BELASTINGDIENST - 18.08.2020
Toch kostenvergoeding BV eHerkenning
Als u als BV uw belastingaangifte wilt indienen, moet u gebruikmaken van eHerkenning. Vanwege de kosten komt er wel een compensatieregeling. Wat is wijsheid?
BTW - 18.08.2020
Factuur verrekenen met een cadeaubon, wat met de btw?
Een collega van u kwam met een vraag. Hij kreeg een cadeaubon die hij wilde gebruiken als betaling voor zakelijke aankopen. Hoe moet dat eigenlijk met de btw? Wij zochten het voor hem uit. Wat kunt u hiervan opsteken?
BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 18.08.2020
Meer tijd voor aflossen schulden dga bij BV, een update ...
Het wetsvoorstel om belasting te heffen over excessieve schulden van een dga bij zijn BV is nu met een jaar uitgesteld. Ook is het wetsvoorstel inhoudelijk aangepast. Wat betekent dit en hoe kunt u hier nu al het beste op inspelen?
FRANCHISING - 18.08.2020
Gebonden aan reclame-uiting door franchisegever?
De rechter moest zich onlangs buigen over de vraag hoe de gemiddelde consument de reclame van een franchisegever mag opvatten. Geldt deze reclame ook voor u als franchisenemer? Is de franchisegever verantwoordelijk? Hoe zit dat?
CORONAREGELING - 18.08.2020
Details bekend bij ontslag tijdens NOW 2.0
Minister Koolmees kwam met nadere details omtrent ontslag als dat in conflict raakt met de regels rondom de NOW 2.0. Dat deze er nog kwamen, was ook door het kabinet aangekondigd. Daarom een update. Wat moet u weten?
INTERNET - 18.08.2020
Google Mijn Bedrijf is gratis, gebruikt u het al?
Google Mijn Bedrijf is een gratis dienst van Google. Heeft u daar al een vermelding? Wat is Google Mijn Bedrijf en hoe kunt u een goede vermelding van uw onderneming krijgen?
BEDRIJFSHUUR - 18.08.2020
Corona, een onvoorziene omstandigheid?
De coronacrisis leidt tot een groot aantal discussies en vraagstukken. Zo moeten huurders die worden getroffen door een aanzienlijke uitval van hun omzet, wel de huur betalen. Is er reden om de huur te verlagen? Wat besliste de rechter onlangs?
FINANCIERING - 18.08.2020
Wat adviseert u een zzp’er die nu een huis wil kopen?
Kan een door de coronacrisis getroffen zzp’er nog wel een hypotheek krijgen? Stel, uw cliënt is een ondernemer die momenteel getroffen wordt door de coronacrisis. Hij is juist nu wel van plan om binnenkort een huis te kopen. Kan dat nog wel?
VERKOOP - 18.08.2020
Niet vergeten de volmachtgever te informeren
Uit een recente procedure blijkt dat als de eigenaar van een onroerende zaak voor de eigendomsoverdracht een volmacht heeft afgegeven, deze eigenaar toch een concept van de leveringsakte moet ontvangen. Wat leren we hiervan voor de praktijk?
IN DE KIJKER - 18.08.2020
Schadeloosstelling bij einde huur middenstandsbedrijfsruimte
Uw cliënt verhuurt een middenstandsbedrijfsruimte. Hij wil de huur opzeggen, omdat hij het verhuurde pand gaat slopen en een nieuw pand gaat bouwen. Hoe voorkomt u dat uw cliënt een hoge schadeloosstelling aan de huurder moet betalen?
SUBSIDIES - 18.08.2020
Termijn subsidie nieuwbouw verlengd
In verband met de coronacrisis is de uiterlijke installatietermijn voor de ISDE voor zonneboilers en warmtepompen verlengd tot 1 januari 2021. Hoe zit dat?
uw raadsman - 18.08.2020
Tarief van 2% voor woningen in verzorgingscomplex
Zoals bekend, bedraagt de overdrachtsbelasting voor de verkrijging van woningen niet 6 maar 2%. Hierover wordt de laatste tijd veel geprocedeerd. Onlangs ging het om woonappartementen in een verzorgingscomplex. Wat speelde er?
ERFDIENSTBAARHEDEN - 18.08.2020
“Die erfdienstbaarheid geldt niet tussen ons!”
In de leveringsakte van een woning met een stuk grond zijn meerdere erfdienstbaarheden opgenomen. Een van de erfdienstbaarheden houdt een parkeerverbod in op een strook grond. Maar kan elke omwonende hier een beroep op doen?
WONINGHUUR - 18.08.2020
Servicekosten, vergeet de jaarlijkse afrekening niet!
Verhuurders van woonruimte willen in de praktijk vaak ook kosten doorberekenen aan de huurder, denk bijv. aan de meubileringskosten en VvE-bijdragen. In hoeverre mag dat? Waar moet de verhuurder op letten?
BELASTINGEN - 18.08.2020
Wanneer is er sprake van een ‘woning’?
Een gemeente kan voor woningen onroerendezaakbelasting (OZB) heffen. Dat kan ook voor niet-woningen, maar hiervoor gelden er andere regels. Maar wanneer is er precies sprake van een woning? Wat besliste de rechter hier onlangs over?
verkoop - 18.08.2020
Wie mag er tekenen bij een tweetrapstestament?
Bij verkoop van een woning waarbij er sprake is van een vererving op grond van een zogenoemd ‘tweetrapstestament’ moet u goed opletten. Mag de langstlevende echtgenoot de woning dan wel alleen verkopen? Hoe zit dat?
HYPOTHEEK - 18.08.2020
Nationale Hypotheek Garantie als vangnet
Als een woningeigenaar door de coronacrisis zijn hypotheeklasten niet meer kan betalen, kan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een vangnet bieden. In dat kader zetten we de voor- en nadelen van de NHG nog eens voor u op een rij.
WET- EN REGELGEVING - 17.08.2020
Vernieuwde Wet Bibob in werking vanaf 1 augustus 2020
De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) is sinds 2003 van kracht en heeft als doel de integriteit van de overheid te beschermen. Ondernemers krijgen ermee te maken bij het starten van hun bedrijf en bij vergunningsaanvragen. De wijziging van de Wet Bibob die op 1 augustus 2020 in werking ging, versterkt de aanpak van ondermijning. De ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming) willen ermee voorkomen dat de overheid ongewild criminele activiteiten faciliteert. Op dezelfde datum trad ook een wijziging van het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens (BJG) in werking.
EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 10.08.2020
Een of meer namen voor uw website
Nu bedrijven zich door de coronacrisis meer op online activiteiten richten, is er een run op domeinnamen ontstaan. Hoe kiest en registreert u zo’n domeinnaam?
WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 10.08.2020
Facebook en LinkedIn afstemmen op uw website
Zowel op de Facebook- als op de LinkedInpagina van uw zaak kunt u doelgerichte advertentiecampagnes opzetten. Wist u dat u deze ook kunt afstemmen op het bezoekerspubliek van uw website?
SOFTWARE & WEBDIENSTEN - VIDEOVERGADEREN - 10.08.2020
Zie er op uw best uit tijdens een videogesprek
Tijdens een videogesprek wilt u natuurlijk, net als in een gewoon gesprek, professioneel en overtuigend overkomen. Waar moet u zoal op letten om er op uw best uit te zien?
E-MAIL - WEBMAIL - 10.08.2020
Extensies voor uw mailbox bij Gmail
De webmailapplicatie van Gmail kan hier en daar nog wel een boost gebruiken. Welke Chrome-extensies zijn ideaal om zwakke plekken aan te pakken?
SOFTWARE & WEBDIENSTEN - OFFICE - 10.08.2020
Gratis alternatieven voor Microsoft Office
Wilt u geen (professioneel) gebruik meer maken van Microsoft Office, maar zoekt u toch een gelijkaardig, allesomvattend officepakket? Wat zijn dan de gratis alternatieven?
- 10.08.2020
Fototools voor specifieke taken
De kwaliteit van smartphonecamera’s is zodanig goed geworden dat u de foto’s perfect kunt gebruiken voor professioneel gebruik (website, brochure, Instagrambedrijfsprofiel, etc.). Met deze webtools kunt u ze vooraf nog bewerken.