Ingediende stukken kwijt
Indienen Stel, de inspecteur vraagt om facturen die een aftrekpost kunnen onderbouwen. De eerste tip is natuurlijk: aangetekend versturen. Bewaar ook kopieën van de brieven inclusief bijlagen. Het klinkt vanzelfsprekend, maar gaat in de praktijk vaak fout. Het gebeurt regelmatig dat post spoorloos verdwijnt, daarom is het belangrijk dat u altijd kunt bewijzen dat stukken zijn ingediend als dat wordt betwijfeld. Neem na een paar dagen telefonisch contact op om na te vragen of alles is ontvangen. Gelukkig gaat communicatie met de fiscus steeds vaker per e-mail, dat is nog beter.
Bezwaar Als er bezwaar is gemaakt tegen een aanslag, bestaat er recht op inzage in het dossier. Maak gebruik van dat recht. Te vaak zien belastingplichtigen daarvan af, terwijl het een recht is van iedere burger. Wees niet bang dat hiermee de relatie met de Belastingdienst wordt geschaad omdat u wantrouwig overkomt, want dat is niet zo. De inspecteur mag de uitspraak op bezwaar alleen baseren op de stukken die in het dossier zitten. De adviseur kan een afspraak maken om het dossier in te zien. Vraag om een kopie van het gehele dossier. Daarin behoren de stukken en bewijsmiddelen te zitten die eerder zijn opgestuurd. Als dat niet zo is, meld dat dan aan de inspecteur. Als dat niet helpt, dien dan een klacht in. Leidt ook dat niet tot een oplossing, schakel dan de Nationale ombudsman in.
Beroep Stel, het geschil wordt een rechtszaak. Na het indienen van het beroepschrift moet de fiscus het dossier naar de rechtbank sturen. De rechter moet erop toezien dat de inspecteur alle stukken ook inderdaad overlegt. Als de fiscus dat nalaat, kan de bestuursrechter daaraan de gevolgen verbinden die hij juist acht. Hij kan de bewijslast anders verdelen. Het kan zelfs zo ver gaan dat de rechtbank het beroep gegrond verklaart, omdat de Belastingdienst informatie achterhoudt.
bz-advies
Ingediende stukken en bewijsmiddelen raken soms zoek. Verstuur belangrijke stukken daarom aangetekend en vraag in de bezwaarfase om inzage in het dossier, om zo te controleren of daarin niets ontbreekt.