MESTWETGEVING - 27.08.2020

Bedrijfsoverdracht en mest, wat nu?

Gaat u binnenkort uw bedrijf overdragen, houd dan rekening met de gevolgen voor de verschillende ‘mestregelingen’. Welke regelingen zijn op uw bedrijf van toepassing? Welke acties moet u ondernemen?

Wanneer is er een bedrijfsoverdracht?

Zodra uw bedrijf wordt overgedragen naar een ander KvK-nummer is er volgens RVO.nl sprake van een bedrijfsoverdracht. Dit speelt ook als u bijv. van een eenmanszaak naar een maatschap gaat.

Voorbeelden bedrijfsoverdracht

Er zijn verschillende soorten bedrijfsoverdrachten. Vaak geldt bij een bedrijfsoverdracht dat het oorspronkelijke bedrijf volledig wordt gestaakt, hobbymatige activiteiten blijven echter toegestaan.

  • Volledige bedrijfsoverdracht: u draagt het bedrijf volledig over aan een of meerdere andere (nieuwe) ondernemingen.
  • Samenvoeging: u voegt twee of meerdere bedrijven samen tot één nieuw bedrijf.
  • Splitsing: u draagt het bedrijf over naar twee of meerdere nieuwe en/of bestaande bedrijven.
  • Afsplitsing: u splitst een gedeelte van het bedrijf af. Alleen bij deze overdracht blijft het oorspronkelijke bedrijf bestaan.

Bedrijfsoverdracht en mestregelingen

Draagt u het bedrijf feitelijk per 1 januari over, dan heeft de overdracht geen invloed op jaarafhankelijke regelingen, zoals de gebruiksnormenberekening. Is de overdracht gedurende het kalenderjaar, dan kan maar één partij gebruikmaken van de stikstof- en fosfaatgebruiksruimte op de grond. Leidend hiervoor is de grond die op 15 mei in gebruik is. Door gebruik te maken van een gezamenlijke berekening, kunnen beide partijen samen aan betreffende regeling(en) voldoen.

Gezamenlijke gebruiksnormenberekening. Stel, u draagt het bedrijf na 15 mei over, dan heeft de overnemer geen grond/plaatsingsruimte. Echter mag u, door middel van een gezamenlijke berekening, aantonen dat beide partijen samen voldoen aan de gebruiksnormen. U mag deze berekening alleen maken wanneer u de onderliggende afspraken heeft vastgelegd.

Derogatie. Derogatie kan alleen bij een volledige bedrijfsoverdracht worden overgedragen. Bij alle andere vormen van overdracht zult u zelf, voor het nieuwe bedrijf, tijdig derogatie moeten aanvragen.

Mestvoorraad. U mag alleen bij een volledige bedrijfsoverdracht de mestvoorraad zonder wegen en bemonsteren overdragen. Bij alle andere overdrachten moet u de voorraad in principe altijd gewogen en bemonsterd overnemen.

BEX-berekening. In de Handreiking bedrijfsspecifieke excretie melkvee (BEX) zijn geen voorwaarden opgenomen omtrent een bedrijfsoverdracht. U bent zelf verantwoordelijk voor de onderbouwing van uw berekening. Kunt u bijv. moeilijk aantonen welke voeders en voorraden zijn overgedragen, dan is de toepassing van BEX onverstandig.

Mestverwerkingsplicht. Moet u mest verwerken, dan mag u dit, net als bij de gebruiksnormenberekening, op basis van vastgelegde afspraken ook gezamenlijk invullen.

Grondgebondenheid. Heeft u een melkveebedrijf, dan moet uw bedrijf voldoende grondgebonden zijn. Voor deze bepaling zijn een aantal referenties uit het verleden nodig (2014 en voorgaand jaar). Beide referenties gaan niet mee over naar het nieuwe bedrijf. Ook zonder deze referentie kan een nieuw bedrijf vaak aan de ‘grondgebondenheid’ voldoen.

In overdrachtsjaar geen fosfaatruimte? Draagt u uw bedrijf over voor 15 mei, dan heeft u in het jaar van overdracht geen fosfaatruimte en kunt u waarschijnlijk niet voldoen aan de ‘grondgebondenheid’. In deze situatie mag u een deel van de fosfaatruimte overnemen van het nieuwe bedrijf. Uw moet uw afspraken wel goed vastleggen in uw administratie.

Fosfaat- en dierrechten. Heeft u varkens, pluimvee en/of melkvee, dan wordt bij een overdracht de beschikbaarheid van de rechten ‘naar rato’ verdeeld. U kunt bij RVO.nl, bij het melden van de overdracht, een verzoek doen om deze verdeling aan te passen.

Veel overige zaken opnieuw melden

De meeste referenties komen te vervallen of kunnen beperkt worden overgedragen, zoals de melkveefosfaatreferentie. Aanmeldingen voor de pilots Mineralenconcentraat, Mest water verdund uitrijden, de Vrijstelling zoogkoeienhouderij, etc. moeten tijdig opnieuw worden ingediend.

Krijgt u te maken met een bedrijfsoverdracht, zorg dan dat u, indien van toepassing gezamenlijk, blijft voldoen aan de verschillende regelingen. Onderneem daarnaast tijdig actie om u aan te melden voor diverse regelingen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01