Aftrek op vergoeding bij ontslag verruimd
Reeds eerder aangekondigde wijziging
Op 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking getreden. Minister Koolmees voerde per 1 juli 2020 via een apart besluit nog een al eerder aangekondigde wijziging door voor de transitievergoeding: de aftrek van de inzetbaarheidskosten wordt verruimd.
Inzetbaarheidskosten. Inzetbaarheidskosten zijn kosten die al eerder tijdens het dienstverband gemaakt zijn om de inzetbaarheid van de werknemer buiten de organisatie van de werkgever te bevorderen. Let op 1. Als u kosten wilt aftrekken, dan moet het gaan om kosten die gemaakt zijn in een periode van maximaal vijf jaar voor het einde van het contract. Tip 1. In de bijlagen treft u de toegelichte voorwaarden voor de aftrek van zowel transitie- als inzetbaarheidskosten aan. Tip 2. Ook aftrekbaar zijn kosten die u maakt voor activiteiten die de inzetbaarheid van de werknemer voor een andere functie buiten de eigen organisatie vergroten. Let op 2. (Scholings)kosten in kader van mogelijke re-integratie of de eigen functie mogen niet worden afgetrokken.
De voorwaarden voor de aftrek van inzetbaarheidskosten op de transitievergoeding vindt u op http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 25.18.04).
Uitbreiding per 1 juli 2020
Per 1 juli 2020 kunt u ook kosten gericht op een bredere inzetbaarheid van de werknemer binnen de eigen organisatie op de transitievergoeding in mindering brengen. Het gaat dan om de kosten voor activiteiten gericht op een andere functie in de eigen onderneming. Dit zal doorgaans zien op scholingskosten.
Opleiding. Een voorbeeld is wanneer u de opleiding van een werknemer betaalt, zodat deze kan doorstromen naar een hogere functie. Eindigt de arbeidsovereenkomst van de werknemer, ook als is deze inmiddels doorgestroomd en vervult hij de hogere functie, dan kunt u deze opleidingskosten aftrekken van de transitievergoeding. Tip. Onder inzetbaarheidskosten vallen ook kosten van duale opleidingen (de beroepsbegeleidende leerweg). Onder deze kosten wordt verstaan: alle kosten die u daarvoor maakt tijdens de gehele periode waarin een medewerker de opleiding volgt (bijv. begeleidingskosten). In dit geval mag u de kosten van de opleiding in mindering brengen als er sprake is van een contract dat uitsluitend is aangegaan om deze opleiding te kunnen volgen. U mag de kosten alleen in aftrek brengen op het deel van de transitievergoeding dat is opgebouwd in de periode waarin de medewerker de opleiding volgde. Let op. Als het contract na afronding van de duale opleiding aansluitend of binnen uiterlijk zes maanden wordt voortgezet, kunnen de kosten niet in mindering worden gebracht. Deze kosten voor inzetbaarheid hoeven niet in een periode van maximaal vijf jaar voor het einde van het contract gemaakt te zijn.
Wat kunt u hier concreet mee?
Deze recente wetswijziging maakt het aantrekkelijker om werknemers scholing aan te bieden. Uitgangspunt is dat door de scholing de werknemer makkelijker een nieuwe baan kan vinden. Vanwege de uitbraak van de coronacrisis is dit nog belangrijker geworden. In de recent ingevoerde wetsmaatregelen voor behoud van de werkgelegenheid heeft de regering een inspanningsplicht opgenomen om werknemers te stimuleren deel te nemen aan scholing. Deze scholingskosten kunt u ook in mindering brengen op de transitievergoeding.