Zie er op uw best uit tijdens een videogesprek
Houd uw gezicht helder in beeld
Als u er goed wilt uitzien, is vooral de lichtinval van groot belang. Vermijd dat u een raam of een andere lichtbron in uw rug heeft, want dan wordt uw gezicht te donker. Zijlicht of licht van bovenaf geeft rare schaduwen en maakt de lijnen op uw gezicht scherper. De beste lichtinval krijgt u als u met uw gezicht naar een helder venster gericht zit. Als daar niet voldoende licht door naar binnenkomt, omdat het bijv. bewolkt is, kunt u eventueel een staande lamp plaatsen tussen uw laptop en het venster in.
Neem op vanuit de juiste hoek
Waarschijnlijk maakt u gebruik van de ingebouwde videocamera van uw laptop. Als u geen laptophouder gebruikt en uw laptop gewoon op uw bureau staat, dan zal deze camera naar boven gericht zijn om uw gezicht te tonen. Dat heeft als gevolg dat uw gezicht van onderen gefilmd wordt, zodat iedereen ‘in uw neusgaten kijkt’. Tip. Zet uw laptop even op een kartonnen doos of een stapel boeken. U ziet er het meest natuurlijk uit als de camera op dezelfde hoogte zit als uw ogen.
Kijk uw gesprekspartners in de ogen
Een goed oogcontact is belangrijk om betrouwbaar over te komen bij uw gesprekspartners. Let op! Als u naar iemands ogen op het beeldscherm kijkt, dan kijkt u in werkelijkheid naar beneden (omdat de camera bovenaan het scherm zit). U moet dus rechtstreeks naar de lens van de videocamera kijken. Dat is niet gemakkelijk vol te houden, zeker als u de neiging heeft om naar het videobeeldje van uzelf te kijken. Maak dat beeldje zo klein mogelijk. Ga ook niet te dicht bij het scherm zitten of te ver weg. Ongeveer een armlengte afstand is ideaal, dan wordt uw gezicht niet vervormd en kunt u nog gemakkelijk bij uw toetsenbord.
Vermijd alle afleiding achter u
Zorg dat uw gesprekspartners niet afgeleid worden door wat er achter u zichtbaar is. U wilt bijv. niet dat iedereen vooral gefocust is op wat er zoal in die boekenkast achter u staat. Kies het liefst voor een egale witte muur als achtergrond. U kan ook uw achtergrond vervangen door een foto (zowel Zoom als Teams laten dat toe), maar zorg er dan wel voor dat zo’n virtuele achtergrond niet te druk is ( https://unsplash.com/collections/1887152/zoom-backgrounds ).
Houd uw houding in de gaten
Als het videogesprek wat langer duurt, krijgt u misschien de neiging om wat onderuit te zakken. Blijf mooi rechtop zitten, dan geeft u een betere indruk en blijft u zelf ook wakkerder. Vergeet niet dat u (mogelijk verkleind) in beeld blijft bij uw gesprekspartners, dus pruts niet aan uw gezicht.
Let op de bandbreedte
Een videogesprek vereist een stabiele, voldoende snelle internetconnectie. Voor een groepsgesprek heeft u voor hogeresolutiebeelden een up- en downloadsnelheid nodig van 3 Mbit per seconde. Tip. Test of u dat haalt met https://www.speedtest.net Ligt uw snelheid lager, dan zal uw software wel automatisch de beeldkwaliteit aanpassen, maar u zal er niet echt scherp meer uitzien. Zorg er dan voor dat uw laptop aan een netwerkkabel hangt en vraag uw huisgenoten om even niet te internetten.