De kern van het Pensioenakkoord 2022
Akkoord. De sociale partners (werkgevers en werknemersorganisaties) zijn akkoord met het Pensioenakkoord 2022. Minister Koolmees heeft nu ook voor het Pensioenakkoord voldoende draagvlak bij de Tweede Kamer (Kamerbrief Uitwerking Pensioenakkoord) . In de periode tot 2026 gaat het pensioenstelsel wijzigen. Wat zijn de belangrijkste zaken waarmee u rekening moet houden?
Persoonlijk pensioensparen. De kern van het nieuwe pensioensysteem wordt ‘persoonlijk’ pensioensparen. Hierdoor kunnen er dus meer persoonlijke keuzes gemaakt worden. Dit geldt voor de opbouw van het pensioen en ook voor de pensioenuitkeringsfase. 10% van de pensioenpremie wordt in een solidariteitsreserve gestort en er moeten nog kortingen worden doorgevoerd. Eind van het wijzigingsverhaal van het pensioenstelsel is dat dan iedereen zijn eigen ‘pensioenpot’ heeft. Ook in het nieuwe pensioenstelsel geeft het pensioen een levenslange uitkering. Deze gaat alleen over op de partner (en vererft dus niet).
Ingangsdatum AOW. Het Pensioenakkoord zorgt ook voor de temporisering van de AOW (momenteel in 2025 op 67 jaar). De gewijzigde verhoging van de pensioenleeftijden zal betekenen dat pas in 2040 de pensioenleeftijd van werknemers van 68 naar 69 jaar gaat. De AOW-leeftijd zal pas rond 2030 hoger worden dan 67 jaar.
Wat verder? Verder regelt het Pensioenakkoord ook extra ruimte voor verlofsparen. De boete op de regeling voor vervroegde uittreding (RVU) vervalt. Belangrijk om te weten is dat dit al per 2021 ingaat. Er gaat verder onderzocht worden hoe pensioengeld voor de aflossing van de hypotheek en/of aankoop van de eigen woning aangewend kan worden.