2020 -
Juli
RECHT EN INTERNET - 14.07.2020
Nu meer bescherming bij digitaal zakendoen ondernemers
Ondernemers hebben vanaf 12 juli 2020 meer zekerheid wanneer zij zakendoen met digitale platforms, zoals reserverings- en vergelijkingswebsites, online marktplaatsen en appstores. Vanaf de genoemde datum is namelijk de EU-verordening ‘Platform-to-Business’ (P2B) in werking die bijv. regels over geschillenbeslechting, transparantie over algemene voorwaarden en de volgorde van zoekresultaten vastlegt.
TESTAMENT - 09.07.2020
Vertrouwelijkheid testament door notaris gegarandeerd?
Wie kan welke informatie opvragen over een testament? Geldt dat ook voor oude testamenten die zijn herroepen? Wat wordt er bedoeld met de geheimhoudingsplicht van de notaris? Wat staat er in de wet en wat zegt de rechter?
INKOMSTENBELASTING - 06.07.2020
Verhuurinkomsten toch belast?
Duizenden Nederlanders verhuren jaarlijks hun woning of een deel ervan. De vraag is of deze inkomsten belast zijn en zo ja, hoe? De adviseur van de Hoge Raad heeft hierover advies uitgebracht. Hoe luidt dat en wat kunt u ermee?
ARBEIDSRELATIES - 06.07.2020
Inhuren van een zzp’er, waar moet u op letten?
Al een aantal jaren zijn de regels over het inhuren van zzp’ers onduidelijk. De eerdere voorstellen tot de invoering van een vast minimumtarief en een zelfstandigenverklaring zijn onlangs ingetrokken. Wat is de huidige stand van zaken?
PERSONEEL - 06.07.2020
Werken met vakantiekrachten
Als u in de vakantieperiode studenten of scholieren inschakelt, kunt u gebruikmaken van een speciale fiscale regeling. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?
AUTO - 06.07.2020
Auto op de zaak of privé, een lastige keuze
De auto is voor veel ondernemers een belangrijke zaak. Niet alleen wilt u zich representatief vervoeren, ook is het van belang wat fiscaal de meest gunstige aanpak is. De auto op de zaak en dan maar de bijtelling slikken of toch beter privé?
UITSTEL VAN BETALING - 06.07.2020
Wat als de geldigheid van uitstel van betaling afloopt?
Rondom uitstel van betaling, corona en de belastingaangiften duizelt het u ongetwijfeld met al die datums, deadlines en voorwaarden. Wat moet u weten om de zaken fiscaal in orde en overzichtelijk te houden? Wat zijn de komende deadlines?
SCHENKEN - 02.07.2020
Schenking achteraf gebruiken voor eigen woning?
Als iemand u geld schenkt ten behoeve van een eigen woning, is deze gift onder voorwaarden vrijgesteld van schenkbelasting. Kunt u de schenking hiervoor ook achteraf gebruiken en toch profiteren van de vrijstelling?
CONTROLE - 02.07.2020
Vrijspraak (geen celstraf), maar aanslag van de fiscus!
Het gebeurt, een strafzaak eindigt in een vrijspraak, maar vervolgens gaat het dossier naar de fiscus. Deze legt een enorme belastingaanslag op! Kan dat zomaar? Het antwoord luidt: meestal wel. Wat is er nu beslist?
RECHT VAN DE BOUW - 02.07.2020
Wat gaat er voor, informatieplicht of onderzoeksplicht?
Robert geeft opdracht tot het aanbrengen van een vaste drukwand bij een loods. Vlak na oplevering en ingebruikname van de loods ontstaat er op de voorgevel een bolling en stort de gevel en een deel van het dak in. Wie is er aansprakelijk?
HET OVERKWAM UW COLLEGA - 02.07.2020
Niet aansprakelijk voor vertraging nutsvoorzieningen
Wie moet er zorgen voor het aanleggen en aansluiten van de nutsvoorzieningen? Wat als de bouw daardoor wordt vertraagd? Wie is er dan aansprakelijk? Wat heeft de rechter nu hierover beslist?
PERSONEEL - 02.07.2020
‘Posted workers’, wat regelen en bewaken?
Voor werknemers uit de landen van de EER en Zwitserland geldt een vrij verkeer. Deze groep kan zonder vergunning in Nederland komen werken. Wat geldt er nu voor ‘posted workers’? Wat is goed om te weten en te regelen?
RECHT - 02.07.2020
Geen overmacht of onvoorziene omstandigheden?
Wanneer is er (geen) sprake van overmacht? Wat kan de rechter doen in geval van onvoorziene omstandigheden? Bij welke contractspartij ligt het risico? Wat staat er in de wet? Wat speelde er door de coronacrisis? Wat heeft de rechter nu beslist?
CORONA-UPDATE - 02.07.2020
Details NOW 2.0 bekend, een update ...
Het kabinet kwam onlangs met details rondom de uitwerking van de aangepaste NOW, ook wel bekend onder de NOW 2.0. Om het overzichtelijk te houden zetten wij de zaken nog eens voor u op een rijtje. Wat is er nieuw?
AANDELENFUSIE - 01.07.2020
Zakelijke overwegingen bij een aandelenfusie
Er kunnen zich allerlei factoren voordoen, waardoor het wenselijk kan zijn om de structuur van een onderneming te wijzigen. Een van de mogelijkheden voor het wijzigen van de ondernemingsstructuur is het doen van een aandelenfusie.
THUISWERKEN - 01.07.2020
Thuiswerkende grenswerkers, hoe zit het nu precies?
Door het coronavirus moeten veel werknemers thuiswerken. Dat geldt ook in het geval van grensoverschrijdend werken. Wat zijn de gevolgen voor werknemers bij grensoverschrijdend werken ten aanzien van Duitsland en België?
E-COMMERCE - 01.07.2020
Uitstel btw-regels e-commerce
De Europese Commissie heeft voorgesteld om de invoering van de gewijzigde btw-regels betreffende e-commerce in verband met de coronacrisis uit te stellen van 1 januari 2021 naar 1 juli 2021.
BEDRIJFSOPVOLGING - 01.07.2020
Bezitseis BOR ziet niet op uitbreiding onderneming
De bezitseis voorkomt dat belastingplichtigen op oneigenlijke wijze gebruik kunnen maken van de BOR. Volgens de Hoge Raad geldt de bezitseis, behoudens één uitzondering, niet bij uitbreiding van de onderneming door overname.
ECHTSCHEIDING - 01.07.2020
Echtscheiding en aanmerkelijk belang
Inmiddels weet u het wel, een echtscheiding heeft ook veel fiscale gevolgen. Aan de hand van een recente uitspraak van het hof dit keer aandacht voor aanmerkelijk belang bij echtscheiding.
VERBOUWING - 01.07.2020
Ingrijpende verbouwing leidt niet altijd tot btw
De levering van een pand dat zo ingrijpend is verbouwd dat er nieuwbouw is ontstaan, is belast met btw als de levering plaatsvindt voor de eerste ingebruikname van het pand of binnen twee jaar na de eerste ingebruikname.