WET- EN REGELGEVING - 09.12.2020

Neem uw franchiseovereenkomst eens onder de loep

Per 1 januari 2021 gaat de ‘Wet franchise’ in, waardoor de positie van de franchisenemer wordt versterkt. Wij leggen u uit wat er voor u als franchisenemer verandert en wat er schriftelijk vastgelegd moet worden. Wat kunt u daarmee?

Nieuwe regels. Voor franchiseovereenkomsten geldt er nu nog geen specifieke wetgeving. Vanaf 1 januari 2021 moeten franchisegevers en -nemers voldoen aan de ‘Wet franchise’. De nieuwe regels moeten de samenwerking tussen franchisegever en -nemer evenwichtiger en transparanter maken. Er komen duidelijke regels voor het wijzigen en beëindigen van een franchiseovereenkomst. Let op.  Er mag niet van de wettelijke regels worden afgeweken in het nadeel van de franchisenemer.

Bestaande contracten. De nieuwe regels worden ook direct van toepassing op reeds bestaande franchiseovereenkomsten. Voor sommige bepalingen geldt er een overgangsperiode van twee jaar.

Voor meer informatie over franchising ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 27, nr. 9.

Wat verandert er?

Recht op bepaalde informatie. Voordat u een overeenkomst sluit, heeft u als franchisenemer recht op bepaalde informatie. Het gaat dan onder andere om de mate waarin de franchisegever met u in concurrentie kan treden, in hoeverre de franchisegever kennis kan nemen van omzetgerelateerde gegevens en informatie over historische financiële vestigingsplaatsgegevens van de franchisegever (voor zover redelijkerwijs beschikbaar).

Te volgen route. In de nieuwe wet is een dwingende route opgenomen:

  • de franchisegever verstrekt vooraf alle relevante informatie aan de franchisenemer;
  • er geldt een vierwekentermijn voor beraad;
  • pas daarna volgt het moment van het sluiten van de franchiseovereenkomst.

Gedurende termijn van beraad. Gedurende de termijn van beraad mag de concept franchiseovereenkomst niet worden gewijzigd ten nadele van de franchisenemer. Ook mogen er in die vier weken, voorafgaand aan de beoogde ondertekening van de overeenkomst, onder meer geen investeringen of andere betalingen met het oog op de aanstaande franchiserelatie van de franchisenemer worden gevraagd.

Verschillen oud en nieuw

Vergoeding opgebouwde goodwill.  Franchisecontracten moeten voorzien in een opbouw van de vergoeding voor de opgebouwde goodwill, voor zover die in redelijkheid aan de franchisenemer is toe te rekenen.

Non-concurrentiebedingen. Non-concurrentiebedingen worden beperkt tot:

  • hetgeen noodzakelijk is voor bescherming van de knowhow;
  • concurrerende goederen of diensten;
  • een periode van een jaar na afloop van de franchiseovereenkomst; en
  • het geografische gebied waarbinnen de franchisenemer de formule mocht exploiteren.

Wijziging beleid franchisegever. Bij wijzigingen in het beleid van de franchisegever moet er overleg plaatsvinden, waarna de franchisenemer zijn instemming kan geven. Aan de hand van vooraf vastgestelde drempelwaarden kan er worden bepaald of er instemming van de franchisenemer(s) is vereist.

Overgangsperiode. De drie genoemde verschillen gaan op grond van overgangsrecht voor bestaande contracten pas na twee jaar gelden.

Zorg dat u van de nieuwe wettelijke mogelijkheden gebruikmaakt, vooral in de fase voorafgaand aan het sluiten van het contract. Heeft u al een franchiseovereenkomst, zorg dan dat er in de komende twee jaar ook afspraken zijn gemaakt over non-concurrentie, goodwill en instemming. Leg uw rechten en plichten goed vast.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01