Vervroegd uittreden, wat per 2021 regelen?
Nu met 52% fiscale boete. De wetgever heeft vervroegd uittreden voor werknemers de afgelopen jaren moeilijker gemaakt. Eerder stoppen mocht wel, maar moest dan financieel volledig zelf geregeld worden. Wanneer men (tot en met 2020) als werkgever een vergoeding wil betalen voor vervroegd uittreden, geldt dat de werkgever over deze vergoeding een boete van 52% dient te betalen aan de Belastingdienst.
Per 1 januari 2021 gaat dit veranderen. Een werkgever mag per 2021 zonder boete een vergoeding geven voor een regeling die voorziet in een uitkering van maximaal € 1.767 bruto per maand, gedurende maximaal drie jaar. Deze nieuwe wettelijke regeling loopt tot 31.12.2025 (art. 39j Wet LB 1964) .
Financieel plannen als er meer nodig is. Mocht er meer nodig zijn om te kunnen stoppen met werken en om nog steeds rond te kunnen komen, dan kan de werknemer de vergoeding verder aanvullen met pensioen of eigen (spaar)middelen. Een werkgever mag een hogere vergoeding betalen. Over het meerdere geldt wel de boete van 52%. Let op. Dit mag per 2021 fiscaal bekeken, maar dit is geen automatisch recht. Check dus of hierover afspraken in de betreffende cao van uw cliënt worden gemaakt. Individuele afspraken maken, is ook een (onderhandelings)mogelijkheid. Leg dit goed schriftelijk vast en bewaak de maximumbedragen.