BEDRIJFSOPVOLGING - 08.11.2024

Bedrijfsopvolgingsregeling wordt flink gewijzigd

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) maakt het mogelijk om een onderneming te schenken of te laten vererven met een flinke belastingkorting. De BOR ligt echter flink onder vuur en wordt op diverse punten aangepast. Wat staat er op stapel?

Aanpassingen. De BOR en de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting voor schenking van aanmerkelijkbelangaandelen (DSR ab) is en zal op diverse punten worden gewijzigd. Zonder al te veel in detail te treden, moet u er rekening mee houden dat onder andere de volgende punten worden aangepast:

  • beperking van de BOR en de DSR ab tot gewone aandelen met een minimaal belang van 5%;
  • versoepeling bezits- en voortzettingseis in de BOR;
  • tegengaan onbedoeld gebruik BOR via rollatorinvesteringen en dubbel-BOR;
  • vanaf 2025 mag er geen rekening meer worden gehouden met standaard 5% beleggingsvermogen. Ook daalt de vrijstelling boven € 1,5 miljoen naar 75%.

Gewone aandelen

Vanaf 2026 staan de BOR en de DSR ab alleen nog open voor reguliere aandelen die minimaal 5% van het geplaatste kapitaal vertegenwoordigen, waarbij niet van belang is of deze aandelen stemrecht geven.

Preferente aandelen. Vanaf 2026 is de BOR alleen van toepassing op preferente aandelen als deze een omzetting vormen van gewone aandelen met een belang van ten minste 5% van het totale geplaatste kapitaal. Deze voorwaarde geldt ook voor indirect gehouden preferente aandelen.

Versoepeling

Voortzettingseis. Positief nieuws is dat zowel de bezits- als de voortzettingstermijn zal worden versoepeld. De voortzettingstermijn wordt al per 1 januari 2025 drie jaar in plaats van vijf jaar. Deze voortzettingstermijn van drie jaar gaat gelden voor verkrijgingen die zich voordoen vanaf 1 januari 2025. Daarnaast worden herstructureringen binnen de voortzettingstermijn vanaf 1 januari 2026 makkelijker door bepaalde situaties niet als een schending van de voortzettingstermijn aan te merken.

Bezitseis. De bezitstermijn bedraagt minimaal een jaar bij overlijden en minimaal vijf jaar bij schenken. Vanaf 1 januari 2026 worden herstructureringen tijdens de bezitstermijn wel vereenvoudigd. Verandering van structuur of rechtsvorm betekent vanaf 2026 namelijk dat de bezitstermijn blijft doorlopen.

Onbedoeld gebruik tegengaan

De voorgenomen wijzigingen hebben ook als doel om diverse slimme constructies aan te pakken. Denk hierbij aan zogenaamde ‘rollatorinvesteringen’ en het dubbel gebruikmaken van de BOR.

Langere termijn. Rollatorinvesteringen bestaan uit de aankoop van een bedrijf door een ouder persoon voor een groot bedrag met als doel besparing van de erfbelasting bij overlijden of schenkbelasting bij schenking. Het kabinet vindt dit ongewenst. Daarom wordt de bezitstermijn bij overlijden (een jaar) en bij schenken (vijf jaar) met ingang van 1 januari 2026 verlengd:

  • voor erflaters die de AOW-gerechtigde leeftijd plus drie jaar hebben bereikt; en
  • voor schenkers die de AOW-gerechtigde leeftijd plus zeven jaar hebben bereikt.

Heen en weer. Een voorbeeld van dubbel-BOR is schenken van het bedrijf aan kinderen, het weer terugkopen en vervolgens via de BOR weer schenken. Om deze en andere varianten tegen te gaan, stelt het kabinet een antimisbruikbepaling voor in alle situaties waarin iemand een onderneming verkoopt en later weer met toepassing van de BOR erft of geschonken krijgt.

De wijzigingen in de BOR zijn complex en talrijk. Ze kennen verschillende ingangsdata. Het is dan ook zeer afhankelijk van uw concrete situatie of u beter uw bedrijfsopvolging kunt vervroegen of uitstellen. Neem contact op met uw adviseur hierover.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01