Nadeel door nieuw omgevingsplan: vraag compensatie aan!
Bestemmingsplan naar omgevingsplan
Op 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet ingegaan. Dit heeft belangrijke gevolgen voor bestaande bestemmingsplannen. Het is daarom ook voor u van belang om stil te staan bij de belangrijkste gevolgen en wat u eventueel nu al kunt of moet doen. Het omgevingsplan vervangt uiteindelijk alle bestemmingsplannen, maar dat gebeurt niet ineens. In het omgevingsplan komen verschillende regels bij elkaar, zoals regels uit de bestemmingsplannen, de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en andere besluiten. Uw gemeente heeft tot 2032 de tijd om de regels over te zetten naar het omgevingsplan. Let op. Tot deze tijd zijn mogelijk niet alle regels zichtbaar in het Omgevingsloket.
Zienswijze indienen zinvol? Bij het aanpassen van een omgevingsplan wordt eerst een ontwerpbesluit gemaakt. In het ontwerpbesluit staat hoe de gemeente het omgevingsplan wil aanpassen. U kunt dit ontwerpbesluit inzien. Tip. Als u het niet een bent met de plannen, kunt u reageren op het besluit door een zienswijze in te dienen. Met deze zienswijze laat u weten waarmee u het oneens bent en waarom. Let op. U kunt later geen bezwaar maken. Als u iets wilt inbrengen, moet dat via een zienswijze. Bij het maken van het definitieve besluit moet de gemeente reageren op de zienswijze. Zij moeten uitleggen waarom ze het wel of niet overnemen.
Geen bezwaar bij uitgebreide procedure. De aanpassing van een omgevingsplan gaat via een zogenoemde ‘uitgebreide procedure’. U kunt alleen in de ontwerpfase uw bezwaar doorgeven met een zienswijze. U kunt dus geen bezwaar maken als het ontwerpbesluit overgenomen is door de gemeente.
Bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u wel in beroep gaan bij de bestuursrechter. Dit doet u bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS). Hoger beroep kan niet, dus na de uitspraak van de ABRvS is het besluit en daarmee het omgevingsplan definitief.
Om voorlopige voorziening verzoeken
In beroep gaan betekent niet dat daarmee ook de werkzaamheden worden stilgelegd. Wat er in deze tijd gebeurt, kan definitieve gevolgen hebben. Tip. Het kan daarom verstandig zijn om bij de rechter te vragen om een voorlopige voorziening. Dit is een maatregel die tijdelijk het besluit van de gemeente tegenhoudt.
Waar zorgt dit voor? Deze maatregel voorkomt dat er een situatie ontstaat die moeilijk terug te draaien is, zoals de aanleg van een weg waar u tegen bent. De rechter bepaalt of er goede redenen zijn voor een voorlopige voorziening.
Nadeelcompensatie aanvragen
Zorgt het besluit voor ernstige schade aan uw bedrijf, dan kunt u in sommige gevallen nadeelcompensatie krijgen als u schade heeft door rechtmatig overheidsoptreden. Denk bijv. aan een langdurige wegopbreking, waardoor u klanten misloopt of wanneer uw bedrijfspand minder waard wordt door bouwplannen rondom uw terrein.
Waar aan te vragen? U vraagt nadeelcompensatie aan bij het uitvoerend bestuursorgaan. In het geval van het omgevingsplan is dit het college van burgemeester en wethouders van uw gemeente.