2024 -
Juli
LOONKOSTEN - 11.07.2024
Vervalt loonkostenvoordeel bij overgang andere rechtsvorm?
De Hoge Raad moest eraan te pas komen of een nieuwe werkgever na een bedrijfsovername (rechtsvormwijziging van eenmanszaak naar Vof) het loonkostenvoordeel van een oudere werknemer mocht behouden. Wat besliste deze onlangs?
ARBEIDSTIJD - 11.07.2024
Moet u de opstarttijd van een werkdag nu ook al betalen?
Het betalen van de opstarttijd van een werkdag is in veel bedrijven voer voor discussie. De conclusie van de advocaat-generaal (AG) bij de Hoge Raad van 7 juni 2024 verduidelijkt hoe deze tijd moet worden gezien. Wat moet u weten?
SOLLICITATIEPROCEDURE - 11.07.2024
Krijgt iedere sollicitant wel een eerlijke kans?
Vooringenomenheden, biases, kunnen in selectieprocedures en selectiegesprekken het oordeel over de sollicitant vertroebelen en dat kan tot verkeerde keuzes leiden. Welke biases zijn er en hoe zij deze te voorkomen?
WONINGHUUR - 11.07.2024
Huurverhoging mogelijk terugbetalen?
Veel verhuurders van vrijesectorwoningen maken gebruik van een huurverhogingsbeding uit de huurovereenkomst. Kantonrechters hebben al meerdere vonnissen gewezen waarbij deze huurverhogingen werden teruggedraaid. Hoe zit dat?
UW RAADSMAN - 11.07.2024
Nieuwe witwastypologieën voor de vastgoedsector
In de strijd tegen witwassen heeft FIU-Nederland op zijn website nieuwe witwastypologieën vastgesteld. Deze zijn een aanvulling op de subjectieve indicatoren bij de meldingsplicht voor ongebruikelijke transacties. Wat moet u daarvan weten?
HUUR en verhuur - 11.07.2024
Wanneer zijn bedingen over servicekosten oneerlijk?
Oneerlijke bedingen in huurovereenkomsten zijn een actueel probleem dat grote impact kan hebben op zowel huurders als verhuurders. Onlangs heeft Rechtbank Amsterdam hierover een interessante uitspraak gedaan. Hoe zit dat precies?
VERDUURZAMING - 11.07.2024
Houd tijdig rekening met de EPBD IV …
De regels voor het duurzaam (ver)bouwen om het energieverbruik te verlagen, worden aangescherpt met mogelijk verstrekkende gevolgen.
BURENRECHT - 11.07.2024
Ramen binnen de verboden afstand hoeven niet te worden verwijderd
Het is niet toegestaan om binnen twee meter van de erfgrens ramen of deuren te hebben die direct uitzicht geven op het erf van de buren. Dat ligt anders als er alleen maar uitzicht is op een blinde muur. Wat als deze muur wordt gesloopt?
KOOP-/AANNEMINGSOVEREENKOMST - 11.07.2024
Maakt de brochure deel uit van de overeenkomst?
Evert sloot een koop-/aanneemovereenkomst met aannemer Bouwer voor een bedrijfsunit die duurzaam en circulair gebouwd is. Volgens Evert past daar niet bij dat er staal is gebruikt. Had de aannemer wel aan zijn verplichtingen voldaan?
AAN- EN VERKOOP - 11.07.2024
Makelaar aansprakelijk voor verkeerde informatie
Verkopers van een woning vullen vaak een vragenlijst in om potentiële kopers zo goed mogelijk te informeren over de eigenschappen van de woning. Is de verkopend makelaar (ook) aansprakelijk als deze informatie achteraf niet juist blijkt te zijn?
AAN- EN VERKOOP - 11.07.2024
Geen koopakte, wel contracteerplicht
Bij de koop van een woning door particulieren geldt het schriftelijkheidsvereiste. Zowel de particuliere koper als de particuliere verkoper kan daarop een beroep doen. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.
HYPOTHEEK - 11.07.2024
Notaris ging wel heel opzichtig de fout in
Een notaris kreeg opdracht de hypothecaire inschrijving voor twee woningen uit een totale woningportefeuille van 8.500 objecten door te halen (te royeren). Hij stapelde daarbij fout op fout. Wat speelde hier?
AAN- EN VERKOOP - 11.07.2024
Voorkeursrecht niet nageleefd, boete verschuldigd
In een procedure die speelde voor Hof Arnhem-Leeuwarden stond de vraag centraal of de contractuele boete verschuldigd is, omdat een in een akte van verdeling vastgelegd voorkeursrecht niet is nageleefd. Wat besliste het hof?
PERSONEEL - 09.07.2024
Reizen van camping naar werk, woon-werkverkeer?
Omdat kinderen meer vakantie hebben dan hun ouders, komt het voor dat werknemers vanaf de camping op-en-neer naar het werk reizen. Kan dit reizen dan gezien worden als woon-werkverkeer waarvoor een belastingvrije kilometervergoeding is toegestaan?
AFSCHRIJVINGEN - 08.07.2024
Willekeurige afschrijving 2023 bij een gebroken boekjaar
Of u in 2023 willekeurig mag afschrijven, hangt onder meer af van of u bijv. een nieuwe machine reeds in gebruik heeft genomen. De Belastingdienst moest zich buigen over de situatie van een gebroken boekjaar. Hoe zit dat?
INKOMSTENBELASTING - 08.07.2024
Inkomsten uit verhuur deel van woning belast?
Veel Nederlanders verhuren een deel van hun eigen woning af en toe aan toeristen. Maar zijn dergelijke inkomsten ook belast, en zo ja voor welk deel? Wat besliste de rechter hier onlangs over?
SUCCESSIERECHTEN - 08.07.2024
Hoe de waarde van een erfenis bepalen?
In de Successiewet 1956 zijn waarderingsvoorschriften opgenomen om de waarde van een erfenis te bepalen. Wat moet u daarover weten?
FISCALE WINST - 08.07.2024
Opleidingskosten aftrekbaar en tellen studie-uren mee?
Een peiling van de Belastingdienst onder adviseurs wees uit dat er onduidelijkheid bestaat of studie-uren meetellen bij het urencriterium en of de studiekosten aftrekbaar zijn. De Belastingdienst gaf hierover onlangs duidelijkheid.
BTW-AFTREK - 08.07.2024
Btw-aftrek bij verhuurde woning met zonnepanelen
Zonnepanelen op woningen zijn tegenwoordig meestal vrij van btw. Maar wat nu als u in het verleden een woning heeft gebouwd en verhuurd met zonnepanelen, waarop destijds wel btw drukte? Welke btw is er dan aftrekbaar?
PERSONEEL - 08.07.2024
Fiscus verduidelijkt vrijstelling gsm van de zaak werknemer
Als u als werkgever uw personeel een mobiele telefoon vergoedt of verstrekt, kan dit onder voorwaarden belastingvrij. In de praktijk bestaat hierover veel onduidelijkheid. Daarom heeft de Belastingdienst dit onlangs verduidelijkt.
BEDRIJFSOPVOLGING - 08.07.2024
Bedrijfsopvolgingsregeling verloren bij faillissement?
Als u uw bedrijf schenkt of uw erfgenamen verkrijgen het bedrijf door vererving, kan er onder voorwaarden gebruik worden gemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.
BTW - 08.07.2024
Btw-aftrek bij het vragen van een symbolische vergoeding
Een abonnee legde ons de vraag voor hoe het met de btw zit als een werkgever haar werknemers de mogelijkheid biedt om tegen een zeer lage (symbolische) vergoeding van € 5 per maand een bedrijfsauto privé te gebruiken.
FISCOTIP - 08.07.2024
Extra BV ook iets voor u?
Het tarief in de vennootschapsbelasting bedraagt 19% over de eerste € 200.000 winst en 25,8% over het meerdere. Daarom kan het interessant zijn om een extra BV op te richten. Waar moet u dan rekening mee houden en wat is het voordeel?
BTW - 08.07.2024
Per 1 april 2024 strengere btw-regels voor afhaaltransacties
Als u goederen verkoopt aan een ondernemer in een ander EU-land en deze goederen worden ook daadwerkelijk vervoerd naar een ander EU-land, dan past u het btw-nultarief toe. Als uw klant de goederen zelf ophaalt, gelden er strengere regels.
ERFBELASTING - 08.07.2024
Waardering vordering finaal verrekenbeding nalatenschap
Tot de nalatenschap kan een verrekenvordering als gevolg van een wederkerig finaal verrekenbeding behoren. Deze vordering moet volgens de kennisgroep gewaardeerd worden op de waarde in het economisch verkeer. Waarom is dit zo?
ADMINISTRATIE - 08.07.2024
Onbetaalde facturen, klein leed of grote frustratie?
Uit een recente publicatie blijkt dat driekwart van alle MKB-ondernemers regelmatig te maken heeft met onbetaalde rekeningen. Hoe voorkomt u dit zo veel mogelijk en hoe kunt u de schade nog enigszins beperken?
PERSONEEL - 08.07.2024
Gratis gezonde lunch vanaf 2022 belast
Er is in de praktijk onduidelijkheid over een recente uitspraak van de Hoge Raad over een werkgever die zijn werknemers dagelijks een gezonde gratis lunch gaf.
DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 08.07.2024
Is kwijtschelding van een onzakelijke lening een schenking?
De Hoge Raad heeft onlangs beslist dat het kwijtschelden van een zogenoemde ‘onzakelijke’ lening niet per definitie kan worden aangemerkt als een schenking indien de lening niet kan worden terugbetaald. Hoe zit dat?
PERSONEEL - 08.07.2024
Niet iedere betaling aan een werknemer is loon
Wat u als werkgever aan een werknemer betaalt, is in principe loon, mits er voldoende samenhang is tussen de betaling en de dienstbetrekking. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.
PRIVÉ - 08.07.2024
Administratie ook belangrijk voor niet-ondernemers
Het zal algemeen bekend zijn dat ondernemers niet alleen een administratieplicht hebben, maar deze administratie nog jaren moeten bewaren. Ook niet-ondernemers doen er in voorkomende gevallen goed aan om zaken vast te leggen.
TUCHTRECHT - 04.07.2024
Ook een collega kan een tuchtklacht indienen
In een recente zaak bij het tuchtcollege was de vraag aan de orde of een klacht van een collega ontvankelijk is. Het tuchtcollege beantwoordt deze vraag op grond van het bepaalde in de tweede tuchtnorm positief.
GEHEImHOUDINGSPLICHT - 04.07.2024
Digitaal spreekuur en geheimhoudingsplicht
Een bedrijfsarts krijgt een waarschuwing van het Regionaal Tuchtcollege ‘s-Hertogenbosch vanwege schending van de geheimhoudingsplicht tijdens videogesprekken in het kader van verzuimbegeleiding. Wat ging er mis en wat kunt u hiervan leren?
PERSONEEL - 03.07.2024
Voorkom personeelsverloop met stay-gesprekken
In een tijd van arbeidsmarktkrapte moet u zuinig zijn op medewerkers. Het wegnemen van mogelijke vertrekredenen vermindert het ongewenste verloop. Deze redenen kunnen in voortgangs- en stay-gesprekken achterhaald worden.
ERFRECHT - 03.07.2024
Waarom is er een verklaring van erfrecht nodig?
Het is gebruikelijk om na een overlijden voor een verklaring van erfrecht naar de notaris te gaan. Wat is een verklaring van erfrecht en waarom wordt deze na een overlijden opgesteld?
BEDRIJFSOPVOLGING - 03.07.2024
Nieuw besluit bedrijfsopvolgingsregelingen
Op 15 juni 2024 zijn via een nieuw besluit goedkeuringen voor de toepassing van bedrijfsopvolgingsregelingen in de Successiewet 1956 bekendgemaakt. Wij behandelen er twee.
BOER EN BEDRIJF - 03.07.2024
SABE 2024: advies-, cursus- en bedrijfsplanvouchers
In 2024 kunt u wederom een voucher voor de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) aanvragen. Met de voucher kunt u tegen een lager tarief een bedrijfsplan op laten stellen en/of een cursus volgen.
BOER EN BEDRIJF - 03.07.2024
Ecoactiviteiten actueel houden, soms nieuwe begindatum
Met de Gecombineerde Opgave heeft u, indien van toepassing, uw ecoactiviteiten opgegeven. Deze ecoactiviteiten moet u actueel houden. Daarnaast zijn de begindatums van bepaalde ecoactiviteiten opgeschoven. Hoe zit dat?
SEIZOENSARBEID - 03.07.2024
Geldt rechtsvermoeden arbeidsomvang ook bij seizoensarbeid?
Vaak wilt u een deel van uw medewerkers flexibel kunnen oproepen en niet vastzitten aan een (minimum) aantal uren, zeker als het weersafhankelijke en/of seizoensarbeid betreft. Hoe weerlegt u dat er sprake is van een vast arbeidspatroon?
BOER EN BEDRIJF - 03.07.2024
Tulpenteler aansprakelijk voor schade van aardappelboer
Het is niet toegestaan om pootaardappelen met oppervlaktewater te beregenen. Maar wat als er oppervlaktewater op de planten terechtkomt door beregening van het naburig perceel? Wie moet wat bewijzen? Wat zegt de rechter?
PACHT - 03.07.2024
Pacht ontbonden wegens te geringe omzet en te laag rendement
Voor een rechtsgeldige pachtovereenkomst is vereist dat het gepachte door de pachter wordt gebruikt voor de bedrijfsmatige exploitatie van een landbouwbedrijf, anders kan de pacht worden ontbonden. Wat wordt daarmee bedoeld?
btw-aangifte - 01.07.2024
Corrigeren ingediende btw-aangifte
Btw-correcties mogen in de eerstvolgende tijdvakaangifte worden verwerkt als het btw-bedrag € 1.000 of minder is.
verzekeringsplicht - 01.07.2024
Sv-plicht minderheids-dga: hof geeft handvatten
Werkt een minderheids-dga via een managementovereenkomst voor een werkmaatschappij? Dan neemt de fiscus vaak het standpunt in dat de dga in dienstbetrekking werkzaam is.
vermogensrendementsheffing - 01.07.2024
Box 3 na de 6 juni-arresten van de Hoge Raad
De Hoge Raad heeft op 6 juni 2024 uitspraak gedaan in vijf zaken over de Wet rechtsherstel box 3 en ook de Overbruggingswet box 3 daarin meegenomen.
hoofdlijnenakkoord - 01.07.2024
Hoofdlijnenakkoord 2024 - 2028
Op 16 mei 2024 zijn de PVV, VVD, NSC en BBB tot een Hoofdlijnenakkoord voor een nieuwe regering gekomen. Daarin is ook een aantal belangrijke fiscale maatregelen opgenomen.
heffingskortingen - 01.07.2024
Evaluatie heffingskortingen
Uit een evaluatie blijkt dat het beter is om de heffingskortingen te vervangen door een extra belastingschijf van 0%.
omzetbelasting - 01.07.2024
Eén ondernemer, twee btw-nummers
Sommige btw-ondernemers ontvangen van de Belastingdienst een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer.
uitdeling - 01.07.2024
Dubbele bewustheid en dividenduitkering
Bij zowel een formele dividenduitkering als een verkapte dividenduitkering is de dga ab-heffing verschuldigd. Een verkapte dividenduitkering speelt vooral bij onzakelijk handelen tussen de dga en zijn vennootschap.
LOON - 01.07.2024
Wettelijk minimumuurloon per 1 juli 2024 omhoog
Zoals elk jaar vinden per 1 juli weer de nodige wijzigingen plaats in het bruto wettelijk minimumloon voor uitkeringsbedragen en grondslagen op het minimumniveau. Ook zijn eventuele beleidswijzigingen met betrekking tot deze uitkeringsbedragen opgenomen.