Alle domeinen

2024 - Juli

SUBSIDIES - 12.07.2024

Het budget voor de SEBA is al overtekend, wat kunt u doen?

Het budget voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) is op 9 juli 2024 overtekend. In de Voorjaarsnota is echter € 30 miljoen extra budget aangevraagd.

PENSIOEN - 11.07.2024

Betaalde lijfrentepremies werknemer aftrekbaar?

Stel, u biedt uw werknemer geen pensioenvoorziening aan. Daar zijn alternatieven voor. Welke zijn dat en zijn deze aftrekbaar?

LOON - 11.07.2024

Stijging wettelijk minimumuurloon per 1 juli 2024

De minimumuurlonen die u vanaf 2024 verplicht bent om te betalen, zijn per 1 juli 2024 gestegen. Met hoeveel?

LOONKOSTEN - 11.07.2024

Vervalt loonkostenvoordeel bij overgang andere rechtsvorm?

De Hoge Raad moest eraan te pas komen of een nieuwe werkgever na een bedrijfsovername (rechtsvormwijziging van eenmanszaak naar Vof) het loonkostenvoordeel van een oudere werknemer mocht behouden. Wat besliste deze onlangs?

PROCEDURE - 11.07.2024

Wie neemt u mee naar de rechtszaal, bijv. bij een voorafgaande zitting van een ontslagzaak?

Door de kantonrechter is de mondelinge behandeling van uw verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst gepland. U moet daar zelf bij aanwezig zijn. Maar wie neemt u mogelijk mee naar een voorafgaande zitting?

ARBEIDSTIJD - 11.07.2024

Moet u de opstarttijd van een werkdag nu ook al betalen?

Het betalen van de opstarttijd van een werkdag is in veel bedrijven voer voor discussie. De conclusie van de advocaat-generaal (AG) bij de Hoge Raad van 7 juni 2024 verduidelijkt hoe deze tijd moet worden gezien. Wat moet u weten?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 11.07.2024

Aanzegging niet vergeten bij einde tijdelijk arbeidscontract

Een tijdelijk arbeidscontract eindigt van rechtswege bij de einddatum. Een opzegging is niet vereist. Wel is er de verplichting tot aanzegging. Hoe werkt dit in de praktijk?

ARBEIDSDUUR - 11.07.2024

Ook nachtdiensten draaien kent regels

In veel sectoren is ’s nachts werken een normale gang van zaken. Maar wat zijn daar nu ook alweer de regels voor?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 11.07.2024

Wat gaat er veranderen voor het concurrentiebeding?

Het kabinet stelt met een wetsvoorstel een aanscherping voor van de regels omtrent het concurrentiebeding. Hoe zit het nu? Wat gaat er veranderen? Wat kunt u nu al doen?

SOLLICITATIEPROCEDURE - 11.07.2024

Krijgt iedere sollicitant wel een eerlijke kans?

Vooringenomenheden, biases, kunnen in selectieprocedures en selectiegesprekken het oordeel over de sollicitant vertroebelen en dat kan tot verkeerde keuzes leiden. Welke biases zijn er en hoe zij deze te voorkomen?

PERSONEELSBELEID - 11.07.2024

Moeder pasgeborene heeft recht om te kolven op het werk, maar wat betekent dit in de praktijk?

De oorzaak van dalende borstvoeding wordt onder andere gevonden in problemen die vrouwen op de werkvloer ervaren. Toch bestaat er een wettelijk recht op kolven op het werk. Waar moet u rekening mee houden?

WONINGHUUR - 11.07.2024

Huurverhoging mogelijk terugbetalen?

Veel verhuurders van vrijesectorwoningen maken gebruik van een huurverhogingsbeding uit de huurovereenkomst. Kantonrechters hebben al meerdere vonnissen gewezen waarbij deze huurverhogingen werden teruggedraaid. Hoe zit dat?

UW RAADSMAN - 11.07.2024

Nieuwe witwastypologieën voor de vastgoedsector

In de strijd tegen witwassen heeft FIU-Nederland op zijn website nieuwe witwastypologieën vastgesteld. Deze zijn een aanvulling op de subjectieve indicatoren bij de meldingsplicht voor ongebruikelijke transacties. Wat moet u daarvan weten?

BOUWRECHT - 11.07.2024

Aannemer aansprakelijk voor schade door gebrekkige afwatering dakkapel

Bij plaatsing van een dakkapel moet de aannemer zorgen voor een deugdelijke afwatering. Ook moet het werk volgens de offerte worden uitgevoerd. Wat als er na oplevering schade ontstaat door lekkages? Wie moet dan wat bewijzen?

HUUR en verhuur - 11.07.2024

Wanneer zijn bedingen over servicekosten oneerlijk?

Oneerlijke bedingen in huurovereenkomsten zijn een actueel probleem dat grote impact kan hebben op zowel huurders als verhuurders. Onlangs heeft Rechtbank Amsterdam hierover een interessante uitspraak gedaan. Hoe zit dat precies?

VERDUURZAMING - 11.07.2024

Houd tijdig rekening met de EPBD IV …

De regels voor het duurzaam (ver)bouwen om het energieverbruik te verlagen, worden aangescherpt met mogelijk verstrekkende gevolgen.

BURENRECHT - 11.07.2024

Ramen binnen de verboden afstand hoeven niet te worden verwijderd

Het is niet toegestaan om binnen twee meter van de erfgrens ramen of deuren te hebben die direct uitzicht geven op het erf van de buren. Dat ligt anders als er alleen maar uitzicht is op een blinde muur. Wat als deze muur wordt gesloopt?

KOOP-/AANNEMINGSOVEREENKOMST - 11.07.2024

Maakt de brochure deel uit van de overeenkomst?

Evert sloot een koop-/aanneemovereenkomst met aannemer Bouwer voor een bedrijfsunit die duurzaam en circulair gebouwd is. Volgens Evert past daar niet bij dat er staal is gebruikt. Had de aannemer wel aan zijn verplichtingen voldaan?

AAN- EN VERKOOP - 11.07.2024

Makelaar aansprakelijk voor verkeerde informatie

Verkopers van een woning vullen vaak een vragenlijst in om potentiële kopers zo goed mogelijk te informeren over de eigenschappen van de woning. Is de verkopend makelaar (ook) aansprakelijk als deze informatie achteraf niet juist blijkt te zijn?

AAN- EN VERKOOP - 11.07.2024

Geen koopakte, wel contracteerplicht

Bij de koop van een woning door particulieren geldt het schriftelijkheidsvereiste. Zowel de particuliere koper als de particuliere verkoper kan daarop een beroep doen. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

HYPOTHEEK - 11.07.2024

Notaris ging wel heel opzichtig de fout in

Een notaris kreeg opdracht de hypothecaire inschrijving voor twee woningen uit een totale woningportefeuille van 8.500 objecten door te halen (te royeren). Hij stapelde daarbij fout op fout. Wat speelde hier?

AAN- EN VERKOOP - 11.07.2024

Voorkeursrecht niet nageleefd, boete verschuldigd

In een procedure die speelde voor Hof Arnhem-Leeuwarden stond de vraag centraal of de contractuele boete verschuldigd is, omdat een in een akte van verdeling vastgelegd voorkeursrecht niet is nageleefd. Wat besliste het hof?

PERSONEEL - 09.07.2024

Reizen van camping naar werk, woon-werkverkeer?

Omdat kinderen meer vakantie hebben dan hun ouders, komt het voor dat werknemers vanaf de camping op-en-neer naar het werk reizen. Kan dit reizen dan gezien worden als woon-werkverkeer waarvoor een belastingvrije kilometervergoeding is toegestaan?

BTW - 08.07.2024

Btw-identificatienummer doorgeven, maar wel het juiste nummer

Controle van het btw-nummer van een eenmanszaak in het VIES geeft een foutmelding. Wat gaat er dan fout?

AFSCHRIJVINGEN - 08.07.2024

Willekeurige afschrijving 2023 bij een gebroken boekjaar

Of u in 2023 willekeurig mag afschrijven, hangt onder meer af van of u bijv. een nieuwe machine reeds in gebruik heeft genomen. De Belastingdienst moest zich buigen over de situatie van een gebroken boekjaar. Hoe zit dat?

AFTREKBARE KOSTEN - 08.07.2024

Duidelijkheid over periodieke gift door bestuurder ANBI

Stel, u bent naast ondernemer ook nog bestuurder van een algemeen nut beogende Instelling (ANBI). Wat moet u dan weten over giften?

SCHENKEN - 08.07.2024

Invloed schenking vrij van recht op box 3

Als u een schenking doet ‘vrij van recht’, betaalt u als schenker de schenkbelasting. Maar heeft dit ook invloed op het vermogen in box 3?

INKOMSTENBELASTING - 08.07.2024

Inkomsten uit verhuur deel van woning belast?

Veel Nederlanders verhuren een deel van hun eigen woning af en toe aan toeristen. Maar zijn dergelijke inkomsten ook belast, en zo ja voor welk deel? Wat besliste de rechter hier onlangs over?

SUCCESSIERECHTEN - 08.07.2024

Hoe de waarde van een erfenis bepalen?

In de Successiewet 1956 zijn waarderingsvoorschriften opgenomen om de waarde van een erfenis te bepalen. Wat moet u daarover weten?

FISCALE WINST - 08.07.2024

Opleidingskosten aftrekbaar en tellen studie-uren mee?

Een peiling van de Belastingdienst onder adviseurs wees uit dat er onduidelijkheid bestaat of studie-uren meetellen bij het urencriterium en of de studiekosten aftrekbaar zijn. De Belastingdienst gaf hierover onlangs duidelijkheid.

BTW-AFTREK - 08.07.2024

Btw-aftrek bij verhuurde woning met zonnepanelen

Zonnepanelen op woningen zijn tegenwoordig meestal vrij van btw. Maar wat nu als u in het verleden een woning heeft gebouwd en verhuurd met zonnepanelen, waarop destijds wel btw drukte? Welke btw is er dan aftrekbaar?

PERSONEEL - 08.07.2024

Fiscus verduidelijkt vrijstelling gsm van de zaak werknemer

Als u als werkgever uw personeel een mobiele telefoon vergoedt of verstrekt, kan dit onder voorwaarden belastingvrij. In de praktijk bestaat hierover veel onduidelijkheid. Daarom heeft de Belastingdienst dit onlangs verduidelijkt.

ERFBELASTING - 08.07.2024

Rentemogelijkheid om erfbelasting te voorkomen of te beperken bij overlijden langstlevende echtgenoot

Om erfbelasting te voorkomen of te beperken, heeft u de mogelijkheid om dit met rente te bewerkstelligen. Hoe gaat dit in zijn werk?

BEDRIJFSOPVOLGING - 08.07.2024

Bedrijfsopvolgingsregeling verloren bij faillissement?

Als u uw bedrijf schenkt of uw erfgenamen verkrijgen het bedrijf door vererving, kan er onder voorwaarden gebruik worden gemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

BTW - 08.07.2024

Btw-aftrek bij het vragen van een symbolische vergoeding

Een abonnee legde ons de vraag voor hoe het met de btw zit als een werkgever haar werknemers de mogelijkheid biedt om tegen een zeer lage (symbolische) vergoeding van € 5 per maand een bedrijfsauto privé te gebruiken.

FISCOTIP - 08.07.2024

Extra BV ook iets voor u?

Het tarief in de vennootschapsbelasting bedraagt 19% over de eerste € 200.000 winst en 25,8% over het meerdere. Daarom kan het interessant zijn om een extra BV op te richten. Waar moet u dan rekening mee houden en wat is het voordeel?

BTW - 08.07.2024

Per 1 april 2024 strengere btw-regels voor afhaaltransacties

Als u goederen verkoopt aan een ondernemer in een ander EU-land en deze goederen worden ook daadwerkelijk vervoerd naar een ander EU-land, dan past u het btw-nultarief toe. Als uw klant de goederen zelf ophaalt, gelden er strengere regels.

ERFBELASTING - 08.07.2024

Waardering vordering finaal verrekenbeding nalatenschap

Tot de nalatenschap kan een verrekenvordering als gevolg van een wederkerig finaal verrekenbeding behoren. Deze vordering moet volgens de kennisgroep gewaardeerd worden op de waarde in het economisch verkeer. Waarom is dit zo?

ADMINISTRATIE - 08.07.2024

Onbetaalde facturen, klein leed of grote frustratie?

Uit een recente publicatie blijkt dat driekwart van alle MKB-ondernemers regelmatig te maken heeft met onbetaalde rekeningen. Hoe voorkomt u dit zo veel mogelijk en hoe kunt u de schade nog enigszins beperken?

HUWELIJKSE VOORWAARDEN - 08.07.2024

Belangrijke rol voor de notaris bij (wijziging van) huwelijkse voorwaarden

Het opstellen en wijzigen van huwelijkse voorwaarden kan alleen via de notaris. Deze heeft tot taak om beide partijen uitdrukkelijk te wijzen op de gevolgen van de inhoud van de akte. Wat als dit onvoldoende gebeurt? Wat zegt de rechter?

PERSONEEL - 08.07.2024

Gratis gezonde lunch vanaf 2022 belast

Er is in de praktijk onduidelijkheid over een recente uitspraak van de Hoge Raad over een werkgever die zijn werknemers dagelijks een gezonde gratis lunch gaf.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 08.07.2024

Is kwijtschelding van een onzakelijke lening een schenking?

De Hoge Raad heeft onlangs beslist dat het kwijtschelden van een zogenoemde ‘onzakelijke’ lening niet per definitie kan worden aangemerkt als een schenking indien de lening niet kan worden terugbetaald. Hoe zit dat?

PERSONEEL - 08.07.2024

Niet iedere betaling aan een werknemer is loon

Wat u als werkgever aan een werknemer betaalt, is in principe loon, mits er voldoende samenhang is tussen de betaling en de dienstbetrekking. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

PRIVÉ - 08.07.2024

Administratie ook belangrijk voor niet-ondernemers

Het zal algemeen bekend zijn dat ondernemers niet alleen een administratieplicht hebben, maar deze administratie nog jaren moeten bewaren. Ook niet-ondernemers doen er in voorkomende gevallen goed aan om zaken vast te leggen.

TUCHTRECHT - 04.07.2024

Ook een collega kan een tuchtklacht indienen

In een recente zaak bij het tuchtcollege was de vraag aan de orde of een klacht van een collega ontvankelijk is. Het tuchtcollege beantwoordt deze vraag op grond van het bepaalde in de tweede tuchtnorm positief.

GEHEImHOUDINGSPLICHT - 04.07.2024

Digitaal spreekuur en geheimhoudingsplicht

Een bedrijfsarts krijgt een waarschuwing van het Regionaal Tuchtcollege ‘s-Hertogenbosch vanwege schending van de geheimhoudingsplicht tijdens videogesprekken in het kader van verzuimbegeleiding. Wat ging er mis en wat kunt u hiervan leren?

HANDELSPRAKTIJK - 03.07.2024

Aandachtspunten voor een offerte naar het buitenland

Er doet zich een mooie omzetmogelijkheid voor: een potentiële, buitenlandse klant heeft u om een offerte gevraagd. Wat zijn de extra aandachtspunten waar u aan moet denken?

PERSONEEL - 03.07.2024

Voorkom personeelsverloop met stay-gesprekken

In een tijd van arbeidsmarktkrapte moet u zuinig zijn op medewerkers. Het wegnemen van mogelijke vertrekredenen vermindert het ongewenste verloop. Deze redenen kunnen in voortgangs- en stay-gesprekken achterhaald worden.

ERFRECHT - 03.07.2024

Waarom is er een verklaring van erfrecht nodig?

Het is gebruikelijk om na een overlijden voor een verklaring van erfrecht naar de notaris te gaan. Wat is een verklaring van erfrecht en waarom wordt deze na een overlijden opgesteld?

BEDRIJFSOPVOLGING - 03.07.2024

Nieuw besluit bedrijfsopvolgingsregelingen

Op 15 juni 2024 zijn via een nieuw besluit goedkeuringen voor de toepassing van bedrijfsopvolgingsregelingen in de Successiewet 1956 bekendgemaakt. Wij behandelen er twee.

CORONAMAATREGELEN - 03.07.2024

Omzetberekening voor TVL vanwege coronacrisis mag over gebroken boekjaar

In de agrarische sector wordt nog altijd veel gebruikgemaakt van een gebroken boekjaar. Voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) werd de omzet herrekend volgens de zogenoemde ‘1/3- en 2/3-methode’. Is dit (nog steeds) toegestaan?

BOER EN BEDRIJF - 03.07.2024

SABE 2024: advies-, cursus- en bedrijfsplanvouchers

In 2024 kunt u wederom een voucher voor de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) aanvragen. Met de voucher kunt u tegen een lager tarief een bedrijfsplan op laten stellen en/of een cursus volgen.

BOER EN BEDRIJF - 03.07.2024

Ecoactiviteiten actueel houden, soms nieuwe begindatum

Met de Gecombineerde Opgave heeft u, indien van toepassing, uw ecoactiviteiten opgegeven. Deze ecoactiviteiten moet u actueel houden. Daarnaast zijn de begindatums van bepaalde ecoactiviteiten opgeschoven. Hoe zit dat?

SEIZOENSARBEID - 03.07.2024

Geldt rechtsvermoeden arbeidsomvang ook bij seizoensarbeid?

Vaak wilt u een deel van uw medewerkers flexibel kunnen oproepen en niet vastzitten aan een (minimum) aantal uren, zeker als het weersafhankelijke en/of seizoensarbeid betreft. Hoe weerlegt u dat er sprake is van een vast arbeidspatroon?

SUBSIDIES - 03.07.2024

Subsidieregeling praktijkleren 2023-2024 op tijd aanvragen

Als werkgever kunt u tot en met 17 september 2024 17.00 uur een aanvraag indienen voor de Subsidieregeling praktijkleren voor het studiejaar 2023/2024.

BOER EN BEDRIJF - 03.07.2024

Tulpenteler aansprakelijk voor schade van aardappelboer

Het is niet toegestaan om pootaardappelen met oppervlaktewater te beregenen. Maar wat als er oppervlaktewater op de planten terechtkomt door beregening van het naburig perceel? Wie moet wat bewijzen? Wat zegt de rechter?

PACHT - 03.07.2024

Pacht ontbonden wegens te geringe omzet en te laag rendement

Voor een rechtsgeldige pachtovereenkomst is vereist dat het gepachte door de pachter wordt gebruikt voor de bedrijfsmatige exploitatie van een landbouwbedrijf, anders kan de pacht worden ontbonden. Wat wordt daarmee bedoeld?

btw-aangifte - 01.07.2024

Corrigeren ingediende btw-aangifte

Btw-correcties mogen in de eerstvolgende tijdvakaangifte worden verwerkt als het btw-bedrag € 1.000 of minder is.

verzekeringsplicht - 01.07.2024

Sv-plicht minderheids-dga: hof geeft handvatten

Werkt een minderheids-dga via een managementovereenkomst voor een werkmaatschappij? Dan neemt de fiscus vaak het standpunt in dat de dga in dienstbetrekking werkzaam is.

vermogensrendementsheffing - 01.07.2024

Box 3 na de 6 juni-arresten van de Hoge Raad

De Hoge Raad heeft op 6 juni 2024 uitspraak gedaan in vijf zaken over de Wet rechtsherstel box 3 en ook de Overbruggingswet box 3 daarin meegenomen.

hoofdlijnenakkoord - 01.07.2024

Hoofdlijnenakkoord 2024 - 2028

Op 16 mei 2024 zijn de PVV, VVD, NSC en BBB tot een Hoofdlijnenakkoord voor een nieuwe regering gekomen. Daarin is ook een aantal belangrijke fiscale maatregelen opgenomen.

sociale zekerheid - 01.07.2024

Wijziging vaste contracturen hoge in plaats van lage AWf-premie

Vanaf 2025 hoeft een werkgever pas de hoge AWf-premie te betalen als een werknemer een vast contract van minder dan 30 uur per week heeft.

belastingkorting - 01.07.2024

Belastingkorting wegens niet verrekenbaar verlies in box 2

Door in het juiste jaar te kiezen voor een belastingkorting vanwege een ab-verlies, kan het te verrekenen verlies hoger uitvallen.

werkkostenregeling - 01.07.2024

Aanwijzen en de verhaalsmogelijkheid van eindheffingsloon

De Belastingdienst en de Hoge Raad hebben onlangs belangrijke punten geformuleerd over het eindheffingsloon.

vouchers - 01.07.2024

Btw en enkelvoudige en meervoudige vouchers

Het Europees Hof van Justitie heeft onlangs meer duidelijkheid gegeven over de btw-behandeling van vouchers.

heffingskortingen - 01.07.2024

Evaluatie heffingskortingen

Uit een evaluatie blijkt dat het beter is om de heffingskortingen te vervangen door een extra belastingschijf van 0%.

omzetbelasting - 01.07.2024

Eén ondernemer, twee btw-nummers

Sommige btw-ondernemers ontvangen van de Belastingdienst een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer.

uitdeling - 01.07.2024

Dubbele bewustheid en dividenduitkering

Bij zowel een formele dividenduitkering als een verkapte dividenduitkering is de dga ab-heffing verschuldigd. Een verkapte dividenduitkering speelt vooral bij onzakelijk handelen tussen de dga en zijn vennootschap.

LOON - 01.07.2024

Wettelijk minimumuurloon per 1 juli 2024 omhoog

Zoals elk jaar vinden per 1 juli weer de nodige wijzigingen plaats in het bruto wettelijk minimumloon voor uitkeringsbedragen en grondslagen op het minimumniveau. Ook zijn eventuele beleidswijzigingen met betrekking tot deze uitkeringsbedragen opgenomen.

Cookiebeleid