BTW-AFTREK - 08.07.2024

Btw-aftrek bij verhuurde woning met zonnepanelen

Zonnepanelen op woningen zijn tegenwoordig meestal vrij van btw. Maar wat nu als u in het verleden een woning heeft gebouwd en verhuurd met zonnepanelen, waarop destijds wel btw drukte? Welke btw is er dan aftrekbaar?

Over de btw op zonnepanelen is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Inmiddels is het rustiger geworden nu zonnepanelen op woningen meestal vrij van btw zijn. Dat neemt niet weg dat er nog procedures lopen waarbij de btw op zonnepanelen nog centraal staat. Een dergelijke zaak werd onlangs nog tot aan de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2024:776) uitgevochten.

Verhuurde woning met zonnepanelen

In de betreffende zaak had een ondernemer een woning laten bouwen met niet-geĂŻntegreerde zonnepanelen. De woning was bestemd om vrijgesteld van btw te worden verhuurd. De ondernemer vroeg niet alleen de btw op de zonnepanelen terug, maar ook de btw die rustte op het dak van de woning. Het dak was volgens de ondernemer namelijk onmisbaar voor de bevestiging van de zonnepanelen. De inspecteur weigerde en stond alleen de aftrek van btw over de zonnepanelen toe. De zaak kwam uiteindelijk voor de Hoge Raad.

Met of zonder dak? In het verleden is vaker geprobeerd de btw die rust op het dak van een woning met zonnepanelen terug te vragen. Dit is in een eerdere uitspraak geweigerd, omdat er een onvoldoende rechtstreeks verband bestond tussen de bouw van het dak en de zonnepanelen. De woning inclusief dak zou namelijk hoe dan ook zijn gebouwd vanwege de bewoning ervan, zodat er een onvoldoende verband met de zonnepanelen bestond.

EĂ©n bedrijfsmiddel. In de hiervoor genoemde zaak ging het echter om de bouw van een woning die verhuurd werd. De Hoge Raad besliste dat de woning in dat geval aangemerkt moet worden als investeringsgoed en als Ă©Ă©n bedrijfsmiddel, inclusief de zonnepanelen. De woning en de zonnepanelen worden dus niet als twee afzonderlijke bedrijfsmiddelen beschouwd, hetgeen ook gevolgen heeft voor de aftrek van btw.

Hoeveel aftrek btw? In deze zaak was er sprake van met btw belaste omzet inzake de levering van de elektriciteit die met de zonnepanelen was opgewekt en van vrijgestelde omzet inzake de verhuur van de woning. De aftrek van de btw wordt dan vastgesteld in dezelfde verhouding als de belaste versus de vrijgestelde omzet. Uit de feiten bleek dat van alle omzet ongeveer 5% belast was. Dit betekende dat de ondernemer in principe recht had gehad op de teruggave van 5% van de btw op de woning, inclusief het bedrag van de zonnepanelen. Dit bedrag viel echter lager uit dan het bedrag van de btw die rustte op de zonnepanelen. Omdat het instellen van beroep de indiener in beginsel niet in een slechtere positie kan brengen, werd de teruggave van btw op hetzelfde bedrag gehandhaafd.

Wat kunt u hiermee?

De btw op zonnepanelen op woningen is in de meeste gevallen verleden tijd. In een soortgelijke situatie als hiervoor genoemd, is het echter van belang te weten dat bij vrijgestelde verhuur van een woning de btw slechts teruggevraagd kan worden in dezelfde verhouding als het bedrag van de verhuurinkomsten staat tot de inkomsten uit de energie. Let op.  Dat in deze situaties in beginsel ook recht bestaat op teruggave van een deel van de btw die op het huis rust, kan dus ook slechter uitpakken dan wanneer alle btw op de zonnepanelen teruggevraagd zou kunnen worden. Heeft u in het verleden met een soortgelijke situatie te maken gehad, ga dan met uw adviseur na of uw btw-aangiften gecorrigeerd moeten worden.

Bij vrijgestelde verhuur van een woning met zonnepanelen bestaat slechts recht op teruggave van de btw op de woning en zonnepanelen in dezelfde verhouding als de omzet uit verhuur staat tot de omzet uit opgewekte energie. Overleg bij twijfel met uw adviseur of en hoe u dit moet corrigeren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01