KOOP-/AANNEMINGSOVEREENKOMST - 11.07.2024

Maakt de brochure deel uit van de overeenkomst?

Evert sloot een koop-/aanneemovereenkomst met aannemer Bouwer voor een bedrijfsunit die duurzaam en circulair gebouwd is. Volgens Evert past daar niet bij dat er staal is gebruikt. Had de aannemer wel aan zijn verplichtingen voldaan?

Wat stond er in de brochure?

Grote beloftes. In de brochure werd de locatie en het bouwsysteem omschreven. Daarin werd onder andere aangegeven dat het bouwsysteem circulair, energieneutraal, milieuvriendelijk en betaalbaar is ontworpen en ook zo zou worden gebouwd.

Niet correct nagekomen. Volgens Evert heeft Bouwer hier niet aan voldaan, omdat hij staal heeft gebruikt in de constructie van de unit. Evert vindt dat er geen staal gebruikt had mogen worden, omdat dit in strijd is met de brochure. Uiteindelijk besluit hij een gedeelte van de koopsom niet te betalen waarna de zaak voor de rechter komt (ECLI:NL:RBGEL:2024:1099) .

Voor meer informatie over de koop-/aannemingsovereenkomst, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 7.

Hoort de brochure bij de overeenkomst?

Onderdeel van de overeenkomst. De eerste vraag die opkomt en die de rechter moet beantwoorden, is of de brochure onderdeel is van de koop-/aannemingsovereenkomst. De rechter is van oordeel dat dit het geval is, omdat er in de overeenkomst meerdere malen naar de brochure wordt verwezen. Daardoor moet de bedrijfsunit voldoen aan dat wat in de brochure is beschreven. Het maakt daarbij niet uit dat er in de brochure een disclaimer was opgenomen, want in de overeenkomst wordt gegarandeerd dat de unit wordt uitgevoerd conform de technische omschrijving.

Uitvoeren conform brochure? Het maakt volgens de rechter niet uit dat er in de brochure een disclaimer was opgenomen. In de koop-/aannemingsovereenkomst wordt immers gegarandeerd dat de unit wordt uitgevoerd conform de technische omschrijving en in deze technische omschrijving wordt expliciet verwezen naar de brochure. Hieruit volgt dat aannemer Bouwer heeft gegarandeerd dat hij de werkzaamheden zal uitvoeren volgens de brochure.

Hoort staal in een circulair gebouw?

Is staal circulair? Volgens Evert had Bouwer geen staal mogen gebruiken in de constructie, omdat dit geen circulair en milieuvriendelijk materiaal is. Maar volgens Bouwer is staal wel degelijk duurzaam en circulair: het heeft een lange levensduur en is herbruikbaar.

Rechter moet uitleggen. Omdat Evert en Bouwer het maar niet eens kunnen worden over wat er nu eigenlijk moet worden verstaan onder ‘circulair en milieuvriendelijk’, moet de rechter vaststellen wat de uitleg hiervan is. Hij doet dat door te kijken wat de partijen redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten (de zogenaamde ‘Haviltex-uitleg’).

Voor meer informatie over de rechtbankprocedure bij geschillen, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 7.

De hamvraag. De hamvraag is nu of Bouwer staal had mogen gebruiken in een circulair bouwsysteem. De rechter oordeelt dat de brochure weliswaar veel houten onderdelen benoemt, maar nergens staat dat er uitsluitend hout gebruikt zal worden. Wat wel vaststaat is dat Bouwer een bedrijfsunit garandeert die een goede en deugdelijke constructie heeft. Als daarvoor staal noodzakelijk is, dan mag dat volgens de rechter.

Als de koop-/aannemingsovereenkomst meermaals verwijst naar de brochure, is deze daarmee onderdeel van de overeenkomst. Als de brochure veel houten onderdelen benoemt, wil dat niet zeggen dat er uitsluitend hout gebruikt mag worden. Staal is ook circulair en milieuvriendelijk, hoewel minder dan hout.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01