BTW - 08.07.2024

Btw-identificatienummer doorgeven, maar wel het juiste nummer

Controle van het btw-nummer van een eenmanszaak in het VIES geeft een foutmelding. Wat gaat er dan fout?

De Belastingdienst meldt op het forum voor fiscale dienstverleners dat een veelgestelde vraag onder ondernemers met een eenmanszaak gaat over een foutmelding in het VAT Information Exchange System (VIES). Wat moet u weten?

Wat is het VIES? In het VIES ( https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/#/vat-validation ) kan men controleren of een ondernemer een geldig btw-identificatienummer heeft. Als een ondernemer bijv. goederen gaat leveren aan een ondernemer in een andere EU-land, dan is een van de vereisten om het 0% btw-tarief te mogen toepassen dat de ondernemer aan wie hij de goederen gaat leveren een geldig btw-identificatienummer heeft.

Foutmelding. Ondernemers met een eenmanszaak hebben een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer. De foutmelding in het VIES (Ongeldig btw-nummer voor grensoverschrijdende transacties binnen de EU) ontstaat dan ook zodra er in het VIES het omzetbelastingnummer wordt ingegeven in plaats van het btw-identificatienummer.

Omzetbelastingnummer? Uw omzetbelastingnummer als ondernemer met een eenmanszaak bestaat uit de negen cijfers van uw burgerservicenummer (BSN), gevolgd door de letter B en twee cijfers (subnummer). Omdat dit nummer uw BSN bevat, is dit nummer enkel bestemd voor communicatie met de Belastingdienst, zoals voor het doen van de btw-aangifte of het schrijven van een brief. Let op.  Als uw BSN namelijk in handen valt van kwaadwillenden, kan dit leiden tot identiteitsfraude. Dit nummer zet u dus niet op uw briefpapier, facturen, e.d. en geeft u dus ook niet door aan partijen waarmee u zakendoet.

Btw-identificatienummer. Met het btw-identificatienummer laat u zien dat u een btw-plichtige ondernemer bent. Dit nummer moet dus op uw briefpapier, facturen, e.d. staan. Dit btw-identificatienummer moet u dan ook doorgeven als een partij waarmee u zakendoet, om uw btw-nummer vraagt. Tip.  Dit nummer vindt u terug op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Klik op omzetbelasting. Vervolgens klikt u in de linkerkolom op btw-identificatienummer. Hier ziet u beide nummers staan.

Verstrek uw btw-identificatienummer en niet uw omzetbelastingnummer als zakelijke partijen vragen om uw btw-nummer.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01