BTW-AANGIFTE - 01.07.2024

Corrigeren ingediende btw-aangifte

Btw-correcties mogen in de eerstvolgende tijdvakaangifte worden verwerkt als het btw-bedrag € 1.000 of minder is.

Suppletie Heeft een btw-ondernemer in het lopende jaar of in de voorgaande vijf jaar een onjuiste btw-aangifte gedaan, dan moet er een btw-suppletieaangifte worden ingediend. Dit moet op het moment dat er wordt geconstateerd dat er een onjuiste btw-aangifte is ingediend. Wordt er geen btw-suppletieaangifte gedaan, dan kan de Belastingdienst een vergrijpboete van maximaal 100% opleggen. Een btw-suppletieaangifte kan alleen digitaal worden ingediend.

Negatieve btw-suppletieaangifte Bij het opmaken van de jaarstukken blijkt vaak dat op jaarbasis te veel btw op aangifte voldaan is. Is bekend in welk tijdvak er te veel btw is betaald of te weinig btw is terugontvangen, dan kan de btw-ondernemer binnen zes weken na afloop van het tijdvak een bezwaarschrift indienen. Is het niet duidelijk over welk tijdvak er te veel btw is voldaan of is de termijn verstreken, dan kan door middel van een btw-suppletieaangifte een verzoek om btw-teruggaaf worden gedaan over dit/die tijdvak(ken). De Belastingdienst merkt de btw-suppletieaangifte als een bezwaarschrift aan en kan het niet-ontvankelijk verklaren vanwege te late indiening. Wel wordt ambtshalve het btw-bedrag teruggegeven waarop recht bestaat, mits het verzoek binnen vijf kalenderjaren wordt ingediend. Tegen de ambtshalve teruggave kan geen beroep worden aangetekend.

Positieve btw-suppletieaangifte Ook als blijkt dat er over de voorgaande tijdvakken te weinig btw voldaan is of te veel teruggevraagd is, moet dit via een btw-suppletieaangifte worden gecorrigeerd. Tegen de naar aanleiding van de btw-suppletieaangifte opgelegde naheffingsaanslag kan bezwaar worden gemaakt. Bij het indienen van een positieve btw-suppletieaangifte is er sprake van een vrijwillige verbetering als de Belastingdienst via de btw-suppletieaangifte op de hoogte wordt gesteld van het feit dat er te weinig btw werd voldaan. Kondigt de Belastingdienst een onderzoek aan en wordt alsnog de btw-suppletieaangifte ingediend, dan is er geen sprake van een vrijwillige verbetering. De Belastingdienst legt dan een vergrijpboete op.

bz-advies

Opname in de jaarstukken van de btw-schuld met toelichting wordt niet aangemerkt als een vrijwillige verbetering. Bij constatering zal de Belastingdienst een naheffingsaanslag opleggen, waarbij een boete van 50% (opzet) niet uitgesloten is. Het is daarom van belang de suppletieaangifte in te dienen voordat de aangifte IB/Vpb ingediend wordt.

Vanaf 2 juni 2023 legt de Belastingdienst, op basis van een uitspraak van de Hoge Raad, geen verzuimboete meer op na een btw-suppletieaangifte die is ingediend op grond van de wettelijke mededelingsplicht.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01