PENSIOEN - 11.07.2024

Belastingdienst nodigt uit om pensioenregelingen werknemers te laten toetsen

Aanpassingen pensioenregelingen. Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen in werking getreden. Door de wet zijn de fiscale- en civiel juridische wettelijke kaders voor pensioenregelingen gewijzigd en moeten alle pensioenregelingen worden aangepast.

Mogelijkheid tot aanpassingen zonder fiscale gevolgen. Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) biedt de mogelijkheid om een nieuwe of gewijzigde pensioenregeling fiscaal te laten toetsen door de Belastingdienst voordat deze wordt ingevoerd.

Op tijd voorleggen. Als de nieuwe of gewijzigde regeling op tijd wordt voorgelegd, dan kan de regeling, mocht daar aanleiding voor bestaan, zonder fiscale gevolgen met terugwerkende kracht worden aangepast.

Voor meer informatie over pensioenen, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 7.

Beoordeling door belastinginspecteur. De beoordeling vindt plaats door de inspecteur van de Belastingdienst die voor uw fiscale aangelegenheden competent is. Vervolgens kan de regeling direct worden ingevoerd. De inspecteur beslist met een voor bezwaar en beroep vatbare beschikking of de voorgelegde regeling voldoet aan het fiscale kader.

Wat als uw regeling niet voldoet? Als onherroepelijk, dus na een eventuele bezwaar- en beroepsprocedure, vaststaat dat de regeling niet voldoet aan de fiscale voorwaarden, dan moet de regeling direct en met terugwerkende kracht tot en met het tijdstip van invoering van de nieuwe of gewijzigde pensioenregeling worden aangepast op een manier dat de regeling wel voldoet aan de fiscale voorwaarden. In dat geval wordt de aangepaste regeling geacht met terugwerkende kracht tot en met het tijdstip van invoeren een fiscaal aanvaardbare pensioenregeling te zijn.

Met terugwerkende kracht aanpassen. De mogelijkheid om een fiscaal, niet-kwalificerende regeling met terugwerkende kracht aan te passen, bestaat alleen als de regeling ter beoordeling is voorgelegd aan de Belastingdienst voordat deze regeling is ingevoerd. Laat deze mogelijkheid dus niet schieten als u twijfelt of uw pensioenregeling fiscaal onvoldoende bevonden zou kunnen worden. Overleg met uw pensioenadviseur en fiscaal adviseur is hierbij geen overbodige luxe. Een fout is snel gemaakt en de gevolgen kunnen onomkeerbaar zijn.

Nadere toelichtingen gewenst? Zie voor een nadere toelichting ook de websites https://centraalaanspreekpuntpensioenen.belastingdienst.nl/publicaties/va_08-080_v171026 en https://centraalaanspreekpuntpensioenen.belastingdienst.nl/publicaties/va_08-081_v171026

Een fiscaal onjuiste pensioenregeling met terugwerkende kracht aanpassen, kan alleen als de regeling ter beoordeling is voorgelegd aan de Belastingdienst voordat deze is ingevoerd.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01