BTW - 08.07.2024

Btw-aftrek bij het vragen van een symbolische vergoeding

Een abonnee legde ons de vraag voor hoe het met de btw zit als een werkgever haar werknemers de mogelijkheid biedt om tegen een zeer lage (symbolische) vergoeding van € 5 per maand een bedrijfsauto privé te gebruiken.

Symbolische vergoeding. Een symbolische vergoeding wordt gezien als een prestatie die gratis of tegen een zeer lage vergoeding wordt verricht en waarover geen of nauwelijks btw hoeft te worden afgedragen. Bij een symbolische vergoeding bestaat er in principe geen recht op aftrek van btw.

Voorbeeld.Een sportvereniging vraagt een bijdrage van € 10 per jaar aan haar leden. De werkelijke kosten (accommodatie, trainers, materialen, etc.) bedragen echter € 500 per lid per jaar. De bijdrage van € 10 wordt gezien als een symbolische vergoeding, omdat deze slechts een fractie is van de werkelijke kosten. De sportclub hoeft over deze bijdragen geen btw af te dragen.

Geen economische activiteit. De btw die is betaald over uitgaven die verband houden met dergelijke niet-economische activiteiten, is niet aftrekbaar. Deze uitgaven hebben geen rechtstreeks en onmiddellijk verband met belaste handelingen.

Recht op btw-aftrek?

De belangrijkste voorwaarden om recht te hebben op btw-aftrek zijn:

  • er moet sprake zijn van een economische activiteit waarbij goederen of diensten worden geleverd tegen een reĂ«le vergoeding. Een symbolische vergoeding valt hier niet onder;
  • de btw moet betrekking hebben op goederen en diensten die worden gebruikt voor met btw belaste handelingen. Bij een symbolische vergoeding ontbreekt dit rechtstreekse verband met belaste prestaties;
  • de ondernemer moet btw-ondernemer zijn voor de betreffende activiteit. Bij een symbolische vergoeding wordt deze activiteit voor de btw niet als economische activiteit gezien.

Onderscheid zelfstandig of niet

Er moet wel onderscheid gemaakt worden tussen zelfstandige en niet-zelfstandige niet-economische handelingen:

  • voor zelfstandige niet-economische handelingen die niet nauw verbonden zijn met economische activiteiten, bestaat er geen recht op btw-aftrek;
  • voor niet-zelfstandige niet-economische handelingen die nauw verbonden zijn met economische activiteiten, kan er in bepaalde gevallen wel recht op btw-aftrek bestaan, bijv. het gratis kopje koffie na afloop van een diner of het gratis plakje worst van de slager.

Gemengde kosten

Gemengde kosten die zowel betrekking hebben op economische als niet-economische handelingen, moeten gesplitst worden. Alleen voor het deel dat betrekking heeft op de belaste economische activiteiten of de niet-zelfstandige niet-economische activiteiten die toe te rekenen zijn aan een belastbare activiteit, bestaat er mogelijk recht op btw-aftrek.

Conclusie

Kortom: bij het verrichten van prestaties tegen een symbolische (zeer lage) vergoeding, bestaat er geen recht op aftrek van de btw die is betaald over de gerelateerde uitgaven en kosten. De btw-neutraliteit geldt alleen voor belaste economische activiteiten tegen een reële vergoeding. Alleen onder specifieke omstandigheden kan er recht op btw-aftrek bestaan voor niet-economische handelingen die nauw verbonden zijn met de economische activiteiten van de ondernemer.

Bij het verrichten van prestaties tegen een symbolische (zeer lage) vergoeding, bestaat er geen recht op aftrek van de btw die is betaald over de gerelateerde uitgaven en kosten. In bepaalde gevallen geldt er een uitzondering voor niet-zelfstandige niet-economische handelingen die nauw verbonden zijn met economische activiteiten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01