PROCEDURE - 11.07.2024

Wie neemt u mee naar de rechtszaal, bijv. bij een voorafgaande zitting van een ontslagzaak?

Door de kantonrechter is de mondelinge behandeling van uw verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst gepland. U moet daar zelf bij aanwezig zijn. Maar wie neemt u mogelijk mee naar een voorafgaande zitting?

Start van een rechtszaak

Een rechtszaak tussen werkgever en werknemer start altijd met het uitbrengen van een dagvaarding aan de tegenpartij door een deurwaarder of met het toesturen van een verzoekschrift aan de kantonrechter.

Dagvaarding. In de dagvaarding staat de datum waarop de tegenpartij bij de kantonrechter op de dagvaarding kan reageren. Gebeurt dat schriftelijk, dan heet het schriftelijke verweer een conclusie van antwoord. Schriftelijk reageren is echter niet verplicht, want ook een mondelinge reactie tijdens de zitting op de in de dagvaarding genoemde datum is mogelijk.

Verzoekschrift. Gaat het om een verzoekschrift, dan ontvangt de tegenpartij (de verweerder) een brief van de kantonrechter, waarbij een afschrift van het verzoekschrift wordt meegestuurd. In deze brief worden ook de datum en het tijdstip genoemd waarin het verzoekschrift wordt behandeld en krijgt de verweerder de gelegenheid om tien kalenderdagen voor de zitting schriftelijk een verweerschrift in te dienen, wat dan gelijktijdig aan de verzoeker moet worden verstuurd.

Mondelinge behandeling

In een zaak tussen een werkgever en een werknemer verschijnt meestal van de kant van de werkgever de directeur van het bedrijf of de leidinggevende van de werknemer, vergezeld van een medewerker van de afdeling P&O, en in de meeste gevallen bijgestaan door een jurist of advocaat. De werknemer zal zich in de meeste gevallen ook laten bijstaan door een jurist of advocaat.

Verschil getuige of informant? Een getuige is een persoon die, nadat hij de eed of de belofte heeft afgelegd, tegenover de rechter naar waarheid moet verklaren over op zijn eigen waarneming bekende feiten. Een partij in een rechtszaak kan ook als getuige worden gehoord, maar deze verklaring heeft alleen bewijskracht als er ook nog ander aanvullend bewijs aanwezig is, bijv. een verklaring van een derde die geen eigen belang bij de zaak heeft, maar die bevestigt wat de partijgetuige heeft waargenomen. Met een getuigenbewijs wordt er dus bewijs geleverd en dat kan dus een doorslaggevend bewijs zijn. Let op.  Dat is niet het geval als een aanwezige tijdens de mondelinge behandeling de rechter informeert over wat deze aanwezige gezien of gehoord heeft. Deze informatie wordt niet onder ede gegeven en is alleen bedoeld om de waarheid boven tafel te krijgen door de rechter. De informatie kan ook niet dienen tot bewijs door één van de partijen, maar kan hoogstens een rol spelen bij de vaststelling van de rechter door de feiten.

Eerst informant en dan getuige? In de praktijk komt het regelmatig voor dat er mensen in de rechtszaal zitten die gevraagd zijn mee te komen. Zij volgen dan de zaak vanaf de publieke tribune en horen van beide partijen waar deze elkaar van beschuldigen en wat er allemaal niet deugd. Zij krijgen dus een hoop informatie te horen. Zeker bij arbeidsgeschillen kan het voorkomen dat de vertegenwoordiger van de werkgever vergezeld wordt door diverse personen. Denk daarbij aan de hr-manager, de teamleider, een ander lid van het managementteam, etc. De werknemer brengt vaak zijn partner en mogelijke collega’s mee.

Personen die als getuige doorslaggevend bewijs kunnen opleveren, kunt u beter niet meenemen naar een voorafgaande zitting. Wilt u dat wel, zorg dan dat er al een verklaring van deze persoon bij het processtuk zit en laat hem tijdens de zitting de inhoud van de verklaring toelichten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01