VOUCHERS - 01.07.2024

Btw en enkelvoudige en meervoudige vouchers

Het Europees Hof van Justitie heeft onlangs meer duidelijkheid gegeven over de btw-behandeling van vouchers.

De voucher

Op 1 januari 2019 is de Europese voucherrichtlijn geïmplementeerd. De vouchers zijn onderverdeeld in vouchers voor enkelvoudig gebruik en vouchers voor meervoudig gebruik. Een voucher is een instrument dat de verplichting inhoudt om de voucher te aanvaarden als tegenprestatie of gedeeltelijke tegenprestatie voor een levering van goederen of diensten. Bij een voucher voor enkelvoudig gebruik (SPV) bestaat er zekerheid over de btw-gevolgen op het moment van uitgifte. Zowel de plaats van de levering of de dienst als het btw-tarief zijn vooraf bekend. Een SPV is belastbaar bij elke (door)verkoop en niet belastbaar bij aflossing/inwisseling.

Meervoudig gebruik Bij een voucher voor meervoudig gebruik (MPV) is op het moment van overdracht nog niet duidelijk wat de btw-gevolgen zijn. Een MPV is niet belastbaar bij uitgifte en (door)verkoop, maar is belastbaar bij aflossing/inwisseling. De plaats van levering of het btw-tarief van de goederen of diensten waarop een MPV betrekking heeft, is niet bekend op het moment van afgifte van een dergelijke voucher. De btw die over deze goederen of diensten verschuldigd is, kan op dat moment niet met zekerheid worden vastgesteld. Pas wanneer een MPV wordt ingewisseld, zijn de btw-gevolgen bekend.

Europees Hof van Justitie

Op 18 april 2024 heeft het Europees Hof van Justitie een arrest (ecli:eu:c:2024:342) gewezen waarin de btw-behandeling van vouchers wordt verduidelijkt. In 2019 verkocht een Duits bedrijf M-GbR cadeaubonnen die door Sony waren uitgegeven voor de PlayStation Store (PSN Cards), waarvoor een consument digitale inhoud kon kopen. Kaarten konden alleen worden ingewisseld door gebruikersaccounts die volgens de specificaties van Sony op een Duits adres waren geregistreerd. M-GbR was van mening dat cadeaubonnen MPV’s waren, waarvan de overdracht niet aan btw was onderworpen. Er werd aangevoerd dat op het moment van de overdracht van cadeaubonnen de woonplaats of gewone verblijfplaats van de eindklant niet met zekerheid bekend was.Hoewel de kaarten alleen voor Duitse klanten waren bestemd, heeft een groot aantal buiten Duitsland wonende klanten deze vouchers ook bij M-GbR gekocht door valse informatie over hun locatie te verstrekken. M-GbR stelde zich daarom op het standpunt dat de vouchers MPV’s waren.

Fiscale kwalificatie De Duitse belastingautoriteit stelt dat het feit dat klanten misbruik konden maken van de regeling niet doorslaggevend is voor de fiscale kwalificatie van de vouchers als MPV’s of SPV’s. Het Bundesfinanzhof vraagt zich af hoe de bepalingen in de Europese voucherrichtlijn moeten worden uitgelegd in de context van een keten van btw-ondernemers die in verschillende EU-lidstaten zijn gevestigd.In de Europese voucherrichtlijn wordt van een SPV gesproken wanneer de plaats van levering of dienst bij gebruik van de voucher en het bedrag van verschuldigde btw bekend zijn op het tijdstip van uitgifte van de voucher. Volgens het Europees Hof van Justitie maakt het voor de kwalificatie als SPV niet uit of een voucher wordt overgedragen tussen btw-ondernemers die in eigen naam handelen en gevestigd zijn in andere lidstaten dan waar de eindgebruikers zich bevinden. Uitsluitend de vereisten in de Europese voucherrichtlijn zijn van belang en er kan geen rekening worden gehouden met eventueel misbruik. In het arrest van het Europees Hof van Justitie wordt uitgelegd dat wanneer de vouchers onbedoeld in andere landen worden gebruikt (bijv. door opzettelijk misleidende gegevens te verstrekken) om een prijsvoordeel te verkrijgen, dit de classificatie en btw-behandeling van de vouchers niet verandert. Ook wordt verduidelijkt dat een voucher nog steeds een SPV is als deze het voorwerp is van opeenvolgende overdrachten tussen in verschillende landen gevestigde tussenpersonen voordat zij aan een eindafnemer wordt verkocht. Over de wederverkoop van een MPV is volgens het Europees Hof van Justitie wel btw verschuldigd wanneer er sprake is van een afzonderlijke dienstverrichting ten behoeve van de btw-ondernemer die de goederen feitelijk aan de eindverbruiker overhandigt of diensten feitelijk voor de eindverbruiker verricht als tegenprestatie voor de voucher.

bz-advies

Wij raden bedrijven die zich bezighouden met vouchers aan om de kwalificatie van vouchers als SPV of MPV opnieuw te beoordelen aan de hand van deze nieuwe jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie.

Het Europees Hof van Justitie heeft nadere aanwijzingen gegeven wanneer er sprake is van een SPV en wanneer van een MPV. Alleen de voorwaarden in de btw-richtlijn zijn bepalend. Misleiding is niet relevant.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01