TUCHTRECHT - 04.07.2024

Ook een collega kan een tuchtklacht indienen

In een recente zaak bij het tuchtcollege was de vraag aan de orde of een klacht van een collega ontvankelijk is. Het tuchtcollege beantwoordt deze vraag op grond van het bepaalde in de tweede tuchtnorm positief.

Tuchtklacht tegen collega

Een recente zaak bij het Regionaal Tuchtcollege ‘s-Hertogenbosch (ECLI:NL:TGZRSHE:2024:12) gaat over een klacht die door anesthesiemedewerker Heleen tegen een anesthesioloog is ingediend. Heleen en de anesthesioloog zijn werkzaam in hetzelfde ziekenhuis. Volgens de klacht heeft de anesthesioloog zich op een zodanig onprofessionele wijze gedragen, dat dit voor Heleen en andere getuigen op een agressieve en intimiderende manier over is gekomen. Volgens Heleen was hierbij sprake van grensoverschrijdend gedrag. Het voorval vond plaats tijdens een operatie waarbij de anesthesioloog zelf niet betrokken was. De anesthesioloog kwam schreeuwend de operatiekamer binnen en veroorzaakte daardoor zoveel opschudding dat de aandacht niet meer volledig naar de patiënt ging. Daarmee is volgens Heleen de patiëntveiligheid in gevaar gebracht.

Ontvankelijk of niet?

Het tuchtcollege moet eerst beoordelen of de klacht ontvankelijk is. Anders dan in de meeste zaken gaat het in dit geval niet om een klacht van een patiënt zelf of zijn naasten, maar om een zorgmedewerker die klaagt over een collega. Het tuchtcollege overweegt dat ook een klacht van een collega kan worden beoordeeld aan de hand van de tuchtnormen. De tuchtnormen (art. 47 lid 1 Wet BIG) betreffen namelijk niet alleen het handelen of nalaten in strijd met de zorg die een beroepsbeoefenaar als zodanig hoort te betrachten. Ook enig ander handelen of nalaten in strijd met hetgeen een behoorlijk beroepsbeoefenaar betaamt is tuchtrechtelijk verwijtbaar. Let op.  Voor dit laatste handelen is wel vereist dat het voldoende weerslag heeft op de individuele gezondheidszorg.

De casus. Met zijn grensoverschrijdende handelen, in het bijzonder door tijdens een operatie de operatiekamer binnen te stormen, is de veiligheid van een patiënt in het geding geweest. Daarmee is de weerslag op de individuele gezondheidszorg gegeven en daarmee de ontvankelijkheid van de klacht.

Rechtstreeks belang klager? Verder wordt getoetst of Heleen rechtstreeks belanghebbende is (art. 65 lid 1 aanhef en onder a Wet BIG) . Hiervoor moet er sprake zijn van een belang dat ziet op de individuele gezondheidszorg. Het tuchtcollege vindt dat Heleen een concreet eigen belang bij deze klacht heeft. De anesthesioloog heeft de patiëntveiligheid in gevaar gebracht door de aandacht van alle (professioneel) aanwezigen in de operatiekamer af te leiden van hun taken. Heleen was daar als anesthesiemedewerker aan het werk en het bedoelde gevaar heeft ook invloed gehad op haar handelen.

Oordeel tuchtcollege

Het tuchtcollege oordeelt dat de anesthesioloog zich tegenover Heleen grensoverschrijdend heeft gedragen. Dit handelen bracht de patiëntveiligheid in gevaar. De klacht wordt (gedeeltelijk) gegrond verklaard, maar het tuchtcollege legt geen maatregel op, omdat het ziekenhuis naar aanleiding van het voorval reeds actie had ondernomen en een maatregel geen extra ‘leereffect’ zou hebben op de anesthesioloog of de beroepsgroep.

Ook een collega kan (op grond van de tweede tuchtnorm) een tuchtklacht indienen, mits de individuele gezondheidszorg in het geding is geweest. Wel is vereist dat de klager een eigen belang heeft bij de klacht.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01