VERZEKERINGSPLICHT - 01.07.2024

Sv-plicht minderheids-dga: hof geeft handvatten

Werkt een minderheids-dga via een managementovereenkomst voor een werkmaatschappij? Dan neemt de fiscus vaak het standpunt in dat de dga in dienstbetrekking werkzaam is.

Positie dga’s met minderheidsbelang

Over de positie van de dga met een minderheidsbelang in een werk-BV is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Als een minderheids-dga via een managementovereenkomst voor de werkmaatschappij werkt, neemt de fiscus vaak het standpunt in dat door de managementstructuur moet worden heengekeken en dat de minderheids-dga in dienstbetrekking is. Hof Den Bosch geeft handvatten voor de praktijk.

Managementstructuur Dga’s verrichten hun werkzaamheden voor een actieve werkmaatschappij vaak via hun eigen persoonlijke houdstervennootschap. Ze staan op de payroll bij hun eigen houdstervennootschap en de werkzaamheden voor de werkmaatschappij worden verricht op grond van een managementovereenkomst tussen de houdstervennootschap en de werkmaatschappij.

Minderheids-dga’s Minderheids-dga’s kwalificeren niet als voor de werknemersverzekeringen uitgezonderde dga’s. Daarvoor is kortweg nodig dat zij een dusdanig belang hebben dat zij over hun eigen ontslag kunnen beslissen. De fiscus neemt doorgaans het standpunt in dat een minderheids-dga in privaatrechtelijke dienstbetrekking is van de vennootschap waarvoor hij de werkzaamheden verricht, ook als de werkverhouding is vormgegeven via een managementstructuur als hiervoor beschreven.

Casus hof Dat was ook het geval in de casus die voor Hof Den Bosch (ecli:nl:ghshe:2023:4168) speelde. Deze zaak is een vervolg op het arrest van de Hoge Raad van 18 februari 2022 (ecli:nl:hr:2022:282) . De minderheids-dga’s hadden persoonlijke houdstervennootschappen die managementovereenkomsten hadden gesloten met de werkmaatschappij. De fiscus stelde dat er door de structuur heengekeken moest worden en dat de dga’s in privaatrechtelijke dienstbetrekking stonden tot de werkmaatschappij. Gevolg: verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen.

Oordeel Het hof oordeelt dat de fiscus niet aannemelijk heeft gemaakt dat de minderheids-dga’s in dienstbetrekking hebben gestaan. De in de gesloten managementovereenkomsten opgenomen afspraken, geven volgens het hof geen aanleiding te concluderen dat de dga’s daadwerkelijk dan wel ‘in wezen’ arbeidsovereenkomsten hebben gesloten met de werkmaatschappij. Dat zo zijnde, is er sprake van een managementstructuur met voldoende realiteitsgehalte. De dga’s zijn dan ook niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

Hof geeft handvatten

Op basis van het arrest en de verwijzingsuitspraak van het hof kan voorzichtig worden geconcludeerd dat een dienstbetrekking en daaraan gekoppelde verzekeringsplicht tussen minderheids-dga en werkmaatschappij ontbreken. Uit deze zaak kunnen de hiernavolgende handvatten worden gedestilleerd.

  • Voor welke vennootschap verricht de minderheids-dga arbeidswerkzaamheden? In de hiervoor beschreven casus hadden de minderheids-dga’s een arbeidsovereenkomst met hun persoonlijke houdstervennootschappen.
  • Welke partij heeft zich verplicht de werkzaamheden te verrichten voor de werkmaatschappij? Een tussen een houdstervennootschap en een werkmaatschappij gesloten managementovereenkomst kan niet zomaar worden genegeerd, tenzij de gemaakte afspraken lijken op een arbeidsverhouding tussen de minderheids-dga en de werkmaatschappij.
  • Welke afspraken zijn er en tussen wie? Er bestaan duidelijke afspraken ten aanzien van de vergoeding voor verrichte prestaties tussen de houdstervennootschap en de werkmaatschappij enerzijds en de arbeidswerkzaamheden van de minderheids-dga en de houdstervennootschap anderzijds.
  • Wie is statutair bestuurder? De houdstervennootschap wordt statutair als bestuurder aangesteld van de werkmaatschappij.

bz-advies

Besteed zorgvuldig aandacht aan de vormgeving van een managementstructuur. Als deze voldoende realiteitsgehalte heeft, de condities en voorwaarden geen belangrijke kenmerken hebben van een dienstbetrekking tussen minderheids-dga en werkmaatschappij, mag de fiscus de structuur niet negeren.

Hof Den Bosch heeft bepaald dat een minderheids-dga die werkzaamheden verricht voor een werkmaatschappij op basis van een managementovereenkomst niet is verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01