FISCALE WINST - 08.07.2024

Opleidingskosten aftrekbaar en tellen studie-uren mee?

Een peiling van de Belastingdienst onder adviseurs wees uit dat er onduidelijkheid bestaat of studie-uren meetellen bij het urencriterium en of de studiekosten aftrekbaar zijn. De Belastingdienst gaf hierover onlangs duidelijkheid.

De Belastingdienst heeft een peiling gehouden op het Forum Fiscaal Dienstverleners met betrekking tot de aftrekbaarheid van opleidingskosten en of de daaraan gerelateerde studie-uren meetellen voor het urencriterium. Op de twee vragen die gesteld werden, gaf 43% van de deelnemende fiscale dienstverleners het juiste antwoord.

De vragen. Een kapper die ondernemer voor de inkomstenbelasting is, volgt in 2023 een opleiding tot visagist. Kan de kapper de opleidingskosten van de winst aftrekken en tellen de opleidingsuren mee voor het urencriterium? Door de fiscaal dienstverleners werd er als volgt geantwoord.

  • De opleidingskosten zijn aftrekbaar en de uren tellen mee voor het urencriterium (40%).
  • De opleidingskosten zijn aftrekbaar en de uren tellen niet mee voor het urencriterium (10%).
  • De opleidingskosten zijn niet aftrekbaar en de uren tellen mee voor het urencriterium (7%).
  • De opleidingskosten zijn niet aftrekbaar en de uren tellen niet mee voor het urencriterium (43%).

Juiste antwoord? Het juiste antwoord is het vierde antwoord: de opleidingskosten zijn niet aftrekbaar en de uren tellen niet mee voor het urencriterium.

Toelichting opleidingskosten

Opleidingskosten zijn alleen aftrekbaar van de winst als deze gemaakt worden om bestaande vakkennis op peil te houden. Onder het op peil houden van vakkennis, wordt begrepen de aanvulling van kennis die nodig is om de huidige bedrijfsactiviteiten of werkzaamheden te kunnen blijven uitoefenen. Als voorbeeld kunt u denken aan een kapper die een cursus volgt om nieuwe kniptechnieken te leren of aan een fiscaal adviseur die een fiscale cursus volgt om bij te blijven op zijn vakgebied. Let op.  Daarentegen zijn de opleidingskosten die gemaakt worden om nieuwe kennis en vakbekwaamheid te verwerven om daarmee de bedrijfsactiviteiten uit te breiden, niet aftrekbaar van de winst.

Terug naar de vraag. De opleidingskosten tot visagist van een kapper zijn dus niet aftrekbaar van de winst, omdat de opleiding tot visagist niet nodig is om het kappersbedrijf te blijven uitoefenen.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 14, nr. 11 vindt u meer informatie over aftrekbare studiekosten.

Toelichting studie-uren

Alle uren die u als ondernemer besteedt aan uw onderneming, tellen mee voor het urencriterium (art. 3.6 Wet IB 2001) . Dit zijn niet alleen de declarabele uren maar ook de niet-declarabele uren. Voorbeelden van niet-declarabele uren zijn de uren die u besteedt aan uw administratie of de uren die u besteedt aan het bijhouden van uw website. Zo kunnen ook studie-uren meetellen voor het urencriterium. De opleiding of cursus moet dan wel als doel hebben om de reeds bestaande vakkennis op peil te houden. Onder het op peil houden van vakkennis wordt ook hier begrepen de aanvulling van kennis die nodig is om de huidige bedrijfsactiviteiten of werkzaamheden te kunnen blijven uitoefenen.

Terug naar de vraag. Ook de studie-uren voor de opleiding tot visagist tellen in dit geval dus niet mee voor het urencriterium, omdat de opleiding tot visagist geen betrekking heeft op het uitbreiden van de huidige vakkennis van kappersactiviteiten.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 14, nr. 11 vindt u meer informatie over het urencriterium.

Zowel voor de aftrekbaarheid van de studiekosten als voor het meetellen van de studie-uren voor het urencriterium geldt dat het moet gaan om het op peil houden van uw vakkennis en dus niet om nieuwe kennis om bedrijfsactiviteiten uit te breiden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01