AAN- EN VERKOOP - 11.07.2024

Geen koopakte, wel contracteerplicht

Bij de koop van een woning door particulieren geldt het schriftelijkheidsvereiste. Zowel de particuliere koper als de particuliere verkoper kan daarop een beroep doen. De rechter heeft hierover onlangs een interessante uitspraak gedaan.

Wat speelde er?

Foutje verkoopmakelaar. De verkoper van een woning had door middel van DocuSign op 1 september 2021 de koopakte ondertekend. Deze werd vervolgens door de verkoopmakelaar aan de kopers aangeboden. Dat document bleek echter door een fout van de makelaar niet door de kopers getekend te kunnen worden. De makelaar zette de koopakte op 3 september 2021 opnieuw ter ondertekening klaar. De verkoper was toen in het buitenland, maar zou op 7 september 2021 weer terug zijn en opnieuw tekenen. Tot die tijd zouden de kopers hun handtekening kunnen zetten. De kopers hebben op 3 september 2021 de koopakte getekend en aan de makelaar teruggestuurd.

Hoger bod. De verkoper heeft echter niet meer getekend, omdat er een hoger bod van een ander was binnengekomen. Op 10 september 2021 verzocht de makelaar aan de eerste kopers een nieuw uiterste bod uit te brengen. De kopers weigerden en eisten nakoming van de koopovereenkomst.

Bijzondere omstandigheid

Niet voldaan aan schriftelijkheidseis. Hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2023:9196) oordeelde dat er met de eerste kopers geen koopovereenkomst tot stand is gekomen, omdat er niet is voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste. In zo’n geval kan de verkoper op de mondelinge wilsovereenstemming terugkomen, bijv. omdat hij van een derde een hoger bod heeft ontvangen. In deze zaak zijn er echter bijzondere omstandigheden aan de orde die een uitzondering rechtvaardigen.

Verkoper had al getekend. Er is immers niet alleen sprake van mondelinge overeenstemming, maar de verkoper heeft als eerste ook de akte digitaal getekend. Twee dagen later hebben de kopers verklaard dat zij ook hun handtekening wensten te zetten, maar dat ze door een fout van de makelaar daarin niet slaagden. Het hof oordeelt dat onder deze zeer bijzondere omstandigheden de verkoper geen beroep toekomt op het ontbreken van het schriftelijkheidsvereiste.

Bij de koop van een woning waarbij een particuliere koper en particuliere verkoper zijn betrokken, moet de koop schriftelijk zijn vastgelegd in een door beide partijen getekende koopakte. Tot dat moment zijn partijen vrij, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden. Dat moet echter niet snel worden aangenomen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01