IN DE PIJPLIJN - 08.07.2024

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen dichterbij

Er is een eerste ontwerp voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandige ondernemers (BAZ). Let op.  Het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren voordat de BAZ daadwerkelijk wordt ingevoerd. Er moet hiermee voor zelfstandigen een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering komen die voor iedereen toegankelijk is. Nu is het voor veel zelfstandigen nog vrijwel onmogelijk of onbetaalbaar om een adequate arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Waarom? Dit moet zorgen voor een gelijker speelveld tussen zelfstandigen onderling en tussen werknemers en zelfstandigen. Let op.  Daarmee wordt de BAZ ook een (nieuw) wapen in de strijd tegen schijnzelfstandigheid. Tevens moet de BAZ voorkomen dat risico’s rond arbeidsongeschiktheid worden afgewenteld op de samenleving.

Voor wie? De verzekering wordt verplicht voor alle zelfstandigen die voor de inkomstenbelasting winst uit onderneming genieten. Let op.  De BAZ zal niet gelden voor dga’s, voor inkomsten uit overig werk en bij meewerken in de onderneming.

Premie. De premie wordt fiscaal aftrekbaar, afhankelijk van de winst en gaat maximaal circa € 195 per maand bedragen. Er komt een opt-out voor zelfstandigen die liever een verzekering op de private markt regelen of die al een verzekering hadden. Er komt ook overgangsrecht voor bestaande verzekeringen.

De contouren van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zijn gepubliceerd. Het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren voordat de regeling wordt ingevoerd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01